• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Bértárgyalás: ragaszkodnak a korrekcióhoz

Egészségpolitika 2017.05.12 06:55 Forrás: Weborvos
Bértárgyalás: ragaszkodnak a korrekcióhoz

Már csak 21,1 milliárd hiányzik ahhoz, hogy a bérmegállapodás megőrizze az értékét 2017-ben és a későbbiekben is.

Ismét tárgyalóasztalhoz ült az egészségügyért felelős államtitkár a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) mint sztrájktárgyaló partnerek, valamint stratégiai partnereik, a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) képviselőivel. A tárgyaláson megjelentek a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes szakmai vezetői – tudatta lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában az MSZ EDDSZ elnöke.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik az előző tárgyaláson feltett kérdésére, miszerint a közszférában az egyes ágazatok szakirányú munkavállalóin kívül (köztisztviselők, szolgálati jogviszonyosok, közalkalmazottak, stb.) a munkájukat segítő gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók ágazatonként milyen bérfejlesztésben, vagy bérpótlékban részesülnek – nem kaptak választ. A sztrájktárgyaló partnerek ezzel szemben bemutatták, hogy a közszféra egyik ágazatában a hatályos kormányrendelet alapján a garantált bérminimumon felül plusz 20.000 forintos bérpótlékot is kapnak.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik ragaszkodnak a 2016-ban a kormánnyal megkötött, több évre szóló korrekt bérmegállapodás (2016-ban átlagosan 26,5 %, 2017-ben 12%, 2018-19-ben 8-8%-os bérfejlesztés és az orvosoknak 2016-ban 107.000 Ft, 2017-ben 100.000 Ft) elveinek és értékeinek megtartásához!

A 2016-ban megkötött többéves bérmegállapodással új bértábla került bevezetésre, ezzel sikerült a bértáblák belső arányait korrigálni, melyeket a korábbi minimálbér és garantált bérminimum emelések torzítottak el a több évtizede egészségügyi szakemberként helytállók terhére!

Az örvendetes 2017. évi minimálbér és garantált bérminimum emelések ezt a helyreállított igazságos belső arányt borították fel, ezt fokoznák a 2018-ra tervezett emelések is! Éppen ezért ragaszkodnak a korrekcióhoz - melynek összege az egészségügyi államtitkárság által számítottan 30 milliárd forint a 2017. évre - a sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik!

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének megfelelő százalékban kívánják az orvosok bérfejlesztését is emelni.

A bértábla arányainak megőrzése azért elengedhetetlen, mert 2016-ban végre megindult az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak társadalmi elismerésének helyreállítása, – ezzel a közpénzen képzett egészségügyi munkaerő itthon tartására is lehetőség nyílik.

Ennek részbeni forrása az 5%-os járulékcsökkentés az egészségügyi ágazatban mintegy 8,9 milliárd forintnyi megtakarítása, melyhez már csak 21,1 milliárd forint szükséges, amely a tervezett 3,5%-os gazdasági növekedésből kigazdálkodható. Ezzel a korrekcióval elérhető, hogy a nemzetgazdasági ágazatban az egészségügy a 14. helyről a 11. helyre való felzárkózása ne csak stabilizálódjon, hanem közelebb kerüljön a megcélzott 3-4. helyhez.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik változatlanul a költségvetés elfogadása előtt akarnak megállapodni a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatásban közreműködők bérfejlesztésében is.

A KSZ kellő alapot nyújt, - mint ahogy abban meg is állapodtak 2016. szeptember 20-án - a védőnők és a mentődolgozók javára megkötendő megállapodásokra a részükre juttatandó többletforrásokról.

A sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik legkésőbb május 19-ig akarnak a korábban a kormánnyal 2016. szeptember 20-án megkötött korrekt megállapodásukban foglaltaknak érvényt szerezni a 2017. évre – áll a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink