• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Mobil CT-t kap az ajkai kórház

Egészségpolitika 2017.07.18 13:50 Forrás: Weborvos Szerző: sj
Mobil CT-t kap az ajkai kórház

Új CT is érkezik majd az intézménybe, ez már saját tulajdonban és működtetésben áll majd.

A jövő héttől egy kamionnal mobil CT települ az ajkai Magyar Imre Kórházba, jelentette be többek között ma egy sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár egyben jelezte: a mobil diagnosztikai eszköz addig áll szolgálatban, amíg a végleges berendezést nem telepítik az intézménybe. Jogászkodni nem akart, de hozzátette: bizonyára lesznek jogi lépések a magánszolgáltatóval szemben.

A meglévő, 12 éves CT leállítására teljes egészében nem is lett volna szükség, ugyanis – mint mondta – az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság kissé szigorúbb volt a kelleténél, és az akut ellátásokban sem engedélyezte a gép használatát, holott erre alkalmas lett volna életkora és képminőségi korlátai ellenére. Mint ismeretes, és lapunk is beszámolt róla, az ajkai kórház betegeit jelenleg ideiglenesen Veszprémbe szállítják diagnosztikai vizsgálat céljából.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy hány öreg, cserére szoruló CT lehet az országban, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de elmondta, hogy az utóbbi három évben jelentős fejlesztést hajtott végre a kormány ezen a területen, s ezzel elérték, hogy ma a hazai géppark átlagosan 4,5 éves, ami nagyon jónak számít.

Felvetődött az is, hogy az állam esetleg ki akarja szorítani a képalkotó diagnosztika területéről a magánszolgáltatókat. Az államtitkár szerint nem lehet ilyen feketén-fehéren kezelni a kérdést, hiszen az elkövetkező tíz év ad majd választ arra, tudnak-e a kórházak saját CT-t vásárolni és üzemeltetni a folyamatosan kiöregedő gépek helyett, vagy erre nem lesz lehetőségük. Az állam jelenleg biztosítja a vásárlásokhoz, működtetéshez szükséges forrásokat az intézmények számára, tette hozzá.

A CT-ügy kapcsán arról is beszélt, hogy véleménye szerint a „high tech"-ben mindig lesz helyük a magánszolgáltatóknak, ám amikor az eszközök, eljárások bekerülnek a „mainstream"-be, akkor már azokat átveheti az állam.

Leszögezte: az ajkai CT nem okozott betegbiztonsági problémát, hiszen a tisztifőorvosi államtitkárság időben jelzett, s a kórházak együttműködésével sikerült ideiglenes megoldást találni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink