• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Jubileumi kongresszust rendez a Kórházszövetség

Egészségpolitika 2018.04.21 Forrás: Weborvos Szerző:
Jubileumi kongresszust rendez a Kórházszövetség

A négynapos találkozón számos előadást tartanak, lesz szakmapolitikai fórum és díjátadás.

A Magyar Kórházszövetség a XXX. kórházszövetségi kongresszusát rendezi meg 2018. április 24-27. között Egerben. Dr. Svébis Mihály, az MKSZ elnöke szerint  felfokozott várakozás előzi meg a kongresszust, ami „nemcsak a jubileumnak szól, hanem annak a lehetőségnek is, hogy újra összejöjjünk és megvitassuk az elmúlt egy év változásait”. 

A kongresszuson hagyományosan a magyar egészségügy szereplőinek legszélesebb körével folyik a diskurzus: kórházvezetőkkel, klinikusokkal, ápolókkal, gazdasági munkatársakkal, egészségpolitikusokkal, hatósági alkalmazottakkal, beszállítókkal, szakújságírókkal, betegszervezeti képviselőkkel. 

Az előadásokon többek között szó lesz az ágazatot érintő bértámogatások, béremelések hatásairól, adósságkonszolidációról, a közbeszerzési anomáliákról, szakdolgozói képzésekről, informatikai és technológiai újdonságokról, az EESZT több hónapos tapasztalatairól, de napirendre kerülnek a klinikai gyógyszerészet aktualitásai, valamint a várólista-csökkentés eredményei, illetve a vaklicit következményei. Emellett lesznek jubileumi előadások a Kórházszövetség múltjáról és jelenéről.  

A kongresszus zárónapján a hagyományoknak megfelelően szakmapolitikai fórumot rendeznek dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, dr. Ladányi Márta, dr. Mészáros János, dr. Gajdácsi József helyettes államtitkárok, dr. Cserháti Péter miniszteri biztos, dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár, dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója,  Kiss Zsolt, a NEAK  főigazgató helyettese, dr. Farkas Marianna, a NEAK főosztályvezetője, dr. Svébis Mihály, az MKSZ elnöke, dr. Ficzere Andrea és dr. Velkey György, az MKSZ elnökhelyettesei részvételével. 

Ezután kerül sor a díjkiosztó gálára, ahol a legjobb előadásokat elismerő Ajkay díj mellett idén először adják át a Kórházszövetség újonnan alapított díjait: 

A Scholtz Kornél díj: a névadó dr. Scholtz Kornél a kórházak szövetségének létrehozásában kulcsszemélynek tekinthető. Az MKSZ életműdíját a magyar kórházügy kiemelkedő személyiségének adják, évente egy, az aktív kórházvezetésből visszavonult személy kaphatja az egészségügyi szervezésben, kórházvezetésben és gyakorlati egészségügyi munkában egyaránt kiemelkedő teljesítményért. 

Varga Ferenc díj: a névadó, dr. Varga Ferenc a magyar kórházügy kiemelkedő alakja, ikonja volt. Az MKSZ életműdíja a Magyar Kórházszövetség ügyében kiemelkedő munkát végző személyiségnek adható. Évente egy személy, a kórházszövetségi elnöki tisztségétől mandátuma lejártával visszavonuló korábbi elnök a mandátum lejártát követő évben, vagy a kórházszövetség ügyéért kiemelkedő munkát végzett személy kaphatja. 

Szent Piroska ápolásszervezési díj: a névadó Szent Piroska (Szent László lánya) Bizáncban ispotályt alapított. Az MKSZ pályázattal elnyerhető kórházi díja a kiemelkedő, újító ápolásszervezői munkát bemutató kórháznak adható. Évente egy kórház kaphatja meg a díjat pályázatának pozitív elbírálása után. 

Jósa István kórházszervezési innovációs díj: a névadó Jósa István jelentős vidéki, leginkább Békés és Szabolcs megyei kórházszervező volt. Az MKSZ pályázattal elnyerhető kórházi díja a kiemelkedő innovációt bemutató kórháznak adható. Évente egy kórház kaphatja pályázatának pozitív elbírálása után.

A kongresszus részletes szakmai programja itt található.

Legolvasottabb cikkeink