• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Gyógyszerraktár-tűz: el kell kerülni a pánikot!

Egészségpolitika 2017.05.02 16:46 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Gyógyszerraktár-tűz: el kell kerülni a pánikot!

A gyorsított engedélyezés miatt május 15-től az érintett gyógyszerekhez külön papíron fűzik hozzá a magyar nyelvű tájékoztatót.

Első becslések szerint is több százmillió forint értékű gyógyszer veszett oda az április 25-i budaörsi raktártűzben. Nagy tehát a kár, azonban ez így is csak a magyarországi gyógyszerforgalom töredéke, amelyet zökkenők nélkül pótolni lehet. Ez derült ki azon a keddi tájékoztatón, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Gyógyszer-Nagykereskedók Szövetsége közösen tartott. Pozsgay Csilla az intézet főigazgatója hangsúlyozta, amennyiben nem alakul ki pánik, és ennek nyomán felvásárlási láz, a 400 féle érintett készítmény egyikéből sem lesz hiány.

Épp a nagy felvásárlás elkerülése érdekében nem kívánják megnevezni melyek azok a készítmények, amelyek megsemmisültek a tűzben, illetve olyan hő-illetve füsthatás ért, amely miatt felhasználhatatlanná váltak. A sérült gyógyszerek megsemmisítését pontos előírások szerint kell elvégezni. A gyártók felelőssége, hogy megvizsgálják, az érintett készítményekből melyek azok, amelyek minősége nem romlott, illetve melyek azok, amelyeket el kell égetni. Az OGYEI figyelemmel kíséri majd ezt a folyamatot, mert nem szeretnék, ha a rossz minőségű készítmények feltűnnének a feketepiacon - mondta Pozsgay Csilla.

Ha a megsemmisült gyógyszerek nevét nem is lehet nyilvánosságra hozni, az azonban tudható, hogy a valószínűleg elektromos meghibásodás miatt kialakult tűzben a 15 ezer négyzetméteres raktár 5 ezer négyzetmétere égett le, és 2500 négyzetmétert füstszennyezés ért. A tűzben érintett 400 féle, vényköteles készítmény elsősorban külföldi gyártóktól származik és alapvetően a magyarországi kereskedelem ellátására szolgált.

Az OGYÉI főigazgatója elmondta, hogy már a tűz másnapján felvették a kapcsolatot az érintett cégekkel a nagykereskedőkkel, és azóta is napi kapcsolatban vannak, hogy felmérjék a pontos kárt, tájékoztassák egymást a vizsgálatok eredményeiről, megosszák a feladatokat. A "példaértékű" együttműködésnek köszönhetően a magyarországi, illetve a környező országok készleteiből a cégek pótolni tudják az esetleges hiányt. Az OGYEI pedig gyorsított eljárásban adja ki a szükséges engedélyeket, hogy ne legyen semmilyen fennakadás a betegellátásban - mondta Pozsgay Csilla, aki hozzátette, ez csupán azt jelenti, hogy nem magyar nyelvű dobozokban kerülnek május 15-től a gyógyszertárakban az új készítmények, hanem külön papíron lesz a magyar nyelvű tájékoztató.

Küttel Sándor a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke is azt hangsúlyozta, hogy az átmeneti időben is megrázkódtatás nélkül ki tudják elégíteni a patikák igényeit. Igaz, nagy tételeket most nem kellene rendelni, tehát "viselkedjünk önmegtartóztatóan!". Kérdésre válaszolva azt is hozzátette: várhatóan a jövő hét elején már több készítmény esetében normalizálódhat a kereskedelem.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink