• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Diagnosztikai centrum nyílt a XIII. kerületben

Egészségpolitika 2017.10.06 06:44 Forrás: Weborvos Szerző: S. Judit
Diagnosztikai centrum nyílt a XIII. kerületben

A helyi önkormányzat CT- és MR-berendezéseket vásárolt saját forrásból a kerület betegeinek.

Ünnepélyesen is átadták csütörtökön a XIII. kerületi Önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát, amelyet a kerületi önkormányzat saját, 800 millió forintos forrásból valósított meg, egyedüliként a települési önkormányzatok közül.

Mint elhangzott, a technikailag topkategóriás CT- és MR-berendezések munkába állása az önkormányzat egészségügyi programját szolgálja, beszerzésük, telepítésük hosszas előkészületeket igényelt. Szeptember első napjaitól fogadják a Visegrád utcai centrumban a pácienseket, akár 24 órás műszakban is, mivel az ottani szakrendelőn belül önálló, független egységként működik. Az ünnepélyes átadásig 25 diagnosztikai vizsgálatot végeztek el.

Az önkormányzat szeretné, ha a kerületben lakóknak nem kellene vidékre utazniuk diagnosztikai vizsgálat céljából (ahogy ez 10 százalékban jellemző), illetve hogy minél előbb elkészüljenek a terápia megválasztásához szükséges képalkotó leleteik.

A nagy teljesítményű CT-vel akár kardiológiai vizsgálatokat is végezhetnek, gyorsan, nagy felbontásban, így a berendezés infarktust megelőző szűrőprogramot szolgálhat például, valamint szeretnének csatlakozni a Korányi intézet tüdőrákszűrési programjához. Az MR-berendezésen elvégezhető az összes olyan klinikai képalkotó vizsgálat, amely a nemzetközi irányelvek alapján a klinikai gyakorlatban szükséges, például teljes körű szív-, neuro-, ízületi vizsgálatok, has/kismedence onkológiai vizsgálatok, többfázisú emlővizsgálatok, kontrasztos és nem kontrasztos érvizsgálatok.

Arról is szó esett, hogy a Többlet-kapacitás Befogadási Bizottság (TBB) elutasította az új CT és MR kapacitásának akár csak részleges befogadását is, így az egészségbiztosítási pénztár (OEP, most már NEAK) nem támogatja az itt készülő vizsgálatokat, noha közismerten nem állunk jól CT-, MR-ellátottságban a nemrég lezárult országos fejlesztések dacára sem. Emiatt másképp kellett a finanszírozást megoldani: az üzemeltetést egy, közbeszerzési eljáráson nyert konzorcium végzi, amelytől nem kérnek bérleti díjat csak az üzemeltetés költségeinek fedezetét, s ezért cserébe maximum évi tízezer vizsgálat elvégzését kérik. A többi kapacitással az üzemeltető szabadon gazdálkodhat, fizetős betegeknek kínálhatja fel.

A betegek beutalásáról Hertzka Péter, az egészségügyi szolgálat főigazgató-főorvosa lapunknak elmondta: a 13. kerületi rendelőintézetek, illetve a 13. kerületi kórházak szakorvosai utalhatnak ide 13. kerületben állandó bejelentett lakcímmel rendelkezdő, több mint egy éve itt élő lakost járóbetegként. Adott esetben más szolgáltató is kérhet vizsgálatot egy 13. kerületi lakosnak, ha ezzel sikerül előbb diagnosztikai vizsgálathoz juttatni a beteget. Magánrendelőből nem érkezhet beutalás. Emellett elvárás, hogy elvben két héten belül történjen meg a képalkotó diagnosztikai vizsgálat, s nem csak daganatgyanú esetén, hanem minden más betegségnél.

Köszöntőjében Tóth József polgármester elmondta, hogy a kerületben folyamatosan növekszik a lakosság száma, s ez határozza meg az egészségügyi szolgáltatás fő irányát, amelyben a prevencióra helyezik a hangsúlyt. Korszerűsítették egészségügyi intézményeiket az alap- és járóbeteg-ellátásban, s zajlik a klímaprogram. Fejlesztik a műszerezettséget, igyekeznek orvosaiknak vonzó feltételeket biztosítani, s különböző (primer és szekunder) prevenciós programokat támogatnak. Az utóbbira példaként hozta fel, hogy az önkormányzat által biztosított stroke-szűréskor 73 százalékban mutattak ki kóros elváltozást, így a betegeket további vizsgálatokra küldték. A további négy szűrés területén – mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőér és bőrgyógyászat – pedig az esetek 35,2 százaléka igényelt további orvosi beavatkozást. Beszélt arról is, hogy a kerületi diagnosztikai centrum megnyitásával nem áll meg a fejlesztés, ugyanis már folyamatban van a kerületi lézersebészeti központ létrehozása, valamint az altatásban végezhető vastagbél vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetése is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink