• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Hatósági fellépés az oltásmegtagadók ellen

Egészségpolitika 2011.11.15 06:29 Forrás: Weborvos Szerző: beb

Jogi lépéseket fontolgat az ÁNTSZ a Nebáncsvirág Egyesülettel és vezetőjével szemben.

Jogi lépéseket fontolgat az ÁNTSZ a Nebáncsvirág Egyesülettel és vezetőjével szemben. A zalaegerszegi szervezet ugyanis tudománytalan, megalapozatlan érvekkel próbálja meggyőzni a szülőket, hogy ne adassák be gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat – mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője.  A főorvos példaként említette, hogy az egyesület azzal akarja bebizonyítani, hogy felesleges a járványos gyermekbénulás elleni oltás, hogy a betegséget valójában nem is a vírus, hanem az ipari forradalom okozta.

Ócsai Lajos megemlítette azt a tárgyilagosságtól mentes egyesületi érvet is, miszerint a himlős betegségek csökkenése mögött sem az oltás áll, sőtt valójában a vakcinától többen haltak meg, mint magától a kórtól. A TBC elleni védőoltással szemben pedig olyan felmérés eredményeit hozza fel a szervezet bizonyítékként, amely 1970-ben készült, tehát rég nem aktuális.

Az OTH főosztályvezetője szomorúnak tartja, hogy az egyesület elnöke maga is egy vegyespraxist vezető háziorvos. Tudomása szerint a háziorvos - bár a törvény kötelezné, - nem hajlandó beadni a gyermekeknek a védőoltásokat. Aki a körzetében mégis ragaszkodik a megelőző vakcinákhoz, azt a háziorvos helyettese oltja be.

Ócsai Lajos szerint a legnagyobb baj, hogy az érintetteket nem lehet meggyőzni észérvekkel. „Az ÁNTSZ tiszteletben tarja a vallási meggyőződést." – mondta a járványügyi szakember - Például a Jehova Tanúinak, akik nem vehetnek magukhoz semmilyen vérkészítményt, a gammaglobulin helyett a szolgálat alternatív prevenciót ajánlott, amit azok el is fogadtak. Az egyesület azonban, a védőoltás általános elutasításával kizárja az alternatív megoldásokat.


A Nebáncsvirág Egyesület vezetőjének reagálása
A fenti cikkel kapcsolatban a civil szervezet vezetője, dr. Turcsányi Zsolt  az alábbiak közlésére kérte szerkesztőségünket:

A tudománytalanságot illetően: A Nebáncsvirág Egyesület bírósági bejegyzés alapján, a jóváhagyott alapszabály szerint működik. Egy civil szervezet, mely nem kizárólag szakemberekből áll és nem kizárólag szakembereknek szól természetesen megilleti az a jog, hogy az alapszabályban lefektetett célok és eszközök szerint véleményét, tapasztalatát, meggyőződését szabadon kifejthesse, Ilyen módon az egyesület minden megnyilvánulása nem tekinthető tudományosan megalapozottnak. A honlapunkon, valamint egyéb tájékoztatási eszközökön az egyesületünk figyelmet fordít arra, hogy a tényeket elkülönítse a véleménytől.

A Nebáncsvirág Egyesület - szemben az ÁNTSZ-szel- senkit sem akar le- vagy rábeszélni az oltásra, vagy a nem oltásra, hanem ezt a döntést a kezelőorvosra illetve a szülőre kívánja bízni. Amit az egyesület tesz, az annyi, hogy felkutatja azokat a tényeket, amelyek az oltásokkal kapcsolatos tisztább látást, megalapozottabb döntést elősegíthetik.

"Ócsai Lajos megemlítette azt a tárgyilagosságtól mentes egyesületi érvet is, miszerint a himlős betegségek csökkenése mögött sem az oltás áll, sőtt valójában a vakcinától többen haltak meg, mint magától a kórtól. A TBC elleni védőoltással szemben pedig olyan felmérés eredményeit hozza fel a szervezet bizonyítékként, amely 1970-ben készült, tehát rég nem aktuális."
Való igaz, hogy a XX. század elején az angliai statisztikák alapján voltak olyan évek, amikor a himlőoltástól többen haltak meg, mint a himlőtől. Ez valóban egy érv és nem bizonyíték semmire. A kérdés nyilván bonyolultabb sok tisztázni való van még hátra.

A TBC-vel kapcsolatban egy WHO vizsgálatra utalt az egyesület, melyet Németországban megismételtek és ez alapján a BCG oltás lekerült az ajánlott oltások listájáról. ( Addig sem és azután sem volt kötelező.) Hogy elavult-e ez a vizsgálat, azt nem tudjuk, de azt igen, hogy nem érhető el hasonlóan nagyszabású vizsgálat azóta, azaz a vizsgálat megállapításait a mai napig nem cáfolták tudományos módszerekkel.

A járványos gyermekbénulással kapcsolatban pedig nagyon sok adat támasztja alá azt a feltételezést, hogy a gyermekbénulással "megtévesztésig" megegyező kórképet nehézfém és gyomirtó szer is képes előidézni, valamint nagyon sok hiteles adat szól amellett, hogy a mai napig ilyen mérgezések és betegségek előfordulnak. A világon ezen betegségek száma folyamatosan emelkedik.( Acut flaccid paralysis). Ezek alapján az Egyesület további vizsgálatokat tart szükségesnek.

A Nebáncsvirág Egyesület non profit szervezet - melyet az oltások káros hatásait tapasztalt magányszemélyek alapítottak - tehát a gyermekeink egészsége mellett az igazság kiderítése motiválja.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink