Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Jubileumi kongresszust rendez a Kórházszövetség

Egészségpolitika 2018.04.21 Forrás: Weborvos Szerző:
Jubileumi kongresszust rendez a Kórházszövetség

A négynapos találkozón számos előadást tartanak, lesz szakmapolitikai fórum és díjátadás.

A Magyar Kórházszövetség a XXX. kórházszövetségi kongresszusát rendezi meg 2018. április 24-27. között Egerben. Dr. Svébis Mihály, az MKSZ elnöke szerint  felfokozott várakozás előzi meg a kongresszust, ami „nemcsak a jubileumnak szól, hanem annak a lehetőségnek is, hogy újra összejöjjünk és megvitassuk az elmúlt egy év változásait”. 

A kongresszuson hagyományosan a magyar egészségügy szereplőinek legszélesebb körével folyik a diskurzus: kórházvezetőkkel, klinikusokkal, ápolókkal, gazdasági munkatársakkal, egészségpolitikusokkal, hatósági alkalmazottakkal, beszállítókkal, szakújságírókkal, betegszervezeti képviselőkkel. 

Az előadásokon többek között szó lesz az ágazatot érintő bértámogatások, béremelések hatásairól, adósságkonszolidációról, a közbeszerzési anomáliákról, szakdolgozói képzésekről, informatikai és technológiai újdonságokról, az EESZT több hónapos tapasztalatairól, de napirendre kerülnek a klinikai gyógyszerészet aktualitásai, valamint a várólista-csökkentés eredményei, illetve a vaklicit következményei. Emellett lesznek jubileumi előadások a Kórházszövetség múltjáról és jelenéről.  

A kongresszus zárónapján a hagyományoknak megfelelően szakmapolitikai fórumot rendeznek dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, dr. Ladányi Márta, dr. Mészáros János, dr. Gajdácsi József helyettes államtitkárok, dr. Cserháti Péter miniszteri biztos, dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár, dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója,  Kiss Zsolt, a NEAK  főigazgató helyettese, dr. Farkas Marianna, a NEAK főosztályvezetője, dr. Svébis Mihály, az MKSZ elnöke, dr. Ficzere Andrea és dr. Velkey György, az MKSZ elnökhelyettesei részvételével. 

Ezután kerül sor a díjkiosztó gálára, ahol a legjobb előadásokat elismerő Ajkay díj mellett idén először adják át a Kórházszövetség újonnan alapított díjait: 

A Scholtz Kornél díj: a névadó dr. Scholtz Kornél a kórházak szövetségének létrehozásában kulcsszemélynek tekinthető. Az MKSZ életműdíját a magyar kórházügy kiemelkedő személyiségének adják, évente egy, az aktív kórházvezetésből visszavonult személy kaphatja az egészségügyi szervezésben, kórházvezetésben és gyakorlati egészségügyi munkában egyaránt kiemelkedő teljesítményért. 

Varga Ferenc díj: a névadó, dr. Varga Ferenc a magyar kórházügy kiemelkedő alakja, ikonja volt. Az MKSZ életműdíja a Magyar Kórházszövetség ügyében kiemelkedő munkát végző személyiségnek adható. Évente egy személy, a kórházszövetségi elnöki tisztségétől mandátuma lejártával visszavonuló korábbi elnök a mandátum lejártát követő évben, vagy a kórházszövetség ügyéért kiemelkedő munkát végzett személy kaphatja. 

Szent Piroska ápolásszervezési díj: a névadó Szent Piroska (Szent László lánya) Bizáncban ispotályt alapított. Az MKSZ pályázattal elnyerhető kórházi díja a kiemelkedő, újító ápolásszervezői munkát bemutató kórháznak adható. Évente egy kórház kaphatja meg a díjat pályázatának pozitív elbírálása után. 

Jósa István kórházszervezési innovációs díj: a névadó Jósa István jelentős vidéki, leginkább Békés és Szabolcs megyei kórházszervező volt. Az MKSZ pályázattal elnyerhető kórházi díja a kiemelkedő innovációt bemutató kórháznak adható. Évente egy kórház kaphatja pályázatának pozitív elbírálása után.

A kongresszus részletes szakmai programja itt található.

Legolvasottabb cikkeink