• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

EESZT-csatlakozás: észre sem vesszük?

Egészségpolitika 2017.10.31 06:20 Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit
EESZT-csatlakozás: észre sem vesszük?

Élesbe fordul a rendszer, a gyógyításban, a receptek kiváltásakor azonban ez nem okozhat gondot a betegeknek.

Legalábbis ezt ígérte egy sajtóbeszélgetésen Vartus Gergely, az E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos hétfőn, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) indulása előtt két nappal. November elsejétől – mint ezt már mi is sokszor leírtuk – minden közfinanszírozott ellátást nyújtó egészségügyi ellátónak (háziorvosok, rendelőintézetek, kórházak) és gyógyszertárnak csatlakoznia kell a felhőalapú kommunikációs térhez, ami a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel ellátva kapcsolja össze az egészségügyi ellátókat egymással. Mint Vartus Gergely hangsúlyozta, november 1-je inkább egy lélektani dátum, a csatlakozás és az adatszolgáltatás ugyanis már szeptember 1-je óta folyamatosan zajlik.

Ami a legfontosabb, hogy a rendszer éles indulásából a betegeknek elvileg semmit nem szabad megérezniük, hiszen – mint a miniszteri biztos hangsúlyozta – a páciensek egészségügyi ellátását, gyógyszerük kiváltását az EESZT rendszere csak segítheti, ám a Tér használata nélkül is biztosítani kell. Ugyanis ha ellátójuk nem csatlakozott/még nem tudott csatlakozni az EESZT-hez, vagy éppen valamiért szünetel az internetszolgáltatás, az nem okozhat gondot kezelésük, gyógyításuk során. Arról is szólt, hogy a lakosság körében később indítják a tájékoztatási kampányt, akkor, amikor az ágazati felhasználóknál már kialakul a rendszer használata.

Lehetnek „gyermekbetegségei" a rendszernek
Hogy az egészségügy szereplői miként birkóznak meg az informatikai „forradalommal" – fogósabb kérdés. Biztosra vehető, hogy első körben a rendszer általános használatba vételekor az ágazati felhasználóknál fognak jelentkezni a „gyermekbetegségek".

Az is elképzelhető, hogy amíg be nem „rázódik" a rendszer, időnként többet kell majd várniuk a betegeknek az orvosnál, a patikában, nagyobb lesz a türelmetlenség. A használat során jelentkező problémák megoldása érdekében maximális kapacitással dolgoznak az informatikusok. Bármilyen probléma felmerülésekor az ÁEEK Kontakt Centerét lehet hívni telefonon: 36/1 920-1050, vagy emailt írni: csatlakozas.eeszt@aeek.hu.

Az e-személyi igényléséhez ma (október 31.) kétórás meghosszabbított nyitva tartással várják a kormányablakok az érintett egészségügyi dolgozókat, akik soronkívüliséget is élveznek.

A sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy jövőre férhetnek hozzá a rendszerhez a közfinanszírozott fogorvosi praxisok és a védőnők – és korábbi hírek szerint a mentők. A foglalkozás-egészségügyi orvosok (sok háziorvos is az) és az iskolaorvosok ezután következnek majd.

Éltanulóknak minősíthetőek a gyógyszertárak, amelyek teljes körben csatlakoztak az EESZT-hez, míg a legnehezebben a háziorvosok haladnak, s a szakellátó intézmények is viszonylag jól állnak, köszönhetően a kórházfenntartó ÁEEK segítségének.

Bírnia kell a terhelést
Az éles induláskor óriási nyomás nehezedik majd az elektronikus egészségügyi rendszerre, de Vartus Gergely szerint ezt el kell bírnia: terheléses teszteket végeztek, amelyek szerint kiállja a Tér az erőpróbát. Mint újságírói kérdésre elmondta, semmilyen összeomlás nem volt az EESZT-ben. A rendszer méretezése során nem a csatlakozók számát, hanem a térben zajló tranzakciók egyidejű mennyiségét vették figyelembe. Mivel az egészségügyi ellátás teljes egészének eseményszáma (ellátási események, receptek, beutalók száma stb.) jól ismert, stabil számadat, az EESZT kialakítása úgy történt, hogy a Tér a munkanap csúcsidejében történő összes ilyen tranzakciót képes egyidejűleg kezelni. Jelenleg már napi több millió tranzakciót kezel a Tér.

Az is elhangzott, hogy 2017. október 29-éig 9591 csatlakozásra kötelezett szolgáltató kezdte meg a csatlakozást, és 6221 szolgáltató már adatot is forgalmaz az EESZT-ben.

Portál a lakosságnak, digitális önrendelkezés
Az állampolgárok a Lakossági Portálon keresztül érhetik el a releváns szolgáltatásokat (egészségügyi alapadatok, receptek, beutalók, kórtörténet és kapcsolódó leletek, ambuláns lapok, egyéb egészségügyi dokumentumok, önrendelkezés – DÖR). A belépéshez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes TAJ számra van szükség. A DÖR-ben (digitális önrendelkezés) rendelkezhet mindenki az egészségügyi adatai hozzáférhetőségéről. Jó, ha tudjuk, a rendszer minden eseményt naplóz: rögzíti és láthatjuk, hogy ki, mikor, miért lépett be az adattárunkba, s milyen egészségügyi dokumentumot kérdezett le. Azaz nyomon követhető az adatainkra vonatkozó összes hozzáférési kísérlet, sőt, még a sikertelen lekérdezés is.

A digitális önrendelkezésnek nincs határideje, erre folyamatosan lehetősége van mindenkinek. Bármikor megváltoztathatjuk a rendelkezéseinket, és bármikor újabb rendelkezéseket léptethetünk életbe. Eddig közel 11 ezer ember élt a DÖR lehetőségével.

Segítséget kérhet minden állampolgár a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) 1818-as telefonszámán bármilyen, az EESZT használatával kapcsolatos problémája esetén.

E-recept, felírási igazolás
November elsejétől életbe lép az e-recept rendszer is. Kiváltható a gyógyszer papíralapú felírási igazolással, és nem csak saját részre, de a családtagok, gyermekek, ismerősök számára is (a megszokott módon), illetve papírvénnyel. Az orvosoknak 2018 végéig felírási igazolást kell adniuk a betegeknek minden e-receptről, ami a mostani papírvénnyel gyakorlatilag azonos lesz (egy további kód lesz rajta).

Felírási igazolás nélkül is kiválthatóak a gyógyszerek az alábbiak szerint. Akinek van e-személyije, azzal válthatja ki. Akinek hagyományos személyi igazolványa van, annak szüksége lesz amellett a TAJ kártya felmutatására is.

Továbbra is rendelhetnek gyógyszert az orvosok papírvénnyel, megmarad a pro família, ezeknek a kezelése azonban többletmunkát okoz a patikusoknak, ugyanis nekik kell az EESZT-be bevinniük a receptadatokat az orvosok/asszisztensek helyett.

E-személyi – ágazati felhasználók
Az egészségügyi ágazat számára létrehozott felület az Ágazati Portál – ezt kizárólag szakmai felhasználók érhetik el, ők is csak a végzettségüknek és intézményi szerepkörükhöz rendelt jogosultságaiknak megfelelő tartalommal. A belépéshez nélkülözhetetlen az e-személyi igazolvány a rendszert használó orvosok, egészségügyi dolgozók és gyógyszerészek számára. A fokozott biztonság miatt a Tér a belépés után 8 óra múlva kéri az ismételt azonosítást. Fontos az is, hogyha a helyi informatikai rendszer nem korlátozza, egy orvos egy időben több gépen is bejelentkezhet az EESZT-be.

Az ellátás menetét nem akadályozza, ha például az orvos (esetleg otthon hagyta az e-személyi igazolványát) nem tud csatlakozni az EESZT-hez. A betegellátás adatai és dokumentumai utólag kerülnek a rendszerbe. Sok esetben már az intézményi rendszer megoldja, hogy azokat az adatokat, amelyek nem igénylik az ellátó orvos személyes tevékenységét – mint például az ellátás tényéről szóló eseménykatalógus bejegyzés –, a rendszer automatikusan elküldi a Térnek. Az EESZT-kapcsolat nélkül kiállított recepteket és beutalókat hagyományos papíralapon adják ki ilyenkor, ezeket utólag nem kell megküldeni az EESZT-nek.

Elhangzott az is egy felvetésre, hogy a Windows XP rendszer alkalmazása nem akadálya az EESZT használatának, és az igények miatt az ÁEEK kifejlesztette az eSzemélyi olvasó telepítéséhez szükséges, speciális programot az XP rendszert használó szolgáltatók számára.

Újságírói kérdésre, miszerint használtak-e TAJ adatot az EESZT-hez, nemleges volt a válasz, mondván, az EESZT működéséhez nincs szükség a TAJ adatbázis átvételére, és a vonatkozó jogszabály nem teszi lehetővé, hogy az EESZT a teljes TAJ adatbázist (TAJ számokat és hozzá tartozó természetes személy azonosító adatait együttesen) kezelje. A Lakossági Portálon a TAJ viszontazonosítást a NEAK rendszere végzi, amelyet minden alkalommal meghív az EESZT, amikor TAJ alapú állampolgári belépés történik.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink