Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Kórházi fertőzések: nyilvánosság, kontroll szükséges

Lapszemle 2018.04.26 Forrás: ATV Szerző:
Kórházi fertőzések: nyilvánosság, kontroll szükséges

A TASZ reméli, hogy az állam ezentúl magától is nyilvánosságra fogja hozni az adatokat.

Az ÁNTSZ és az EMMI feladata lenne a kórházi fertőzések adatainak értelmezése, publikálása, ám a fontos mérőszámokat nem teszik közzé, mert úgy vélik, a társadalom nem elég érett, hogy megismerje ezeket az adatokat, fogalmazta meg kritikusan Asbóth Márton, a TASZ betegjogi programvezetője az ATV műsorában. Azt is elmondta, hogy amint megkapják az adatokat, nyilvánosságra hozzák őket, és elvégezik azt a munkát is, ami az ÁNTSZ és az EMMI feladata lenne, vagyis az adatok értelmezését, összefoglalását, vizualizálását. A beszélgetés annak apropóján folyt, hogy jogerősen pert nyert a TASZ, ami azt jelenti: nyilvánosságra kell hozni, hogy mely kórházakban hány beteg kapott kórházi fertőzést. A minisztériumnak 15 nap áll rendelkezésére az adatok átadására, de ez valamivel több lehet, ugyanis még nem kapta meg a szervezet írásban a bírósági ítéletet. 

Soha nem lehet teljesen eltüntetni a kórházi fertőzéseket, ezek az ellátás során nem elkerülhetőek teljes egészében, inkább az a fontos, hogy kontroll alatt tartsák, illetve csökkentsék az eseteket, valamint az, hogy nemzetközi összehasonlításokat végezzenek a helyzet megítéléséhez. 

Asbóth Márton arról is beszélt egy másik felvetés kapcsán, hogy az egészségügyi törvény nagyon szép betegjogi katalógussal kezdődik, amely rögzíti azokat az elveket, miszerint például az egészségügyi ellátáshoz mindenkinek joga van, és mindenkinek  egyenlően van hozzá joga. Mint mondta, azt gondolják, hogy ez nagyon sok tekintetben sérül ma Magyarországon. Egyrészt nem kapja meg mindenki ugyanazt az ellátást az ország különböző pontjain és különböző intézményeiben, nagyon nagy a szórás. Másrészt pedig nagyon nagy a különbség abban is, hogy aki a zsebébe tud nyúlni, és fizetni tud akár magánellátást, akár hálapénzt, az milyen színvonalú ellátást kap ahhoz képest, mint aki erre nem képes.

További részletek az atv.hu portálon.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink