• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Itt a BELLA, pályázhatnak az egészségügyi ellátók

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A betegbiztonság javítását szolgálja az akkreditációs program, amely nem kötelező, csak ajánlott - pályázati információk itt.

Megjelentek a pályázati felhívások betegbiztonság javítását szolgáló, uniós támogatással megvalósuló BELLA akkreditációs programra. A projektgazda GYEMSZI a csatlakozáshoz támogatást kíván nyújtani a Közép-magyarországi Régióban, illetve a többi régióban elhelyezkedő fekvőbeteg gyógyintézetek és járóbeteg szakrendelők számára az ingyenes felkészítés biztosításával.
Az új programban olyan standardokat alakítottak ki az intézmények számára, amelyek a betegbiztonságra fókuszálnak. Ezek fejlesztése a betegbiztonsági kockázatokból indult ki és gyakorlati problémákra épült, hiszen az ellátásban dolgozó szakemberek fogalmazzák meg a belső szabályozókat.

Hogy mi lehet a hozadéka a minőségügyi programnak? Belicza Éva, minőségügyi szakértő, a program vezetője korábban a Weborvosnak elmondta, hogy reményeik szerint csökkenni fog az úgynevezett nemkívánatos események előfordulása, vagyis olyan szövődmények, káros következmények gyakorisága, ami ellátási hibából ered, s szabályozók alkalmazásával megelőzhető. Ha pedig kevesebb lesz a nemkívánatos esemény, akkor várhatóan csökkenni fog a jogi esetek előfordulása is, így nemcsak a szövődményekből eredő költségeket lehet visszafogni, hanem a műhibaperek következtében kifizetendő összegek is mérsékelhetőek.

Belicza Éva hangsúlyozta azt is, hogy az új minőségbiztosítási program nagyon betegközpontú rendszer, ugyanakkor nem akarnak további terheket rakni az intézményekre, inkább segítségük érdekében alakítják ki az akkreditációs programot. A dolgozóknak is segítséget jelent az akkreditáció megvalósulása, hiszen biztonságosabbá teszi az ellátást, csökkenti a betegbiztonsági kockázatot, a gyógyszercserét, a szövődmények előfordulását, ami minden dolgozó célja.

Az akkreditáció az intézmények számára nem kötelező, de bevezetése tevékenységük átláthatóbbá és egyszerűbbé tétele, valamint a betegek biztonságosabb ellátása érdekében eredményes és hatékony eszközt jelenthet.

A projektgazda Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a programot konzorciumi együttműködésben valósítja meg a Semmelweis Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel és a ’Gyógyszerészi Gondozásért’ Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal, amely tagokat nyílt pályázat keretében választotta ki.

Pályázati felhívás a Közép-magyarországi Régiónak.

Pályázati felhívás a konvergencia régióknak.

Legolvasottabb cikkeink