• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Indul az Egészséges Budapest Program

Egészségpolitika 2017.06.20 16:01 Forrás: MTI
Indul az Egészséges Budapest Program

A fejlesztések eredményei már 2017 végén, 2018 elején látszani fognak a betegellátás minőségének javulásában.

Egészséges Budapest Program (EBP) néven indul egészségügyi fejlesztési program a fővárosban és Pest megyében, az idén 40 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be kedden sajtótájékoztatón az emberi erőforrások miniszter. Balog Zoltán elmondta: az EBP célja a budapesti és Pest megyei ellátórendszer minőségének javítása; a fejlesztések eredményei már 2017 végén, 2018 elején látszani fognak a betegellátás minőségének javulásában.

Jelezte: a programban az idén összesen két tucat kórház összesen 21,7 milliárd forintot kap 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti összegben orvostechnikai fejlesztésekre, míg 18,3 milliárd forint az építészeti bővítéseket, ezen belül 5,5 milliárd az új centrumok tervezését szolgálja.

Ennek céljaként a négy nagy egészségügyi centrum kialakítását említette a miniszter, jelezve, hogy ezek közül az észak-pesti a Honvédkórház, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházra épül, ezek mellett a dél-budai "szuperkórház" lesz "a három egészen biztos fejlesztés".

A negyedik intézményt Balog Zoltán távlati tervként említette, mondván, az észak-budai centrumhoz a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van szükség, így "arról ebben a kormányzat ciklusban sok mindent még nem tudunk mondani".

Hangsúlyozta: a kormányzat feladata, hogy szembenézzen az egészségügy mindenkori helyzetével, "bátran beszéljünk a problémákról", de ejtsünk szót az eredményekről is, mindvégig párbeszédben állva a szakmával, hozzátéve, hogy az utóbbi hetekben született egy ilyen dokumentum.

Az elmúlt hét esztendő megmutatta azt, hogy igenis lehet eredményeket elérni az egészségügy területén is, a kórházi infrastruktúra megújítása, elsősorban vidéken, mindenképpen egy ilyen sikertörténet - mondta a miniszter, ide sorolva az eszközbeszerzéseket, a béremelési programot és az adósságkonszolidációt, kiemelve, "elindultunk egy jó irányba".

Az egészségért folytatott küzdelemben nincs végső győzelem; részeredmények vannak - fogalmazott Balog Zoltán, itt említve, hogy a vidéki intézmények után indul a fővárosi és a Pest megyei kórházak tíz éves perspektívában gondolkodó fejlesztése.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár felidézte: a kormányzat tavaly tett ígéretet arra, hogy a vidék után a fővárosban és annak térségében lévő kórházak fejlesztése lesz "a következő nagy vállalkozás", ami a következő tíz év domináns témája lesz.

Ebben az évben a hangsúlyt szeretnénk az intézményi oldalról áthelyezni a szűrési oldalra - jegyezte meg, hozzátéve, itt kell igazán emelni a hatékonyságot, ennek keretében például húsz új szűrőbuszt szereznek be.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink