• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gyermekgyógyászok: debreceni nagygyűlés

Egészségpolitika 2018.09.20 Forrás: Weborvos
Gyermekgyógyászok: debreceni nagygyűlés

Velkey: a gyermekgyógyászat multi- és interdiszciplináris terület, hatékonyan csapatmunkában lehet és kell dolgozni.

Több mint félszáz témában tartanak előadást a gyermekgyógyászat hazai és nemzetközi szinten is elismert orvosai, tudósai és kutatói a Magyar Gyermekorvosok Társaságának 69. konferenciáján 2018. szeptember 20-22. között Debrecenben. A „Mesterek és tanítványok” mottóval rendezett idei nagygyűlés megnyitó ünnepségén dr. Velkey György, a szervezet elnöke a szakma értékeinek tiszteletére és továbbvitelének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A 150 éves gyermekgyógyászat hagyományait ápoljuk – mondta  Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társasága elnöke, aki a „mesterektől” örökölt és a tanítványoknak átadásra méltó értékek között említette a tudományos eredményeken alapuló gyógyítást, a családokra figyelést, valamint a gyermekorvosok egymás közti és a társszakmákkal kezdeményezett együttműködését. Kiemelte: a gyermekgyógyászat multi- és interdiszciplináris terület, ahol hatékonyan csapatmunkában lehet és kell dolgozni.

Az MGYT idei Nagygyűlése olyan égető gyermegyógyászati témákkal foglalkozik, mint a koraszülött ellátásban elindult szemléletváltás, amelynek részeként fontossá váltak a non-invazív beavatkozások, a gyermekkori Crohn-betegség kialakulása az után, hogy mára a Crohn-beteg-regiszterben csaknem 2 ezer kiskorú szerepel, és számuk évente 5%-kal nő. Emellett a meghívottak megvitatják a gyermeksürgősségi ellátás reformját és fejlesztését az egyetemeken, az országos intézetekben és a nagyobb kórházakban. Kerekasztal-beszélgetésen pedig a sportmedicina kardiológiai vonatkozásait (kamaszkorúak összeesése a focipályán, szűrés, prevenció) elemzik a téma szaktekintélyei.

A Debreceni Gyermekgyógyászati Klinika szakembereinek magas színvonalú oktatási, kutatási és orvosi tevékenységét méltatta a megnyitón dr. Mátyus László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja. Balla György akadémikus, a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a meghívottak által felvetett szakmai kérdések, problémák révén olyan információk kerülnek felszínre, amelyekből a gyógyuló gyermekek profitálhatnak. Dr. Veres Gábor egyetemi tanár, mint a szervező Debreceni Egyetem Gyermekklinikája igazgatója arra kérte a szakmai közönség tagjait, hogy éljenek a konferencia lehetőségével, amely az emberi kapcsolatok erősítését szolgálhatja.

A rendezvényen átadták a Magyar Gyermekorvosok Társasága a magyar gyermekgyógyászat egy-egy kiemelkedő alakjának elismerésére szolgáló Schoepf-Merei-, valamint a Bókay János-díjat és emlékérmet, továbbá a Dr. Petényi Géza emlékére létrehozott alapítványnak a névadóval fémjelzett, a fiatal gyermekorvosok részére meghirdetett díját.

Legolvasottabb cikkeink