• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Így csökkentenék a segédeszköz-áfát az érintettek

Egészségpolitika 2018.06.26 Forrás: Weborvos
Így csökkentenék a segédeszköz-áfát az érintettek

A MEOSZ és a SINOSZ a kormány elé terjesztette a gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5%-ra csökkentését célzó javaslatát.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) közösen a kormány elé terjesztette a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatát. A MEOSZ és partnerszervezetei a jelenleg már zajló 2019. évi költségvetési tárgyalásokra tekintettel azt kérik: a kormány támogassa, hogy 2019-től valamennyi támogatott gyógyászati segédeszköz áfája 5 %-ra csökkenjen. Javasolják továbbá, hogy az áfa-csökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam fordítsa olyan korszerű, támogatott segédeszközökre, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét. A javaslatot támogatóként az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Nemzeti Betegfórum valamint a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetsége is jegyezte. A MEOSZ a javaslatot egyebek mellett megküldte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, Varga Mihály pénzügyminiszternek, Korózs Lajosnak, az Országgyűlés népjóléti bizottsága elnökének, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak - ismertették a szervezetek közleményükben.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul – időszakosan vagy állandóan – gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, nagyrészük egyszerre többfélét is kénytelen használni. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy valamilyen fogyatékossággal élő személy, így a segédeszközöket terhelő 27 százalékos áfa is jelentős kiadást jelent számukra. A MEOSZ és a partnerszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is 5 % legyen.

A MEOSZ és a SINOSZ korábban már kezdeményezte a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5 %-ra történő csökkentését. Ezt követően 2018. január 25-én a MEOSZ központjában egyeztető megbeszélést tartottak, melyen a Miniszterelnöki Kabinetiroda, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az orvos szakma és a fogyatékossággal élők érdekképviseleti szervezeteinek képviselői mellett a meghatározó gyógyászati segédeszköz érdekképviseletek tisztségviselői is részt vettek. Az egyeztetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5%-ra csökkentése hasznos és támogatandó javaslat. A Kormányzat képviselőinek kérésére a Forgalmazók az Egészségért Szövetség és az Orvostechnikai Szövetség kidolgozta szakmai anyagát a támogatott gyógyászati segédeszközök áfacsökkentéséről és annak gazdasági hatásairól, melyet megküldtek a korábbi kormányzati ciklus szakmapolitikai képviselői részére, utóbb pedig Kásler Miklós új emberi erőforrás miniszter részére, valamint az egészségpolitika illetékes vezetői részére is, kérve a javaslat támogatását és a Pénzügyminisztériummal a tárgyban szükséges tárgyalások lefolytatását.

A MEOSZ és a SINOSZ most benyújtott javaslatában úgy véli: a Kormánynak az elmúlt években a gazdasági növekedés érdekében megtett lépései mára lehetővé teszik a jól teljesítő magyar gazdaságban a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának általunk javasolt csökkentését, hozzájárulva ezzel a betegek és fogyatékossággal élő személyek terheinek enyhítéséhez, jobb életminőségük eléréséhez. A hazai gyógyászati segédeszköz támogatási rendszer korrekciójára a javaslat szerint több tekintetben is szükség van. Sajnálatos módon az elmúlt évtizedben nem sikerült megteremteni a gyógyászati segédeszköz rendszerben a tényleges, egyéni szükségleteknek megfelelő támogatást összehangolva a költségvetés tervezésével. Ennek következményeként a gyógyászati segédeszköz területre a tényleges ráfordítás és a költségvetési előirányzat különbözete évről évre kiegészítésre szorult. Ugyanakkor – az elmúlt évtized tapasztalatait tekintve – tényként kezelendő, hogy a gyógyászati segédeszköz rendszer átalakításának egyes elemei többletforrásokat igényelnek.

A MEOSZ és a SINOSZ által javasolt intézkedés várhatóan 2 milliárd forinttal csökkentené az idősek, a betegek és a fogyatékossággal élő személyek munkapiaci kiadásait, mivel ennyivel kevesebb általános forgalmi adót fizetnének a támogatott gyógyászati segédeszközre szorulók. Ez a 2 milliárd forint ugyan csökkentené a költségvetés bevételeit, ugyanakkor csökkenne 10 milliárd forinttal a költségvetés által fizetendő gyógyászati segédeszköz támogatás összege. Rendkívül fontos az is, hogy az áfa-csökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; azt a gyógyászati segédeszköz ellátás korszerűsítésére, fejlesztésére fordítsák, mint például új eszközök támogatási rendszerébe történő felvételére, szolgáltatások és termékminőség javítására.

A MEOSZ és partnerszervezetei arra kérik az ügyben érintetteket, hogy a javaslatukban kifejtettek alapján támogassák, hogy a 2019. évi költségvetésben megvalósuljon a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5%-ra történő csökkentése. Mivel a kormány részéről korábban már volt példa arra, hogy egyes gyógyászati segédeszközök áfáját 5 százalékra csökkentette, így a MEOSZ és a partnerszervezetek bíznak egy hasonló pozitív hozzáállásban a 2019. évi költségvetés tervezése során - áll a közleményben.

 

Legolvasottabb cikkeink