• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Két pályázati felhívás a civil intézményeknek

Egészségpolitika 2017.06.01 11:55 Forrás: MTI
Két pályázati felhívás a civil intézményeknek

Autistákat, fogyatékossággal élőket ellátó civil fenntartású intézmények pályázhatnak a támogatásra.

Az autistákat, illetve a fogyatékossággal élőket ellátó, civil fenntartású intézmények számára hirdetett két, összesen 190 millió forintos pályázatot a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felkérésére.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón a két pályázat részleteit ismertetve elmondta: a kormány fontosnak tartja, hogy a civilek által működtetett szolgáltatásokat igénybe vevőknek ugyanolyan ellátási minőséget és működési biztonságot garantáljon, mint az állami, az önkormányzati és az egyházi intézményekben ellátottak számára.

Rámutatott arra, hogy a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok sokszor nehéz körülmények között működnek, gyakori, hogy az érintett szülők alapították és próbálják működtetni a sok esetben kisméretű intézményeket.

Hozzátette, az állami, önkormányzati, egyházi fenntartóknak lehetőségük van többletfinanszírozás bevonására, a civileknek nincs, ezért írták ki ebben az évben is a pályázatokat, amelyek keretében a bentlakásos intézményeket működtető civil szervezetek kérhetnek forrásokat az ellátással összefüggő célokra.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a civil szektorban 2300 fogyatékos embernek segítenek, a kormány ehhez évente 1,8 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít. A mostani két pályázat ezt egészíti ki, 190 millió forintos kerettel kétmilliárd forintra.

Elmondta, az egyik pályázatot kifejezetten az autistákat ellátó intézmények számára írták ki, 95 millió forintos kerettel. Jelezte: az autisták rendkívül speciális célcsoport a fogyatékossággal élők csoportján belül, ezért fontos, hogy célzott programmal segítsék a számukra szolgáltatást nyújtó intézményeket. A másik, szintén 95 millió forintos pályázat keretében pedig a fogyatékossággal élők bentlakásos, ápoló-gondozó, rehabilitációs intézményei, valamint lakóotthonok kérhetnek támogatást.

Czibere Károly szólt arról is, a kormány úgy döntött, a civilek által fogyatékossággal élőknek fenntartott intézmények számára száz százalékban kompenzálja a 2017-2018-ban megemelkedett minimálbért. Közölte, azért döntött így a kormány, mert ha ez elmaradt volna, az veszélybe sodorta volna az ellátás biztonságát, sok szervezet ugyanis nem tudta volna kigazdálkodni a minimálbér emelt összegét.

Mindezeken túl a kormány garantálja a fogyatékossággal élők számára intézményeket és szolgáltatásokat fenntartó civileknek az ágazati bérpótlék emelkedő összegét is. Jelezte: a minimálbér-emeléssel és az ágazati bérpótlékkal a 2012-2013-as százezer forintról idén elérhető a 200 ezer, jövőre pedig a 230 ezer forintos bruttó bér az ágazatban.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke kiemelte: az autisták ellátása jellemzően magasabb szaktudást igényel, így különös jelentőséggel bír a pályázati lehetőség.

A pályázatokon alapítványok és egyesületek vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, önerő biztosítása nem kötelező.

A pályázatok benyújtási határideje június 6-a.

A pályázati dosszié a www.fszk.hu oldalról tölthető le, ahol a pályázatokról további információk is olvashatók.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink