• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Minden életkorban lehet segíteni az inkontinencián

Egészségpolitika 2017.02.22 14:47 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Minden életkorban lehet segíteni az inkontinencián

A magyar szakmai irányelv akár mintául is szolgálhat Közép-Kelet-Európa országainak.

Ahogy öregszik a társadalom a vizelettartási probléma egyre többeket, egyre hosszabb ideig érint, bár a pontos adatokat a betegek rejtőzködése miatt, csak becsülni lehet. Eszerint többszázezer beteg, a lakosság akár 6,5 százaléka is lehet azoknak az aránya, akiknek inkontinenciáját most egy új szakmai irányelv szerint igyekeznek megoldani az orvosok, az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozó szakdolgozók, tehát mindazok, akik kapcsolatba kerülnek ezekkel a betegekkel. Erről az új, a különféle szakmák összefogásával készült, Európában is unikumnak számító szakmai irányelvről és megvalósításának lehetőségeiről tartottak szerdán sajtótájékoztatót.

Az inkontinencia ellátás új útmutatója ennek a problémának a különböző fajtáival, megelőzésükkel, a kivizsgálással, kezeléssel, rehabilitációval, gondozással, és ápolással foglalkozik, és kimondja például, hogy az inkontinencia kivizsgálását és ellátását egy kétlépcsős rendszerben kell megoldani: az egyszerű, nem komplikált inkontinencia megoldását lehetőség szerint már az alapellátásban, míg a komplexebb eseteket a szakellátásban kell megvalósítani. Ez azt is jelentheti, hogy az esetek nagy részében már a háziorvos gyorsan és szakszerűen meg tudja ítélni és érdemben el tudja látni az inkontinens betegeket, anélkül hogy további várakozásra és orvosi vizitekre lenne szükség.

Az új szabályokat, lehetőségeket persze az érintetteknek is meg kell ismernie, ennek érdekében a szakmák nemcsak az irányelv kidolgozásában, hanem annak megvalósításában is együttműködnek, erről szerdán egy megállapodást is aláírtak.

Az urológus szakma képviseletében dr. Nyirády Péter professzor arról beszélt, hogy fontos tudatosítani a betegekben, de az őket ellátó egészségügyi dolgozókban is, hogy a vizelettartási problémán minden életkorban lehet segíteni. Minden betegnek meg kell találni a megfelelő megoldást, hiszen van, akinél a gyógyszer, van, akinél a műtét, és van, akinél a hozzáillő pelenka segít. Persze ebben az esetben is a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás a megelőzés lenne, hiszen egyes felmérések szerint a rendszeres testmozgás, a gátizom mozgatása akár hatvan százalékkal is csökkentheti a probléma kialakulását.

Az új szakmai irányelvről a professzor elmondta, a korábbi protokollokhoz képest ez a mostani útmutató azért is nagy előrelépés, mert korábban az egyes szakmák, például az urológia, a nőgyógyászat külön foglalkozott az inkontinenciával, a jelenlegi viszont az összes érintett terület tapasztalatait sűríti egybe. A csaknem 100 oldalas, nemcsak elméletet, hanem a gyakorlati megoldásokat is tartalmazó anyag akár alapjául is szolgálhat Közép-Kelet-Európa országai hasonló törekvéseinek - tette hozzá a szakember.

A kórházakban, a járóbeteg-rendelőkben, a szociális ellátókban, sőt az otthoni ápolásban is a szakdolgozók, gyógytornászok azok, akik a legtöbbet tehetnek, tesznek az inkontinens betegekért. Dr. Balogh Zoltán – a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint is egy olyan szakmákon átívelő együttműködés született az irányelv létrehozására és megvalósítására, amely a korábbiaknál sokkal hatékonyabban segíti a vizelettartási problémák megoldását.

Minden irányelv annyit ér, amennyit a gyakorlatban meg lehet belőle valósítani - mondta Dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes – neurológus, pszichiáter, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, aki a Szociális Klaszter Egyesület képviseletében volt jelen.

Szerinte is az új szemléletű irányelvben olyan módszereket sikerült kidolgozni, amely segíthet a betegeknek egy jobb életminőséget elérni. Azzal, hogy az alapellátást, sőt a szociális ellátást is bevonták a közös munkába, sokkal jobb és hatékonyabb eredményeket érhetnek el. A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy továbbra is együttműködve a többi terület képviselőivel minél több helyre, minél több érintetthez eljuttassák ezeket az ismereteket.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink