• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

  • Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

   Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

Cser: Kérjen bocsánatot az államtitkár!

Egészségpolitika 2011.10.28 14:40 Forrás: MTI

A szakszervezeti vezető szerint az államtitkárnak bocsánatot kell kérnie a pszichiáterektől.

Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, szólítsa fel Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt: kérjen nyilvánosan bocsánatot a pszichiáterektől, és intézkedjen az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) újraindításáról.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) alakuló ülésén egy, a pszichiátriai betegek sorsára vonatkozó kérdésre az államtitkár azt válaszolta, hogy a betegszervezetekkel megkezdte az egyeztetést, velük sem könnyű, "mert többlet jogokat, meg pénzt akarnak". Mellettük a pszichiáterekkel is felvette a kapcsolatot, de "velük, nem lehet tárgyalni" – idézte az államtitkárnak tulajdonított szavakat Cser Ágnes.

Mint kiemelte: szakszervezetük nem tudja elfogadni, hogy az egészségügyi ágazat egy foglalkozási csoportját az ágazatért felelős államtitkár elmarasztalja, ráadásul egy olyan rendezvényen, amelyen a kormánytagokon kívül a Magyar Tudományos Akadémia, a történelmi egyházak, szakmai és civil szervezetek képviselői vettek részt.

Cser Ágnes arra is kitért: a 2007. április 1-jén Molnár Lajos akkori egészségügy miniszter által bezárattatott OPNI betegeinek sorsa azóta sem rendeződött, sem a felnőtt-, sem a gyermekkorú pszichiátriai betegek nem kapják meg a megfelelő ellátást.
Mint kiemelte, Szabó Máté ombudsman az Országgyűlés egészségügyi bizottságát is arra kérte, hogy vizsgálja ki az OPNI bezárásának körülményeit. Ez a munka Mikola István elnökletének idején el is indult, amely során Cserháti Péter helyettes államtitkár jelentést is adott a bizottság részére. A szakszervezeti vezető szerint mindenki abban reménykedtek, hogy 2011. április 1-jén megindulhat az OPNI országos irányító és gyógyító tevékenysége, "de ez nem így történt, azóta is mély csend van".

Az EDDSZ elnöke hozzátette: "senki sem várta, hogy Szócska Miklós a pszichiátriai ellátás biztonságos megszervezése helyett a pszichiátereket marasztalja el. Az egészségügyi államtitkár ezt nem teheti meg, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a XXI. század betegségének titulálta a depressziót, az alkohol- és drogbetegek száma Magyarországon folyamatosan növekszik, és tömegesen vannak ellátatlanul pszichiátriai betegek.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink