• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Mennyi az annyi? Vitatkozik a Fidesz és az MSZP

Egészségpolitika 2017.05.19 15:10 Forrás: MTI nyomán
Mennyi az annyi? Vitatkozik a Fidesz és az MSZP

A szocialisták a korrupció költségvetésének nevezik, a Fidesz szerint jelentősen nőttek a források az egészségügyben.

Az MSZP a 2018-as költségvetés egészségügyi fejezetét is az igazságtalanság és a korrupció költségvetésének tartja, és mintegy 237 milliárd forintos átcsoportosítást javasol például a háziorvosok és a mentősök munkájának segítésére, adja hírül az MTI. Mint a tudósításban olvasható, Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, beismerő vallomásként is lehet tekinteni a jövő évi büdzsére, mert az megmutatja, mit tart fontosnak a kormány. Amire költ, azt fontosnak tartja - magyarázta. Az ellenzéki politikus példaként hozta fel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetében jövőre 3,4 milliárd forint lesz hat budapesti futballcsapat működési támogatására, míg a vakok és gyengénlátók támogatására 60 millió forint. Hozzátette: a Magyar Sport Háza 266 millió forintot, a Vöröskereszt 100 millió forintot kap; sportági fejlesztési koncepciók megvalósítására több mint 11 milliárd forintot, míg a rákbetegek országos szövetségének támogatására 20 millió forintot fordítanak.

Igazságtalan ez a költségvetés, mert sportra, focira, stadionokra százmilliók, tízmilliárdok mennek el, összegezte véleményét az MTI szerint. Szakács László szerint azért lehet a korrupció költségvetésének is nevezni a jövő évit, mert az egészségügy területén is van infrastrukturális fejlesztésekre 26 milliárd forint, de nem mondják meg mire, ez pedig a korrupció melegágya. Kijelentette, éppen annyival, 102 milliárd forinttal emelik meg a jövő évi egészségügyi költségvetést, mint amennyit minden évben utólag odaadtak az adósságok rendezésére.

A szocialista képviselő jelezte: 237 milliárdos módosítócsomagjuk megemelné a háziorvosok és a mentősök, a védőnők tevékenységének finanszírozása mellett a gyógyszertámogatásra, az egészségügyi intézmények eszközbeszerzésére szánt összegeket. Ennek forrása a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által "rekvirált" pénz lenne - mondta.
Nem sokkal később a Fidesz reagált a felvetésekre. Eszerint a nagyobbik kormánypárt azt állítja, hogy a jövő évi költségvetésben 427 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott büdzsében, számol be a reakcióról az MTI.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: azok a szocialisták beszélnek az egészségügyről, akik kormányzásuk alatt 600 milliárdot vettek el a betegellátásból. A szocialisták a sorozatos pénzelvonásokkal az összeomlás szélére juttatták az egészségügyet, eladósították a kórházakat, és hagyták azokat lepusztulni - fejtették ki, hozzátéve: üzletelni akartak a betegeken, egyetlen mentőautót sem szereztek be, és az egészségügyi dolgozók nemhogy béremelésre nem gondolhattak, de még el is vettek tőlük egy havi bért.

A Fidesz kormányzása óta folyamatosan pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, 500 milliárd forintos fejlesztés és 400 milliárd forintos béremelés valósult meg az egészségügyben, jelentősen csökkent a kórházak adóssága és a várólisták hossza - sorolták, és kitértek arra is, hogy a mentőállomások közel fele teljesen új vagy felújított, félezer új mentőautó állt már szolgálatba, amit további 200 új mentőautó követ, ezzel az összes eset- és rohamkocsit lecserélik.

A 2018-as költségvetésben 427 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetésben - írták, kiemelve: folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése, jövőre tovább nő az egészségügyi szakdolgozók és a mentősök bére, és a vidéki kórházfejlesztések után elindulnak a fővárosi kórházfejlesztések is, idézi a közleményt az MTI.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink