• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Csak akkor véd a vakcina, ha beadják

Egészségpolitika 2016.12.07 14:03 Forrás: MTI
Csak akkor véd a vakcina, ha beadják

Egészségtől-betegségtől függetlenül minden 60 évesnél idősebbnek ingyen jár az influenza-oltás.

Az időskori gondozás nem létezik az egészség garantálása nélkül - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Czibere Károly kiemelte, a klasszikus idősotthonok mellett jövőre létrejönnek az intenzív ellátást biztosító szakápolási intézetek, az erről szóló javaslat a következő hetekben kerül a kormány elé.

Az államtitkár hozzátette, az alapellátást, például az orvosi felügyeletet, a gyógyszerelést, a megelőzést minden idősotthonnak biztosítani kell lakói számára, és az országosan nyolcszáz időseket ellátó otthon egyötöde szakápolást is nyújt.

Czibere Károly szerint nem lehet az idősek számára minőségi ellátást nyújtani anélkül, hogy az őket gondozókat ne becsülnék meg. Szeretné az ő munkájukat anyagilag is elismerni a kormány, ezért fontos, hogy a bérminimum emeléséről döntöttek, ami a következő két évben az átlagbért a szociális ágazatban harmadával fogja megemelni - mondta.

Ezen felül a jövő évre is betervezett bérpótlék és bérkiegészítés is a jobb anyagi megbecsültség feltételeit teremti meg - tette hozzá Czibere Károly, aki említést tett a jövőre induló új képzési és továbbképzési rendszerről is; a programra 8 milliárd forint áll rendelkezésére.

A kormány elkötelezett mind az idősek életminőségének, mind az őket gondozók, ápolók munkakörülményeinek javításában - összegzett Czibere Károly.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a 60 év felettiek az idén is térítésmentesen jutnak hozzá a szezonális influenza elleni oltóanyaghoz. A szakember elmondta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megtette a szükséges előkészületeket a védekezésben.

Az influenza az esetek többségében egy banális fertőzés, azonban az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri problémával küszködők szervezetének nagy megterhelést jelent a betegség. Az influenza elleni előkészületek azonban csak akkor hatásosak, ha a felkínált lehetőséggel élnek az arra jogosultak - mutatott rá.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina október végétől elérhető a háziorvosoknál, a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. (Fotó: weborvos)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink