• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eredményes a várólista-program, várják a folytatást!

Egészségpolitika 2019.04.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Eredményes a várólista-program, várják a folytatást!

Ha nem folytatódna a várólista-program, egy pillanat alatt nőne meg ismét a listán várakozók száma.

Megkérdőjelezhetetlen eredményeket hozott a várólista-program és a hozzárendelt plusz forrás az ország legnagyobb csípő-, és térdprotézist beültető központjában, az Uzsoki Utcai Kórházban is. Míg a program beindulása előtt évi 1000 alatt volt a beültetett protézisek száma az intézményben, addig tavaly már 2577 ilyen beavatkozás történt. Naponta átlag 13 csípő-, és térd protetikát végzünk, reméljük idén is tartani tudjuk ezt a számot - mondta dr. Hangody László, az Uzsoki ortopéd-traumatológiai osztályának vezetője.

Az országos várólista-nyilvántartási rendszer 2012-ben indult, ekkortól nyilvánosak a műtéti várólistaadatok. Az intézkedéssel többek között azt a célt tűzték ki, hogy az akkor akár több éves műtéti várakozási időket maximum fél évre csökkentsék. Ehhez a célhoz többletforrást is rendeltek, évente 5-6 milliárd, összességében eddig 26 milliárd forintot. A program eredményességét jelzi, hogy a korábbi csaknem 70 ezer műtétre várakozó beteg száma, az utóbbi években 28 ezer alá csökkent, és a várakozási idő is jelentősen kevesebb, mint 2012. előtt volt.

A teljesítmény volumen korlát alá eső csípő-, és térdprotézis műtétekből korábban az Uzsoki Utcai Kórházban naponta maximum 7 beavatkozást tudtak elvégezni. A várólista-programnak és a plusz forrásoknak köszönhetően ma már csaknem a duplája, napi átlag 13 protetika történik, de az évi összesítés is folyamatos növekedést mutat.

Évcsípőtérdösszesen
20139896961685
201411319262057
2015106610772143
2016112912362365
2017129411592453
2018129812792577


Szükség is van a folyamatos plusz forrásra, hiszen mint Hangody professzor elmondta, három tendencia erősen befolyásolja az ortopédiának ezt a területét. Az egyik, hogy az egyre idősödő társadalom egyre több protetikai beavatkozást igényel. Mivel a térdprotézis műtétek viszonylag későn indultak, ennek a beavatkozásnak a csípőnél is jobban emelkedik a műtéti igénye. A harmadik pedig, hogy mostanra már a legelső beültetések késői szövődményei is növelik a beavatkozások szükségességét.

Magyarán, ha nem folytatódna a várólista-program, egy pillanat alatt nőne ismét meg a listán várakozók száma, országosan egy hónap alatt akár ezer fővel. Az Uzsoki példáját tekintve pedig könnyű belátni, hogy ha pluszforrás híján naponta ismét csak 7 beteg csípő-, és térdprotézis beültetését végezhetnék el, akkor a mostani plusz 6 páciens is visszakerülne a listára és jócskán megnőne a jelenlegi 3-6 hónapos várakozási idő.

A várólisták csökkentésének programjával, az eddig elért eredményekkel nemcsak a betegek, hanem a terület szakemberei is, Hangody professzoron kívül prof. dr. Szőke György, a Magyar Ortopéd Társaság elnöke is elégedett. Ezért is várják nagyon a folytatást.

Legolvasottabb cikkeink