• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

Gyógyszerraktár-tűz: el kell kerülni a pánikot!

Egészségpolitika 2017.05.02 16:46 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Gyógyszerraktár-tűz: el kell kerülni a pánikot!

A gyorsított engedélyezés miatt május 15-től az érintett gyógyszerekhez külön papíron fűzik hozzá a magyar nyelvű tájékoztatót.

Első becslések szerint is több százmillió forint értékű gyógyszer veszett oda az április 25-i budaörsi raktártűzben. Nagy tehát a kár, azonban ez így is csak a magyarországi gyógyszerforgalom töredéke, amelyet zökkenők nélkül pótolni lehet. Ez derült ki azon a keddi tájékoztatón, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Gyógyszer-Nagykereskedók Szövetsége közösen tartott. Pozsgay Csilla az intézet főigazgatója hangsúlyozta, amennyiben nem alakul ki pánik, és ennek nyomán felvásárlási láz, a 400 féle érintett készítmény egyikéből sem lesz hiány.

Épp a nagy felvásárlás elkerülése érdekében nem kívánják megnevezni melyek azok a készítmények, amelyek megsemmisültek a tűzben, illetve olyan hő-illetve füsthatás ért, amely miatt felhasználhatatlanná váltak. A sérült gyógyszerek megsemmisítését pontos előírások szerint kell elvégezni. A gyártók felelőssége, hogy megvizsgálják, az érintett készítményekből melyek azok, amelyek minősége nem romlott, illetve melyek azok, amelyeket el kell égetni. Az OGYEI figyelemmel kíséri majd ezt a folyamatot, mert nem szeretnék, ha a rossz minőségű készítmények feltűnnének a feketepiacon - mondta Pozsgay Csilla.

Ha a megsemmisült gyógyszerek nevét nem is lehet nyilvánosságra hozni, az azonban tudható, hogy a valószínűleg elektromos meghibásodás miatt kialakult tűzben a 15 ezer négyzetméteres raktár 5 ezer négyzetmétere égett le, és 2500 négyzetmétert füstszennyezés ért. A tűzben érintett 400 féle, vényköteles készítmény elsősorban külföldi gyártóktól származik és alapvetően a magyarországi kereskedelem ellátására szolgált.

Az OGYÉI főigazgatója elmondta, hogy már a tűz másnapján felvették a kapcsolatot az érintett cégekkel a nagykereskedőkkel, és azóta is napi kapcsolatban vannak, hogy felmérjék a pontos kárt, tájékoztassák egymást a vizsgálatok eredményeiről, megosszák a feladatokat. A "példaértékű" együttműködésnek köszönhetően a magyarországi, illetve a környező országok készleteiből a cégek pótolni tudják az esetleges hiányt. Az OGYEI pedig gyorsított eljárásban adja ki a szükséges engedélyeket, hogy ne legyen semmilyen fennakadás a betegellátásban - mondta Pozsgay Csilla, aki hozzátette, ez csupán azt jelenti, hogy nem magyar nyelvű dobozokban kerülnek május 15-től a gyógyszertárakban az új készítmények, hanem külön papíron lesz a magyar nyelvű tájékoztató.

Küttel Sándor a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke is azt hangsúlyozta, hogy az átmeneti időben is megrázkódtatás nélkül ki tudják elégíteni a patikák igényeit. Igaz, nagy tételeket most nem kellene rendelni, tehát "viselkedjünk önmegtartóztatóan!". Kérdésre válaszolva azt is hozzátette: várhatóan a jövő hét elején már több készítmény esetében normalizálódhat a kereskedelem.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink