• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Csak akkor véd a vakcina, ha beadják

Egészségpolitika 2016.12.07 14:03 Forrás: MTI
Csak akkor véd a vakcina, ha beadják

Egészségtől-betegségtől függetlenül minden 60 évesnél idősebbnek ingyen jár az influenza-oltás.

Az időskori gondozás nem létezik az egészség garantálása nélkül - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Czibere Károly kiemelte, a klasszikus idősotthonok mellett jövőre létrejönnek az intenzív ellátást biztosító szakápolási intézetek, az erről szóló javaslat a következő hetekben kerül a kormány elé.

Az államtitkár hozzátette, az alapellátást, például az orvosi felügyeletet, a gyógyszerelést, a megelőzést minden idősotthonnak biztosítani kell lakói számára, és az országosan nyolcszáz időseket ellátó otthon egyötöde szakápolást is nyújt.

Czibere Károly szerint nem lehet az idősek számára minőségi ellátást nyújtani anélkül, hogy az őket gondozókat ne becsülnék meg. Szeretné az ő munkájukat anyagilag is elismerni a kormány, ezért fontos, hogy a bérminimum emeléséről döntöttek, ami a következő két évben az átlagbért a szociális ágazatban harmadával fogja megemelni - mondta.

Ezen felül a jövő évre is betervezett bérpótlék és bérkiegészítés is a jobb anyagi megbecsültség feltételeit teremti meg - tette hozzá Czibere Károly, aki említést tett a jövőre induló új képzési és továbbképzési rendszerről is; a programra 8 milliárd forint áll rendelkezésére.

A kormány elkötelezett mind az idősek életminőségének, mind az őket gondozók, ápolók munkakörülményeinek javításában - összegzett Czibere Károly.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a 60 év felettiek az idén is térítésmentesen jutnak hozzá a szezonális influenza elleni oltóanyaghoz. A szakember elmondta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megtette a szükséges előkészületeket a védekezésben.

Az influenza az esetek többségében egy banális fertőzés, azonban az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri problémával küszködők szervezetének nagy megterhelést jelent a betegség. Az influenza elleni előkészületek azonban csak akkor hatásosak, ha a felkínált lehetőséggel élnek az arra jogosultak - mutatott rá.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina október végétől elérhető a háziorvosoknál, a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. (Fotó: weborvos)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink