• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Kórházi fertőzés: A ReSzaSz megerősíti akciótervét

Egészségpolitika 2017.10.02 11:47 Forrás: Weborvos
Kórházi fertőzés: A ReSzaSz megerősíti akciótervét

Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere. (Semmelweis Ignác)

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) a múlt héten kiadott Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2016-os eredményei, illetve az évek óta folyamatos emelkedést mutató multirezisztens kórokozók által okozott kórházi fertőzések kapcsán, Nigel Crisp, az angol Egészségügyi Minisztériumban dolgozó vezető tisztviselő és menedzser visszaemlékezésének egy részletével hívja fel a figyelmet a kézhigiéné és a kórházi fertőzések elleni harc fontosságára. A bölcs ember tanul mások hibáiból - írták.

“Visszatekintve egyértelmű, hogy a lakosság aggódott a kórházi fertőzések kontrollja és a kórházak tisztasága miatt. Ez valamilyen ok folytán lemaradt a legfontosabb prioritások listájáról és a téma visszajárt kísérteni minket. Ez egy valós probléma volt, nemcsak látszólagos. A fertőzés elleni küzdelem napi rutinját elhanyagolták és a fertőzési ráta túl magas volt.

Követtük a mostanra már jól bevált gyakorlatot, megállapítottunk egy mérhető célt, felügyeleti és fejlesztési folyamatokat vezettünk be, szakértelmet fejlesztettünk és folyamatosan és kitartóan
törekedtünk a javulásra. Lassú volt a kezdet mialatt felállt a rendszer és mi aggodalmasan vártuk a fejleményeket. Vita volt a kitűzött célról, hogy 50%-al lecsökkentjük az MRSA* véráram
fertőzést, (MRSA- Methicillin Rezisztens Staphylococcus Aureus (Előfordulása Magyarországon évek óta emelkedő tendenciát mutat, illetve a leggyakoribb a multirezisztens kórokozók által okozott egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések között hazánkban.) , mivel az akkori egyetlen elérhető bizonyíték azt sugallta, hogy legfeljebb 15% a megvalósítható. Ismételten az National Health Service (NHS - National Health Service) túlteljesítette ezt a célt azzal, hogy 2011-re 75%-al esett le (az MRSA véráramfertőzések aránya).

Bizonyíték van rá, hogy az MRSA fertőzés visszaszorítása ilyen módon segített abban, hogy egyidőben javuljon a kórházak tisztasága, lecsökkenjen más fertőzés terjedése és javított a
beteg ellátás színvonalán is. Egy célkitűzés elérése segített sok más cél elérését is."
  (Nigel Crisp: 24 hours to save the NHS, The Chief Executive’ account of reform 2000-2006,
Pages 69-70., Oxford University Press, 2011)

Meggyőződésünk, hogy a kórházi fertőzések szempontjából Magyarország jelenleg hasonló helyzetben van, mint az angol állami egészségügy volt a 2000-es évek elején és minél előbbi beavatkozások szükségesek az ellátás javulásáért. Mielőbbi szemléletváltást, egyértelmű célkitűzéseket, rendszerszintű intézkedéseket, ehhez külön forrásokat, megfelelő ellenőrzéseket, korrekt szakmai tájékoztatást és transzparenciát várunk a döntéshozóktól.

A tavaly novemberben kiadott 5 pontos akcióterv javaslataink a kórházi fertőzések visszaszorítására ma is éppúgy aktuálisak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink