• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kedvező tendenciát mutat a szennyvizek vizsgálata

Egészségpolitika Frissítve 2021.01.22 Forrás: MTI
Kedvező tendenciát mutat a szennyvizek vizsgálata

Országos tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozó intézkedések a kedvezőbb fertőzöttségi adatok ellenére. 

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Müller Cecília közölte: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en már a második oltást is megkapták. Emlékeztetett: a védettség a második oltást követő 7-10 nap múlva alakul ki. Mint mondta, a beoltottak aránya a teljes társadalomban még mindig nagyon alacsony, ezért  minden óvintézkedést "szigorúan és következetesen alkalmazni kell".

Müller Cecília ismertette: a szennyvizek vizsgálata is kedvező tendenciát mutat. Győrben, Pécsen és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben egyértelműen csökken, a többi városban stagnál és alacsony a szennyvízben mért víruskópiaszám. Elmondta: folyamatosan figyelik a vírusmutációt is, hogy az eredményeket bevonják a magyar vakcinafejlesztésbe.

Beszámolt arról is, hogy a magyar szakembereknek sikerült tenyészteniük a vírus angol mutációját itthon, ami azt jelenti, hogy így az élő vírust tudják vizsgálni. Ezzel megkezdődhetnek azok a virológiai vizsgálatok, amelyek egy hatékony magyar vakcinafejlesztéshez vezetnek, és amely oltóanyag majd ezen törzsek ellen is hatékony lesz - tette hozzá.

Örömteli hírnek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást kötött Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról. "A föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot" - fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Az orosz oltóanyagot is két dózisban kell be beadni, 21 nap különbséggel - tette hozzá.

A tisztifőorvos szerint fontos lépés, hogy Angela Merkel német kancellár is támogatást ígért ahhoz, hogy az orosz oltóanyag mielőbb megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

Csütörtökön 181-szer intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 181-szer intézkedtek a rendőrök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes elmondta: 155 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegte a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet; 35 embert figyelmeztettek, 68 kapott helyszíni bírságot és 52-t feljelentettek a rendőrök. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt 14 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben, valamint bevásárlóközpontok területén pedig 12 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 20 799 intézkedés történt a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Csütörtökön a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 387 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. November 4-étől vezették be a kijárási korlátozást, amelyet november 11-étől a kijárási tilalom váltott fel. November 4-étől 28 032 alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek a szabályokat be nem tartókkal szemben.

Csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 63 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 161-szer intézkedtek.

Az elmúlt napon 8596 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Csütörtökön 2560 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 19 908-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1850-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

Kérdésre válaszolva elmondta: közösségi oldalakon megjelent, hogy egyes vendéglátóhelyek kinyitnak arra hivatkozva, hogy betartják a higiéniai szabályokat, a tilalmi szabályok azonban továbbra is fennállnak. Leszögezte: a cél továbbra is az, hogy megvédjék a magyar emberek életét, egészségét, testi épségét. Hozzátette: a rendőri intézkedés nem cél, hanem eszköz ehhez. Azt kérte, továbbra is legyenek normakövetők az emberek, akiknek egyúttal a türelmét is kérte.

Legolvasottabb cikkeink