• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Marketingfogás a rákprogram?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Eredménytelennek minősítik a rákellenes civil szervezetek a szocialista-liberális vezetés 2006-ban indított rákmegelező és rákszűrő programját.

A Rákbetegek Országos Szövetsége szerint a rendszer áttekinthetetlensége a gyógyulás folyamatának esélyegyenlőtlenségét hordozza magában. Összességében azt látjuk, hogy a program lelassult, nem érezzük, hogy az abban leírtak átszövik a mindennapjainkat - jelentette ki a szervezet elnöke, Mikéné Bodor Mária a Magyar Nemzetnek.

A szervezet szerint a 2006-ban indított Nemzeti Rákellenes Programban foglalt célkitűzések nincsenek összehangolva a kormány Biztonság és Partnerség elnevezésű, illetve Népegészségügyi programjának határozataival. Mikéné kiemelte, hogy a személyes betegtájékoztatás nem megfelelően zajlik.

Elmondta azt is, hogy létrejöttek ugyan az onkoradiológiai centrumok, bővítették a terápiás lehetőségeket és a diagnosztikus eszközparkot, de a rendszer a betegek számára áttekinthetetlen. - Ez a gyógyulás folyamatának esélyegyenlőtlenségét hordozza magában - szögezte le. Emellett elmaradt a források pontos megnevezése is.

- Úgy vezették be a szervezett szűrőprogramokat, hogy azok finanszírozását nem dolgozták ki - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idén készült jelentésében. Az ÁSZ elemzésében áll az is, hogy „a kiadások döntő része maga a szűrési szolgáltatás költsége, amelyet többletforrás bevonása nélkül a járóbeteg-szakellátás (korábban is létező) terhére vezettek be".

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tanácsadója elismerte: találnak hibát a programban, és kénytelenek egyetérteni az ÁSZ jelentésével. Döbrőssy Lajos hozzátette: leginkább ígéretek hangzottak el a kormány részéről, de forrást csak részben nyújtottak hozzá. Kivételként említette az emlőszűrés programját, amelyhez egyedüli módon elegendő pénzt biztosított az Egészségügyi Minisztérium.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke, Vasváry Artúrné szerint csak akkor lehet eredményt elérni, ha a civil szervezetek megfogalmazzák azokat a teendőket, amelyek nem tűrnek halasztást. Mint mondta, a program nem tesz említést a betegek gyógyítási lehetőségeiről, és nincsenek kijelölve számukra az úgynevezett betegutak. Vagyis a rákban szenvedők nagyon kevés tájékoztatást kapnak arról, hogy hol kezeltethetik magukat, és milyen gyógyszerek, illetve módszerek állnak rendelkezésre, segítve a gyógyulást.

- A rákmegelőzési és rákszűrő programok megmaradtak a kampány szintjén, átgondolatlanok, nem rendelkeznek kellő forrással, és kizárólag a kormány marketingcéljait szolgálják - jelentette ki a lap kérdésére Pesti Imre. A Fidesz szakpolitikusa szerint a vezetés nem arra alapozta célkitűzéseit, hogy az ország mely régiójában milyen gyakorisággal fordulnak elő a különböző rákbetegségek.

A Rákbetegek Országos Szövetsége a rendszer jobbítása érdekében januárra kerekasztal-értekezést hív össze, amelyre Székely Tamás egészségügyi miniszter mellett meghívást kapnak az érdekelt civil szervezetek vezetői és a rákellenes programban illetékes szakmai vezetők is. Az Egészségügyi Minisztérium megkeresésünkre úgy reagált: a tárcához eddig nem érkezett észrevétel a Nemzeti rákellenes program miatt, ám Székely Tamás kész arra, hogy részt vegyen a szervezet által kezdeményezett fórumon.

Legolvasottabb cikkeink