• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Minden életkorban lehet segíteni az inkontinencián

Egészségpolitika 2017.02.22 14:47 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Minden életkorban lehet segíteni az inkontinencián

A magyar szakmai irányelv akár mintául is szolgálhat Közép-Kelet-Európa országainak.

Ahogy öregszik a társadalom a vizelettartási probléma egyre többeket, egyre hosszabb ideig érint, bár a pontos adatokat a betegek rejtőzködése miatt, csak becsülni lehet. Eszerint többszázezer beteg, a lakosság akár 6,5 százaléka is lehet azoknak az aránya, akiknek inkontinenciáját most egy új szakmai irányelv szerint igyekeznek megoldani az orvosok, az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozó szakdolgozók, tehát mindazok, akik kapcsolatba kerülnek ezekkel a betegekkel. Erről az új, a különféle szakmák összefogásával készült, Európában is unikumnak számító szakmai irányelvről és megvalósításának lehetőségeiről tartottak szerdán sajtótájékoztatót.

Az inkontinencia ellátás új útmutatója ennek a problémának a különböző fajtáival, megelőzésükkel, a kivizsgálással, kezeléssel, rehabilitációval, gondozással, és ápolással foglalkozik, és kimondja például, hogy az inkontinencia kivizsgálását és ellátását egy kétlépcsős rendszerben kell megoldani: az egyszerű, nem komplikált inkontinencia megoldását lehetőség szerint már az alapellátásban, míg a komplexebb eseteket a szakellátásban kell megvalósítani. Ez azt is jelentheti, hogy az esetek nagy részében már a háziorvos gyorsan és szakszerűen meg tudja ítélni és érdemben el tudja látni az inkontinens betegeket, anélkül hogy további várakozásra és orvosi vizitekre lenne szükség.

Az új szabályokat, lehetőségeket persze az érintetteknek is meg kell ismernie, ennek érdekében a szakmák nemcsak az irányelv kidolgozásában, hanem annak megvalósításában is együttműködnek, erről szerdán egy megállapodást is aláírtak.

Az urológus szakma képviseletében dr. Nyirády Péter professzor arról beszélt, hogy fontos tudatosítani a betegekben, de az őket ellátó egészségügyi dolgozókban is, hogy a vizelettartási problémán minden életkorban lehet segíteni. Minden betegnek meg kell találni a megfelelő megoldást, hiszen van, akinél a gyógyszer, van, akinél a műtét, és van, akinél a hozzáillő pelenka segít. Persze ebben az esetben is a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás a megelőzés lenne, hiszen egyes felmérések szerint a rendszeres testmozgás, a gátizom mozgatása akár hatvan százalékkal is csökkentheti a probléma kialakulását.

Az új szakmai irányelvről a professzor elmondta, a korábbi protokollokhoz képest ez a mostani útmutató azért is nagy előrelépés, mert korábban az egyes szakmák, például az urológia, a nőgyógyászat külön foglalkozott az inkontinenciával, a jelenlegi viszont az összes érintett terület tapasztalatait sűríti egybe. A csaknem 100 oldalas, nemcsak elméletet, hanem a gyakorlati megoldásokat is tartalmazó anyag akár alapjául is szolgálhat Közép-Kelet-Európa országai hasonló törekvéseinek - tette hozzá a szakember.

A kórházakban, a járóbeteg-rendelőkben, a szociális ellátókban, sőt az otthoni ápolásban is a szakdolgozók, gyógytornászok azok, akik a legtöbbet tehetnek, tesznek az inkontinens betegekért. Dr. Balogh Zoltán – a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint is egy olyan szakmákon átívelő együttműködés született az irányelv létrehozására és megvalósítására, amely a korábbiaknál sokkal hatékonyabban segíti a vizelettartási problémák megoldását.

Minden irányelv annyit ér, amennyit a gyakorlatban meg lehet belőle valósítani - mondta Dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes – neurológus, pszichiáter, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, aki a Szociális Klaszter Egyesület képviseletében volt jelen.

Szerinte is az új szemléletű irányelvben olyan módszereket sikerült kidolgozni, amely segíthet a betegeknek egy jobb életminőséget elérni. Azzal, hogy az alapellátást, sőt a szociális ellátást is bevonták a közös munkába, sokkal jobb és hatékonyabb eredményeket érhetnek el. A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy továbbra is együttműködve a többi terület képviselőivel minél több helyre, minél több érintetthez eljuttassák ezeket az ismereteket.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink