• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit lehet tudni az új egészségügyi államtitkárról?

Egészségpolitika 2018.05.23 Forrás: Weborvos Szerző:
Mit lehet tudni az új egészségügyi államtitkárról?

Nemcsak a betegágy mellett bizonyított, az egészségügy gazdasági vonatkozásait is jól ismeri.

Az eddig róla megjelent írások és vele készített interjúk tanúsága szerint dr. Nagy Anikó, az egészségügy tegnap kinevezett új vezetője nagy munkabírású, magát folyamatosan képző, csendes, de határozott szakember, aki nemcsak a betegágy mellett, hanem vezetőként, menedzserként is bizonyított már. Elég példaként említeni, hogy utóbbi hat évben a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójaként sikerült a korábban nagy adósságokat felhalmozó intézményt egyensúlyba hoznia.  

Dr. Nagy Anikó 1962-ben Szolnokon született, és mint ahogy egy interjúban elmondta, már 7-8 évesen tudta, orvos szeretne lenni, méghozzá gyermekorvos. A szolnoki érettségi után felvételizett is a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1987-ben summa cum laude végzett. Egy korábban megjelent portréja szerint a fiatal orvost az államvizsga után egy rövid időre elcsábította a tudomány, élettani kutatásokat folytatott, de végül erősebb volt benne a vágy, hogy gyógyítson.

Szegedről 1992-ben került a fővárosba, a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol egészen mostanáig, államtitkári kinevezéséig dolgozott. A kórházban eltöltött 26 év alatt végigjárta a klinikum összes grádicsát. Itt lett csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos (1992.), itt szerezte meg második szakvizsgáját gastroenterológiából (2001). Innen ment el továbbképzésekre Amszterdamba, Genfbe és Madridba is. Miközben gyakorló orvosként gyógyított egyre nagyobb feladatokat kapott a kórházban. Szakmai érdeklődése fókuszába mindinkább a gyomor-bél rendszeri betegségek, az endoszkópos vizsgálatok kerültek, ezt a fajta tudását 2002-ben már az Endoscopos Laboratórium vezetőjeként kamatoztathatta.

Az orvoslás mellett dr. Nagy Anikót egyre jobban kezdte érdekelni az is, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a gyógyítást. Ahogy egy interjúban fogalmazott: "úgy alakult az életem, hogy a gyógyítás mellett elkezdett érdekelni az eredményesség is. Egyre fontosabbá vált számomra az, hogyan lehetne a gyógyítás folyamatát hatékonnyá tenni, jobb eredményeket elérni, jobban kihasználni a rendelkezésre álló forrásokat, hogyan lehet a gyógyítók teljesítményét megmérni és összehasonlítani. Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat találjak, új szakmát kellett megtanulnom. Három, különböző közgazdasági másoddiplomát szereztem a Soproni Egyetemen, köztük az orvos-közgazdászt."

A három másoddiploma szerint az új államtitkár nemcsak orvos-közgazdász, hanem egészségügyi menedzsment szakértő, és okleveles Európa szakértő is, sőt 2013-ban az egészségügy finanszírozásával foglalkozó egészségbiztosítás szakvizsgát is tett. Igazolva fenti szavait egészségügyi gazdasággal foglalkozó diplomamunkái is a feltett kérdéseire keresik a választ: "Teljesítménymérés a fekvőbeteg ellátó intézményekben", "Hatékonyság mérések a fekvőbeteg ellátó intézményekben", "Gazdasági hatékonyság".

Érdekességként a napidoktor.hu összefoglalója szerint dr. Nagy Anikó már a 2000-es évek elején olyan tréningekre is járt, amelyeknek valószínűleg most mint államtitkár veszi nagy hasznát.  Ilyen tréningek voltak például: "Hatékony kommunikáció, tárgyalás technikák", "Sikeres előadás fortélyai", "Prezentációs technikák", "Projektmenedzsment", "Változásmenedzsment".

Ilyen szakmai tapasztalattal és gazdasági ismeretekkel nem lehetett meglepő, hogy dr. Nagy Anikót 2005-ben a Heim Pál Kórház orvosigazgatójának nevezték ki. Felkérték, hogy dolgozzon az EMMi Finanszírozási Kódkarbantartó Bizottságában is, de az elmúlt évek szinte összes szakmai fejlesztési programjában részt vett szakértőként. Végül 2012-ben a Heim Pál főigazgatójának nevezték ki.

Erről a munkájáról így nyilatkozott: "Egy főigazgatónak, különösen az egészségügyben megvannak az alapvető feladatai. Hagyományos értékrend szerinti felelősségtudat, szabálykövetés, átláthatóság. De emellett – hatékonynak kell lennie. Fáradhatatlanul és eredményesen kell motiválnia a kollégáit, és a csapatjátékban is részt kell vennie, nemcsak vezetőként, de kollégaként, sokszor barátként is. De pontosan kell elosztani a feladatokat, megszervezni a személyzet munkáját és az eszközfelhasználást. Azt szoktam mondani, ez olyan, mint háztartást vezetni, csak jóval nagyobb méretben. Tudni kell jól elosztani, jól beosztani, és jól felhasználni."

Az őt ismerők szerint az új államtitkár mosolygós, kedves ember, aki nem sokat beszél, inkább cselekszik. Munkabírásáról sokat elárul az, hogy főigazgatóként a kórházba minden nap reggel 8 előtt érkezett és általában este 7-8-ig volt bent. Férje üzletember, egy lányuk és egy unokájuk van. Mint nyilatkozta kevés szabad idejében szeret sportolni, festeni és írni, legutóbb a gyermekbántalmazásról írt könyvet több szerzővel közösen.

Mint esélyes egészségügyi államtitkár már 2015-ben Zombor Gábor távozása után felmerült a neve. Végül most 2018. május 22-én vehette át kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink