• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy év mérlegen - Berényi Ervinnel

Egészségpolitika 2018.09.06 Forrás: Debreceni Egyetem
Egy év mérlegen - Berényi Ervinnel

Változások kezdődtek a daganatos betegek ellátásában, a sürgősségi ellátásban a DE Klinikai Központjában.

Berényi Ervin tavaly nyár óta vezeti a Debreceni Egyetem Klinikai Központját. Legfontosabb céljai között szerepel a daganatos betegek még gyorsabb, még színvonalasabb ellátása. Az elnök az elmúlt egy évet értékelve kiemelte, hogy  ezen a területen jelentős változások történtek, elsősorban a betegutak kontrolljában. 

- Egy daganatos beteg ellátásának legfontosabb pontja az onko-teamek döntése, amikor a különböző szakmák képviselői meghatározzák a szükséges terápiát. A megfelelő döntést azonban csak az összes laboratóriumi-, patológiai- és képalkotó vizsgálat eredményének ismeretében lehet meghozni. Az nem fordulhat elő, hogy a szükséges információk hiányában határoznak az emberek életéről. Ezt próbáljuk a lehető legszorosabban kontrollálni az Onkológiai Klinika vezetőjével, Árkosy Péterrel és az érintett szakmákkal- ismertette Berényi Ervin.  

A Klinikai Központ elnöke hozzátette, hogy a lehető legmagasabb szintű betegellátást segíti majd az onkológiai sugárterápiás épület befejezése, ahol központi onko-team helyiségeket alakítanak ki multimédiás eszközökkel, hogy a döntés előtt a betegek elektronikus dokumentációját, és minden szükséges vizsgálati képet át lehessen tekinteni. Az elnök szerint másfél éven belül elkészülhet a beruházás.

Berényi Ervin kiemelte, hogy a biztonságosabb ellátás érdekében hamarosan a daganatos betegek kezelésében alkalmazott új lineáris gyorsítókat is beszereznek majd.  

A Klinikai Központ elnökének másik fontos célja az egységes sürgősségi rendszer kialakítása. Ezen a területen is történt előrelépés. 

- Az elmúlt egy évben kidolgoztuk a sürgősségi ellátás működési rendjét, amit egyeztettünk az egyetemi kórházzal, egy konszenzus mentén próbáljuk elérni, hogy azonos elvek alapján történjen a betegek ellátása. Jelentős problémát okoz, és sok még a tennivaló abban, hogy a sürgősségi ellátásban olyanok is megjelennek, akik nem igényelnének sürgősségi ellátást. A Sürgősségi Klinika mellett működik a felnőtt háziorvosi ügyelet, elképzelésem szerint a két rendszernek szorosan együtt kellene működni - fogalmazott Berényi Ervin.

Az elnök kiemelte, hogy tervezik egy sürgősségi betegellátó-, és egy új járóbeteg központ létrehozását. Mindkét beruházás az egyetemfejlesztési terv része. A megvalósításhoz kormányzati döntésre és támogatásra várnak.

Berényi Ervin fontos feladatnak tartja a hálapénz elfogadásának újragondolását is.

- A törvény szerint szigorú feltételek mellett megengedett a paraszolvencia elfogadása, de csak az ellátás után, és csak a beteg akaratából. A törvény megszületése óta azonban több év eltelt, nőtt az egészségügyi dolgozók bére, most meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e hálapénzre, hogyan változtathatnánk ezen a rendszeren. Biztos vagyok abban, hogy a fiatal orvosok közül többen a változás mellé állnának - emelte ki az elnök. 

Berényi Ervin arról is beszélt, hogy az egyetem a korábban kiszervezett tevékenységeit visszaveszi a szerződések lejárta után. Január elsejétől például már az egyetem végzi a lombikprogramokat. Az Asszisztált Reprodukciós Centrum eszközfejlesztésére 1,1 milliárd forintos támogatást kapott az intézmény. A korábban 15 éven keresztül kiszervezett radiológiai képalkotó diagnosztikai és terápiás tevékenységet április 1-től ugyancsak az Egyetem végzi. Ezen a területen is szükséges a géppark megújítása hangsúlyozta az elnök.

Berényi Ervin a következő időszakban is a lehető legmagasabb szintű betegellátó tevékenység elérése mellett, a legmagasabb szintű gyakorlati orvosképzés megvalósítására törekszik  a Klinikai Központ élén.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink