• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

Mobil CT-t kap az ajkai kórház

Egészségpolitika 2017.07.18 13:50 Forrás: Weborvos Szerző: sj
Mobil CT-t kap az ajkai kórház

Új CT is érkezik majd az intézménybe, ez már saját tulajdonban és működtetésben áll majd.

A jövő héttől egy kamionnal mobil CT települ az ajkai Magyar Imre Kórházba, jelentette be többek között ma egy sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár egyben jelezte: a mobil diagnosztikai eszköz addig áll szolgálatban, amíg a végleges berendezést nem telepítik az intézménybe. Jogászkodni nem akart, de hozzátette: bizonyára lesznek jogi lépések a magánszolgáltatóval szemben.

A meglévő, 12 éves CT leállítására teljes egészében nem is lett volna szükség, ugyanis – mint mondta – az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság kissé szigorúbb volt a kelleténél, és az akut ellátásokban sem engedélyezte a gép használatát, holott erre alkalmas lett volna életkora és képminőségi korlátai ellenére. Mint ismeretes, és lapunk is beszámolt róla, az ajkai kórház betegeit jelenleg ideiglenesen Veszprémbe szállítják diagnosztikai vizsgálat céljából.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy hány öreg, cserére szoruló CT lehet az országban, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de elmondta, hogy az utóbbi három évben jelentős fejlesztést hajtott végre a kormány ezen a területen, s ezzel elérték, hogy ma a hazai géppark átlagosan 4,5 éves, ami nagyon jónak számít.

Felvetődött az is, hogy az állam esetleg ki akarja szorítani a képalkotó diagnosztika területéről a magánszolgáltatókat. Az államtitkár szerint nem lehet ilyen feketén-fehéren kezelni a kérdést, hiszen az elkövetkező tíz év ad majd választ arra, tudnak-e a kórházak saját CT-t vásárolni és üzemeltetni a folyamatosan kiöregedő gépek helyett, vagy erre nem lesz lehetőségük. Az állam jelenleg biztosítja a vásárlásokhoz, működtetéshez szükséges forrásokat az intézmények számára, tette hozzá.

A CT-ügy kapcsán arról is beszélt, hogy véleménye szerint a „high tech"-ben mindig lesz helyük a magánszolgáltatóknak, ám amikor az eszközök, eljárások bekerülnek a „mainstream"-be, akkor már azokat átveheti az állam.

Leszögezte: az ajkai CT nem okozott betegbiztonsági problémát, hiszen a tisztifőorvosi államtitkárság időben jelzett, s a kórházak együttműködésével sikerült ideiglenes megoldást találni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink