Weborvos.hu
 • Pollen
  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

  • Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

   Aki érzékeny a csalánfélék virágporára

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Közösek a kormány és a MOK legfontosabb célkitűzései

Egészségpolitika 2018.05.30 Forrás: MTI Szerző:
Közösek a kormány és a MOK legfontosabb célkitűzései

A kormány együttműködést szeretne ajánlani és egyúttal kéri a MOK-tól, hogy partnereként javaslataival segítse munkájukat.

Közösek a kormány és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legfontosabb célkitűzései: továbbra is foglalkozni kell az egészségügyi dolgozók helyzetének javításával, a finanszírozási kérdésekkel, az évtizedes problémát jelentő paraszolvencia kérdésével vagy éppen az állami és a magánegészségügy viszonyának rendezésével - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence a MOK állásfoglalására reagálva hozzátette: kiemelten kell kezelni a daganatos és keringési megbetegedések megelőzését és gyógyítását, ennek markáns része az egészségtudatosság erősítése. Felidézte: a kormány az elmúlt években tárgyalássorozatot folytatott az egészségügyi ágazat reprezentatív szakszervezeteivel és azok stratégiai partnereivel. Örömtelinek nevezte, hogy a kamara is eredményesnek minősítette ezeket a tárgyalásokat, amelyek eredményeként a szakvizsgával rendelkező orvosok alapbére "2016 óta két lépcsőben bruttó 207 ezer forinttal emelkedett". A kormány intézkedéseinek köszönhetően folyamatosan csökken az elvándorló orvosok száma - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy az egészségügy költségvetési forrásai az elmúlt években jelentősen emelkedtek. A háziorvosi ellátásra fordított finanszírozás összege 74 százalékkal több, mint amekkora 2010-ben volt. A háziorvosok már negyedik éve havi 130 ezer forint kiegészítő támogatást kapnak. Letelepedési és praxisvásárlási pályázatok indultak, ezeket folytatni is szükséges. Kiemelte: meggyőződésük, hogy az alapellátást továbbra is kiemelten kell kezelni. Az orvosok, ápolók béremelésének folytatása mellett fontosnak tartják társadalmi megbecsültség növelését is - sorolta.   

Rétvári Bence kitért arra, együttműködést szeretnének ajánlani és egyúttal kérni a MOK-tól, hogy a kormányzat partnereként javaslataival segítse munkájukat alapvető célkitűzéseik közös eléréséért.

A MOK a honlapján, hat pontban tette közzé elvárásait az egészségügy alapvető kérdéseiben, üdvözölve a kormánnyal az előző két évben folytatott eredményes sztrájktárgyalást, de emlékeztetve a 2016-ban aláírt megállapodásra. A kamara azt írta, az alaptörvényben kellene rögzíteni a közösségi egészségügyi ráfordítások GDP arányában mért minimálisan 6,5 százalékos szintjét és a hatékony egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos védelmét. Kiemelték, haladéktalanul és a korábbit meghaladó ütemben kell folytatni az orvosok és a szakdolgozók bérének emelését úgy, hogy a paraszolvencia mielőbb kivezethető és szankcionálható legyen.

A MOK szerint az intézmények működtetésére az eszközpark amortizációjának fedezetét is garantáló költségkeretet kell biztosítani, szemben az évről évre újratermelődő adósságok "utólagos kifizetgetésével". Emellett azonnal bevezetnék a kötelező, a Nemzeti alaptantervbe illesztett, felmenő rendszerű egészségtan-oktatást, kifejezetten e célra képzett tanárok bevonásával.

Állásfoglalásukban írtak arról is, hogy világos, áttekinthető szabályozással tisztázni és rendezni kell az állami és a magánegészségügyi ellátás rendszerének kapcsolódási pontjait. A szakképzett orvosok migrációja a magánellátás irányába lassan meghaladja a külföldre távozás mértékét - tették hozzá. A MOK közölte: egyértelmű, korszerű szakmai protokollokra, az alapellátásban jól definiált hatásköri listára van szükség. Ehhez elkerülhetetlen a valódi jogokkal és felelősséggel felruházott szakmai kollégiumok újraalkotása, valamint a szakfelügyelet és a független tisztiorvosi rendszer helyreállítása.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink