• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Köszönet és miniszteri ígéret a Védőnők napján

Egészségpolitika 2018.06.15 Forrás: MTI
Köszönet és miniszteri ígéret a Védőnők napján

Átadták a Védőnői szolgálatért díjat, Pro Sanitate díjat öten, miniszteri elismerő oklevelet 24-en kaptak.

Köszönet és megbecsülés illeti a védőnőket, akik nagyon nehéz körülmények között végzik áldozatos munkájukat, és életük, lelkük egy részét adják oda másokért - mondta az emberi erőforrások minisztere a védőnők napja alkalmából rendezett pénteki budapesti ünnepségen. Kásler Miklós a kormány nevében megköszönte a védőnők munkáját és jelezte: tárcája arra törekszik, hogy helyreállítsa, növelje a védőnők iránti tiszteletet, megbecsülést, és biztosítsa a munkakörülményeiket.

Magyarországon 1915. június 13-án jött létre az Országos Stefánia Szövetség, amely célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint a tudatlanság és a babona elleni küzdelmet. A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik.

Kásler Miklós elmondta: valószínűleg a szövetség létrehozója, Stefánia belga királyi hercegnő, Rudolf Habsburg-Lotaringiai főherceg özvegye sem gondolt arra, hogy egyszer az egész országra kiterjed majd az Európában is egyedülálló védőnői hálózat, amely rendkívül széles kapcsolatrendszert épített ki az egészségügyi ellátás területén a családorvosokkal, a gyermekorvosi hálózattal, a szociális terület munkatársaival, a közigazgatással és a belügyi szervezetekkel is.

A miniszter kiemelte: az embernek nemcsak a fizikai, fiziológiai körülményei lényegesek, hanem a lelkiek is, mert az határozza meg az emberi élet minőségét. "Mi mindnyájan közösen azon dolgozunk", hogy az emberek ne csak jól éljenek, hanem szebben is - fogalmazott. Hozzátette: köszönik a védőnők munkáját és a továbbiakban is számítanak rájuk. Tárcája arra törekszik, hogy helyreállítsa, növelje a védőnők iránti tiszteletet, megbecsülést, és biztosítsa a munkakörülményeiket.

Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár beszédében kiemelte, a védőnők egyedülálló bizalmi állásban vannak, hiszen a családokkal foglalkoznak, ahol az emberek őszintén tudják az érzelmeiket kifejezni. Mint mondta, a védőnők "jelzőfények", amire nagy szüksége van az országnak, ezért a kormány és az egészségügyi tárca is kiemelt figyelmet fordít a védőnői hálózatra. Ennek érdekében a következő időszakban is mindent megtesznek azért, hogy a védőnők elvégezhessék kiemelten fontos munkájukat.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője felidézte: 103 évvel ezelőtt az Országos Stefánia Szövetség a nemzet számbeli erősítése mellett a tudatlanság elleni küzdelmet is céljául tűzte, és ez még mindig aktuális. Bár - jegyezte meg - most nem azért kell küzdeniük, hogy információhoz juttassák a gondjaikra bízottakat, hanem azzal, hogy az ellenőrizetlen információáradatból az adekvát ismereteket tudják továbbadni.

Az ünnepségen átadták a miniszteri elismeréseket. Védőnői szolgálatért díjban részesült Csordás Istvánné, Ófehértő nyugalmazott körzeti védőnője. Pro Sanitate díjat öten, miniszteri elismerő oklevelet 24-en kaptak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink