• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Egynapos sebészet: a tények a járóbeteg szövetségtől

Egészségpolitika 2017.06.23 09:55 Forrás: Weborvos
Egynapos sebészet: a tények a járóbeteg szövetségtől

Medicina 2000: Közfinanszírozott kórház közfinanszírozott egynapos sebészeti ellátást végző szakrendelőtől kér pénzt.

A 444.hu-n megjelent „Az Egészségügyi Államtitkárságon készült egy javaslat, ami rengeteg pénzt venne el a kórházaktól" című cikk kapcsán A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátó Szövetség az alábbi közleményben tisztázza az egy jogszabálymódostás és annak sajtóinterpretálása miatt kialakult helyzetet:

"Az „egynapos ellátást végző járóbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket legnagyobb része közkórház osztályaként – vagy a kórházhoz integrált járóbeteg rendelés részeként – működik, de jelentős az ún. önálló járóbeteg szakrendelők által, állami (OEP/NEAK) finanszírozás alapján végzett ilyen jellegű tevékenység. Az arányokról érdemes tudni, hogy jelenleg aktív fekvőbeteg-ellátóhoz integráltan mintegy 100, önálló szakellátóként pedig 300 intézmény működik.

Az önálló járóbeteg szakellátók – nevükhöz híven – önállóan működnek, így náluk nincs fekvőbeteg ellátás. Esetükben törvényi előírás a megfelelő fekvőbeteg ellátás háttér biztosítása. Alá kell azonban húzni, hogy ezek az intézmények állami (és részben önkormányzati) finanszírozásból működnek, az ott elvégzett beavatkozásokat ugyanúgy a társadalombiztosítás finanszírozza, mint az állami kórházi ellátást.

Természetesen vannak magánkézben lévő klinikák is, ahol végeznek ilyen egynapos sebészeti műtéteket, de esetükben más a jogi helyzet. Ha valaki magánellátásban végeztet egynapos beavatkozást és közfinanszírozott kórházba kell mennie utána valamilyen szövődmény miatt, az esetben a kórháznak el kell kérnie az ellátás árát az érintett betegtől, ebben a kérdésben jogszabály egyértelműen fogalmaz.

De esetünkben arról van szó, hogy megjelent egy olyan trend, miszerint egy közfinanszírozott ellátást nyújtó kórház, egy közfinanszírozásból egynapos sebészeti ellátást végző szakrendelőtől kér további pénzt, olyasmiért, ami az állami finanszírozásért cserébe egyébként is a feladata.

Másfelől a kórházakban ez a tevékenység nem generál többletkiadást, hiszen ha véletlenül valakinek szövődménye lesz az egynapos sebészeti ellátás miatt és kórházi ellátásra szorul, akkor az ellátásért járó finanszírozást a kórház megkapja a TB-től!

Harmadrészt ez a fajta – szerintünk méltánytalan – eljárás alapján kérjen a magyar közfinanszírozott ellátórendszerben mindenki térítést a másiktól? Ad abszurdum a szakrendelők kérjenek a rendelkezésre állásért díjat a területükhöz tartozó háziorvosi praxisoktól???

Úgy gondoljuk, ez egy nagyon rossz irány lenne.

A rendelkezésre állás mértékéről pedig talán elég annyi, hogy 2014-ben e körben elvégzett 18 ezer szakrendelőben végzett OEP finanszírozott egynapos beavatkozásból mindössze 23 alkalommal volt szükség bármilyen kórházi ellátásra, amiből 1 éjszaka volt intenzív osztályos ellátás, de az adott betegnél is a szívritmus-zavara okozott problémát, tehát nem volt összefüggés a kórházi ellátás és az egynapos sebészet között. Tehát igen ritka előfordulásról van szó szemben a jelentős, a járóbeteg szakellátó OEP bevétel 10%-át kitevő ellenszolgáltatás kérésnek.
Megoldásként azt tudjuk javasolni, hogy a kórházak kérjék el a magánbetegektől az ellátások költségét, ahogyan az a jogszabályokban szerepel.

Végezetül fontos leszögezni, hogy kiemelten fontosnak tartjuk az egynapos sebészet kérdését, mivel az ellátási formában lévő lehetőségek még mindig kiaknázatlanok Magyarországon (arányaiban sokkal kevesebb műtétet végzünk el így, mint más országokban), miközben ez forma kényelmesebb, biztonságosabb a betegnek, és költségcsökkentést jelent az ellátóknak is." - áll a közleményben. 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink