• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Körülbelül 100-150-en tüntettek az egészségügyért

Egészségpolitika Forrás: MTI - Emmi
Körülbelül 100-150-en tüntettek az egészségügyért

A tüntetés szervezőinek felmérése szerint a megkérdezettek 96 százaléka elégedetlen a béremeléssel.

Minden közfinanszírozott egészségügyi intézményben dolgozó munkavállaló számára azonnali béremelést követelt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) az érdekképviselet szombati budapesti demonstrációján.

Az erről szóló petíciót a szakszervezet képviselői átadták az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt a tárca kijelölt képviselőjének. A petícióban többek között pótlék- és alapbéremelést követeltek. Követelték a reprezentatív szakszervezetek által kötött ágazati kollektív szerződés azon pontjának törlését is, amely korlátozza a dolgozók sztrájkjogát.

A tisztességes megélhetésért, a megfelelő bérezésért és a jobb munkakörülmények kivívásáért hirdette meg a demonstrációt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

Soós Adrianna, a FESZ elnöke, az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén felállított színpadon hangsúlyozta: évek óta próbálják a kormány figyelmét felhívni az egészségügyben dolgozók elégtelen bérezésére, a nem megfelelő munkakörülményekre, hiába. A kormány nem áll velük szóba - emelte ki. Hozzátette, hogy tárgyalások ugyan folynak "a reprezentatívnak mondott szakszervezetekkel", ám azok nem hoznak eredményt. Az ágazatban dolgozók anyagi helyzete nem javul és egyre rosszabbak a magyar emberek életkilátásai is.

Soós Adrianna szerint nemcsak a bérekkel van baj, hanem a munkafeltételekkel is. Egyre többet kell várni a kivizsgálásokra, nincsenek megfelelő eszközök, és nincs már ember, aki ezeket az eszközöket javítani tudná. Kitért arra is, hogy évek óta megoldatlan az egészségügyben a gazdasági-műszaki területen dolgozók béremelése. A szónok, utalva a közelgő parlamenti választásokra, azt mondta, "üzenjük, hogy az egészségügy állapota súlyos, ezért sürgős beavatkozásra van szükség". Említést tett arról a felmérésükről, amely szerint a megkérdezettek 96 százaléka elégedetlen a béremeléssel, és a 25-45 év közötti munkavállalók 80 százaléka gondolkodik azon, hogy elhagyja a szakmát.

A demonstráció többi szónoka egyebek között arról beszélt, hogy a szakdolgozók sokszor emberhez méltatlan, nem ritkán életveszélyes körülmények között, elavult eszközökkel kénytelenek dolgozni. Mindennek nyomán reménytelenség és állandósult stressz jellemző a munkakörülményekre, ugyanis a többi között az elvándorlás miatt egyre kevesebb dolgozó kénytelen ellátni az egyre szaporodó feladatokat.

A demonstráció résztvevői lila lufikat tartottak a kezükben, illetve a magasba emelt transzparenseken olyan jelszavak szerepeltek, mint "Élesszük újra az egészségügyet", "Mi is élni akarunk", illetve "Bért kérünk, nem ígéreteket". A beszédek elhangzása után a tüntetők az Alkotmány utcából a Kossuth téren keresztül az Emmi Akadémia utcai épülete elé vonultak, ahol átnyújtották a szakszervezet követeléseit tartalmazó petíciót.

A demonstráción megjelent az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely által felállított "árnyékkormány" egészségügyiminiszter-jelöltje, Komáromi Zoltán, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Kökény Mihály volt szocialista egészségügyi miniszter és Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos.

(A sajtóbeszámolók szerint körülbelül százan-százötvenen vettek részt a demonstráción)

 

Az államtitkárság szerint kampányakció volt a mai tüntetés.

"Két héttel a választás előtt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) által szervezett tüntetés nehezen értelmezhető másnak, mint politikai kampányakciónak. A FESZ más egészségügyi szakszervezetekkel ellentétben eddig nem is volt hajlandó részt venni a kormánnyal folytatott tárgyalásokon" - áll az egészségügyért felelős államtitkárság szombati közleményében.

A dokumentum szerint a kormány megbecsüli a dolgozókat, éppen ezért ellentétben az előző balliberális kormányokkal, amelyek tárgyalni se voltak hajlandók a béremelésekről, több éve rendszeresen egyeztetünk az ágazati reprezentatív szakszervezetekkel és a velük kötött megállapodásnak megfelelően jelentős béremelési programot indítottunk az egészségügyben.

Az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2019 között összesen 65%-kal emelkedik. A szakorvosok bére az elmúlt két évben 207 ezer forinttal nőtt. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, és a kormány célja, hogy a béremeléseket folytassuk - hangsúlyozzák a közleményben.

Példákat is hoznak: Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ végzettségű, E7 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete 2010-ben 172 228 forint volt, ma 342 582 forint. Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű, F2 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete a 2010-es 199 805 forinthoz képest ma 382 354 forintot keres. Egy 4-6 éves munkaviszonnyal rendelkező, középfokú szakmai végzettségű, C2 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete a 2010-es 144 219 forinthoz képest mára 250 293 forintra emelkedett. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, középfokú szakmai végzettségű, C7 fizetési osztályba besorolt ápoló átlagkeresete 2010-ben 148 352 forint volt, ma 261 253 forint.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink