• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Minden elemében modernebb az Orosházi Kórház új CT-je

Egészségpolitika 2018.07.19 Forrás: Weborvos
Minden elemében modernebb az Orosházi Kórház új CT-je

Jobb képfelbontás, pontosabb diagnózis, gyorsabb vizsgálat, kevesebb várakozási idő - 32 szeletes CT segít a betegellátásban.

Az eddigi 16 szeletes helyett immár 32 szeletes Philip CT-vel vizsgálják a betegeket az Orosházi Kórházban. A 180 millió forintos, hazai forrásból finanszírozott beszerzés után mostantól nem külső közreműködővel, hanem saját eszközzel, saját jogon tudja a kórház a betegeknek a legmagasabb szintű diagnosztikai ellátást nyújtani. 

Az újonnan beszerzett berendezést július 19-én adták át. A kórház központi technológiai tömbjében tartott sajtótájékoztatón dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója kiemelte, olyan mérföldkőhöz érkezett az Orosházi Kórház, ami nem csak az itt dolgozók, hanem az itt ellátott betegek számára is fontos.

– Ez a támogatás nem egyszeri, az a cél, hogy a kórház továbbra is dinamikusan fejlődjön. Azt is célul tűztük ki, hogy Magyarországon minden lakos egyforma minőségű ellátást kapjon. Ezt támogatva az egészségügy forrásai jövőre is tovább növekednek, összesen 191 milliárd forinttal több jut az egészségügyi ellátásokra, az egészségügyi strukturális átalakításra pedig 40 milliárd forint céltartalék áll rendelkezésre – mondta. Az ÁEEK főigazgatója hangsúlyozta, a támogatások fókuszában alapvetően az új, korszerű eszközök beszerzése, illetve a kórházak működéséhez elengedhetetlen, megfelelő szakmai kvalitású munkaerő biztosítása áll. 

 

 

A Békés Megyei Közgyűlés elnöke is a fejlődést hangsúlyozta:

– Az új computer tomográf beszerzésével az Orosházi Kórház felzárkózik a Békés Megyei Központi Kórház mellé. Az elmúlt 20 évben egy vállalkozás végezte a CT vizsgálatokat Orosházán, amiért köszönet jár nekik. Azonban az új készülék már saját lesz, így a vizsgálatok után járó teljes összeg is Orosházán marad, ami jelentős előrelépés. Kívánom, hogy az új eszköz sok ember gyógyulásához járuljon hozzá – zárta mondandóját Zalai Mihály

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere is örömét fejezte ki, hogy a régi berendezést újra cserélték:

– Régi, és jogos igény volt az itt élők részéről, hogy az elavult technikát felváltsa egy új. Ismét nagyon komoly előrelépés valósult meg, fejlődik a kórház, fejlődik a város – fogalmazott a városvezető. 

Az Orosházi Kórház főigazgatója elmondta, június végén kezdték el leszerelni a régi CT-t, és azóta egy kamionba szerelt mobil CT-vel oldja meg a kórház a vizsgálatokat július 31-ig.

– Az új berendezés beállítása és finomhangolása már elkezdődött, augusztus 31-től pedig teljesen átveszi a vizsgálatokat – jelentette be dr. Duray Gergő. A főigazgató hangsúlyozta, az új CT érkezésével jelentős változás lesz a radiológiai vizsgálatoknál.

– Mivel immár 32 szeletes berendezés dolgozik, így a vizsgálatok ideje rövidül, a betegek sugárterhelése csökken. Emellett jelentősen javul a képfelbontás, így pontosabb lesz a diagnózis. Az új berendezésbe speciális adatfeldolgozó szoftverek is kerültek, így az eddiginél is több vizsgálatot tudunk majd elvégezni, többek között a tüdő-, a vastag- és végbéldaganatok kiszűrésére is alkalmas az eszköz. A következő hetekben minden radiológus kolléga megtanulja az új CT kezelését, de ez idő alatt is folyamatosak lesznek a vizsgálatok – mondta dr. Duray Gergő. A főigazgató emlékeztetett, azzal, hogy a kórháznak immár saját CT berendezése van, és nem kell a vizsgálatokért külső közreműködőnek fizetni, évente több millió forintot tud spórolni az intézmény. 

A beszédeket követően Simonka György országgyűlési képviselő, dr. Duray Gergő kórházi főigazgató, Dávid Zoltán polgármester, dr. Gondos Miklós ÁEEK főigazgató és Zalai Mihály megyei közgyűlési elnök vágta át ünnepélyesen a nemzeti színű szalagot, majd dr. Sebők Edit radiológiai osztályvezető főorvos bemutatta az új CT berendezést.

Legolvasottabb cikkeink