• Ónodi-Szűcs
  • Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

   Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

  • Ónodi-Szűcs: a kórházak működtetése lesz olcsóbb

   Ónodi-Szűcs: a kórházak működtetése lesz olcsóbb

  • Még mindig az államtitkárság élén állok

   Még mindig az államtitkárság élén állok

 • influenza
  • Sokáig a nyakunkon marad az influenza

   Sokáig a nyakunkon marad az influenza

  • Már országossá vált az influenzajárvány

   Már országossá vált az influenzajárvány

  • A spanyol kórházakra is rászakadt a járvány

   A spanyol kórházakra is rászakadt a járvány

 • bérrendezés
  • Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

   Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

  • Továbbra is a bértáblák összecsúszásáról tárgyalnak

   Továbbra is a bértáblák összecsúszásáról tárgyalnak

  • Éger: nagyobb emelés kellene, hogy beérjük a V4-eket

   Éger: nagyobb emelés kellene, hogy beérjük a V4-eket

Csak akkor véd a vakcina, ha beadják

Egészségpolitika 2016.12.07 14:03 Forrás: MTI
Csak akkor véd a vakcina, ha beadják

Egészségtől-betegségtől függetlenül minden 60 évesnél idősebbnek ingyen jár az influenza-oltás.

Az időskori gondozás nem létezik az egészség garantálása nélkül - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Czibere Károly kiemelte, a klasszikus idősotthonok mellett jövőre létrejönnek az intenzív ellátást biztosító szakápolási intézetek, az erről szóló javaslat a következő hetekben kerül a kormány elé.

Az államtitkár hozzátette, az alapellátást, például az orvosi felügyeletet, a gyógyszerelést, a megelőzést minden idősotthonnak biztosítani kell lakói számára, és az országosan nyolcszáz időseket ellátó otthon egyötöde szakápolást is nyújt.

Czibere Károly szerint nem lehet az idősek számára minőségi ellátást nyújtani anélkül, hogy az őket gondozókat ne becsülnék meg. Szeretné az ő munkájukat anyagilag is elismerni a kormány, ezért fontos, hogy a bérminimum emeléséről döntöttek, ami a következő két évben az átlagbért a szociális ágazatban harmadával fogja megemelni - mondta.

Ezen felül a jövő évre is betervezett bérpótlék és bérkiegészítés is a jobb anyagi megbecsültség feltételeit teremti meg - tette hozzá Czibere Károly, aki említést tett a jövőre induló új képzési és továbbképzési rendszerről is; a programra 8 milliárd forint áll rendelkezésére.

A kormány elkötelezett mind az idősek életminőségének, mind az őket gondozók, ápolók munkakörülményeinek javításában - összegzett Czibere Károly.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a 60 év felettiek az idén is térítésmentesen jutnak hozzá a szezonális influenza elleni oltóanyaghoz. A szakember elmondta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megtette a szükséges előkészületeket a védekezésben.

Az influenza az esetek többségében egy banális fertőzés, azonban az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri problémával küszködők szervezetének nagy megterhelést jelent a betegség. Az influenza elleni előkészületek azonban csak akkor hatásosak, ha a felkínált lehetőséggel élnek az arra jogosultak - mutatott rá.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina október végétől elérhető a háziorvosoknál, a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. (Fotó: weborvos)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink