• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elhalt ígéretek után üres ígéreteket kaptak az orvosok

Egészségpolitika 2019.09.21 Forrás: Weborvos Szerző:
Elhalt ígéretek után üres ígéreteket kaptak az orvosok

Ami a kormány képviselőitől válaszként elhangzott az kevés, "ezekkel a homályos ígéretekkel nem tudunk mit kezdeni"!

Vakvágányon van az egészségügy, ezt a mai nagygyűlés is bizonyította - mondta egy orvos stílszerűen a fővárosi Vasúttörténeti Parkban az után, hogy véget ért a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által szervezett "nyilvános párbeszéd", amelyre az orvosok mellett a döntéshozókat is elhívták. Az "Elhalt ígéretek nyomában" című rendezvényre körülbelül 700-800 orvos jött el, a meghívott három tárcából pedig kettő, a kancellária és az EMMI képviseltette magát. A jelenléten kívül azonban se Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, se Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár nem sok egyebet tett hozzá az eseményhez, ahogy valaki fogalmazott: az orvosok az elhalt ígéretek után üres ígéreteket kaptak.

A döntéshozók képviselőinek persze nem volt könnyű dolga, hiszen a nagygyűlésen már az elején érezhető volt a feszültség. A MOK elnöke, Éger István nyitóbeszéde alatt is, a jelenlévők hol hangos tetszésnyilvánítással, tapssal fejezték ki egyetértésüket, hol az előre kiosztott piros lap felmutatásával jelezték elégedetlenségüket a kormány tétlenségével. S bár a kamara vezetője többször idézte: "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat", illetve "ne tégy másnak olyat, amit magadnak nem kívánsz", látszott, a nagygyűlés résztvevőben fogy a türelem.

Az orvosok 15 évre visszamenő követeléseit, illetve a döntéshozóknak címzett kérdéseiket ismételte meg beszédében Éger István. Ahogy az elnök már korábban beharangozta, öt sürgető témában kívántak választ, illetve reakciót kapni a kormány jelenlévő tagjaitól. Ezek a kiszámítható jövőt biztosító bérrendezés - 2022-re 900 ezer forintos kezdő szakorvosi bér -, ezzel együtt a paraszolvencia kivezetése, a munkát vállalni akaró csaknem ötezer nyugdíjas orvost sújtó diszkrimináció megszüntetése, a minimumfeltétek biztosítása - különösen a munkaerőre vonatkozóan -, és az Msc ápolók helyzetének tisztázása, konkrétan az, hogy miért akarják velük helyettesíteni az orvosokat?! Éger István felidézte azt is, hogy a válság idején többször elhangzott, "ha lesz az országnak, lesz nektek is". Ma már van, tehát a kérdés csak a döntéshozók akaratán múlik.

Többször is pfújolás hallatszott a MOK elnökét követő helyettes államtitkár beszéde közben. Az orvosokat nem is annyira Szalay-Bobrovniczky Vince felszólalásának tartalma zavarta, hiszen a kancellária képviselője elismerte, az orvosok elégedetlensége jogos. A hangos bekiabálások és a piros lapok inkább a konkrétumok hiányának szóltak, hiszen a helyettes államtitkár csupán annyit mondott: a költségvetésben általában béremelésre 152 milliárd forint van, később dől el, hogy mely ágazatok mennyit kapnak majd. Hozzátette azt is, hogy ebben a kormányzati ciklusban biztos lesz még orvosi bérfejlesztés. A nyugdíjas orvosok visszafoglalkoztatásával kapcsolatban csak annyit említett, hogy a jelenlegi törvény miatt keletkezett ez a bürokratikus akadály, a paraszolvencia pedig szerinte nagyon beágyazódott a társadalomba ezért nehéz kivezetni. Hozzátette azt is: készen állnak minderről tárgyalni. A nagygyűlés résztvevőinek hangos megnyilvánulásaira a helyettes államtitkár megjegyezte: "Nehéz így beszédet mondani", a sorok közül valaki válaszolt: "Gyógyítani is!"

Következett az egészségügyi államtitkár, aki utalva arra, hogy ő egyszerre orvos és a döntéshozók képviselője azt mondta: "nehéz itt állni, mert világosan érzem, hogy két tűz között vagyok". Horváth Ildikó felidézte, hogy ő maga is felesküdött kezdő orvosként a változásokra a kiszolgáltatott kollégák az elesett betegek érdekében. Nehéz eldönteni, hogy az érezhető feszültség miatt, vagy a jobbító szándék miatt, de Horváth Ildikó itt elsírta magát. Mindenesetre az államtitkár a közelmúltban, az ágazatban elért kétségtelen eredményeken kívül - kisebb orvosmigráció, korábbi bérfejlesztések, rezidensek támogatása - nem sok konkrétumot tudott mondani. Az a szám viszont, amit orvosi átlagjövedelemként említett - 800 ezer forintot -, óriási felháborodást váltott ki a nagygyűlésen résztvevők körében. Az államtitkár beszélt ezen kívül Afrikáról, a vakcinációról, a fekete himlőről, az Egészséges Budapest Programról. Végül egy, a következő hetekben 500 háziorvost érintő 5 milliárdos programról, amelynek a részleteit egyelőre nem taglalta. Horváth Ildikó még szeretett volna több, az egészségügyet érintő táblázatot kivetíteni, beszélni még a futó egészségügyi programokról, de a tömeg bekiabálásokkal, piros lapokkal jelezte, nem kaptak választ a kérdéseikre, nem kíváncsiak másra. (Az Emmi a rendezvény alatt kiadott közleménye itt olvasható)

Ismét a MOK elnöke vette át a szót, és a döntéshozóknak szegezte a kérdést: "Mikor folytatjuk a tárgyalásokat?". Holnap, hangzott a válasz, de ki tudja ez pontosan mit jelentett. Éger István ezután a beérkezett orvosi kérdéseket sorolta. Ismét szó esett arról, hogy növelni kell a finanszírozást, hiszen a közellátást a GDP 4 százalékából nem lehet közfinanszírozni. Hangsúlyosan újra előkerült a nyugdíjas orvosok helyzetének kérdése, amelyről csakúgy, mint szinte az össze többi felmerült kérdésről is Horváth Ildikó azt mondta, nagyon fontos probléma, tárgyalni kell róla. Egyetértett azzal a felvetéssel is az egészségügyi államtitkár, hogy szükséges a szigorúbb, kettős mérce nélküli ellenőrzés a köz-, és a privátellátásban.

Az egész ágazat finanszírozásának megújításáról, a HBCS és a német pontrendszer karbantartásáról szóló kérdéssel kapcsolatban Horváth Ildikó azt mondta: jövő márciusra készülnek el azok a szakértői javaslatok, amelyekből kiderül, milyen hatékonyabb modellek lehetnek. Előkerült az alapellátó fogorvosok tarthatatlan helyzetének kérdése is. Éger István utalt arra, hogy a MOK fogorvosi tagozata és a döntéshozók néhány hete megállapodtak a többlettámogatásban. A megállapodásról azonban még hivatalosan nem született dokumentum. "Szeretnénk látni a jogszabály!" - hangsúlyozta a MOK elnöke. A kérdésre néhány héten belül pont kerül - ígérte az államtitkár - Megvan a pénz idénre - tette hozzá.

Nem lehet mondani, hogy túl bizakodón távoztak a nagygyűlés végén az orvosok. Különösen a zöld felsőrészben érkező mintegy tucat alapellátó fogorvos tűnt elégedetlennek. Egyikük meg is jegyezte: "Ígéretekkel tele a padlás, még arra sem kaptunk választ, hogy lassú lesz-e a halálunk vagy gyors".

A Nagygyűlés után Éger István a sajtó kérdésére, hogy eredményesnek tartja-e a rendezvényt, azt mondta: eredmény, hogy ennyien eljöttek, eredmény, hogy a döntéshozók meghallgatták az orvosok problémát és kérdéseit. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy ami a kormány képviselőitől válaszként elhangzott az kevés, "ezekkel a homályos ígéretekkel nem tudunk mit kezdeni!". Hozzátette azt is a következő lépésről az elnökség, illetve az októberben összeülő Területi Szervezetek Tanácsa dönt majd.

Legolvasottabb cikkeink