• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Lakcím híján a családtámogatás sem érkezik meg

Egészségpolitika 2018.11.16 Forrás: MTI
Lakcím híján a családtámogatás sem érkezik meg

Ombudsman: bejelentett állandó lakcím nélkül nem garantált a hozzájutás az ellátásokhoz.

Az alapvető jogok biztosa szerint nem garantált megfelelően, hogy az állandó lakcímre bejelentkezni nem tudó, rászoruló családok akadályoktól mentesen jussanak hozzá a nekik járó ellátásokhoz. Az ombudsman olyan jogszabályi környezet kialakítását javasolta, amely segíti, hogy a támogatások mindenképpen eljussanak a családokhoz.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, Székely László a vizsgálatot egy panaszlevél miatt indította. Abban az állt, hogy a panaszos a gyermekei után járó családi pótlékhoz azért nem jutott hozzá, mert zárolták a folyószámláját, a jelenlegi állandó lakcímre pedig a főbérlő tiltása miatt nem tudott bejelentkezni.

Egy civil szervezet is jelezte az alapjogi biztosnak, hogy Magyarországon jelenleg problémás több ezer gyermek tényleges lakhatásának igazolása. Hivatalosan rendezetlen lakcímük miatt pedig a szülők a gyermekeik után igénybe vehető szociális és családtámogatási ellátásokhoz nem juthatnak hozzá, vagy csak jelentős akadályok árán - tette hozzá a hivatal.

A közlemény szerint az ombudsman egy korábbi jelentésében kiemelte, sok olyan ember van, aki nem hajléktalan, van életvitelszerű tartózkodási lakhelye - például albérlete -, de abba valamilyen okból nem tud bejelentkezni.

Ebben az esetben a hatóságok általában a települési szintű lakcímkártya használatát javasolják, a jelentésben viszont Székely László arra hívta fel a figyelmet, hogy annak tulajdonosát gyakran hajléktalannak vélik, ezt pedig az életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértéssé minősítése után még inkább el szeretnék kerülni.

Az ombudsman megállapította, a lakcímkártyával nem rendelkező gyermekek, szüleik hozzájutnak a legfontosabb személyes alapszolgáltatásokhoz, de ez a minimális "szolgáltatáscsomag" az állam gyermekvédelmi kötelezettségének teljes körű teljesítése szempontjából nem elégséges.

Pontos lakcím hiányában a pénzbeni ellátásokat folyószámlára is lehet kérni, a vizsgálat viszont feltárta, hogy a gyermekvédelmi ellátások védelme nem minden számlán biztosított. Ha a folyószámla például egyben hiteltörlesztő számla is, akkor a késedelmes tartozást azonnal, teljes összegében levonhatják a számlára érkező összegből.

Székely László megállapította: közvetve az érintett gyermekek jogainak sérelméhez vezethet, hogy egyes családok nem jutnak hozzá a jogszerűen megállapított pénzbeni ellátásokhoz. Ezek átvételének adminisztratív akadályozottsága az egész család anyagi ellehetetlenüléséhez, akár a gyermekek családból való kiemeléséhez is vezethet - írta.

Az ombudsman azt javasolta, alakítsanak ki egy támogató jogszabályi környezetet, amelynek révén az ellátások mindenképpen eljutnak a családokhoz. 

Emellett részletes jogalkotási, jogalkalmazási, illetve a jogtudatosság növelését szolgáló javaslatot tartalmazó ajánlást fogalmazott meg. Intézkedésre kérte a belügyminisztert, az emberi erőforrások miniszterét és az igazságügyi minisztert, valamint ajánlást tett a Bankszövetség, a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta Zrt. elnökének - olvasható a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink