• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Modern HIV-terápia és anonim HIV-szűrés a Kenézyben is

Egészségpolitika 2019.10.18 Forrás: Weborvos
Modern HIV-terápia és anonim HIV-szűrés a Kenézyben is

Debrecenben is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV-fertőzéssel élők a Kenézy kórház HIV-ambulanciáján.

Idén már ötödik éve biztosít 100%-ban államilag finanszírozott. modern HIV-terápiát és rendszeres ambuláns ellátást a HIV-vel élők számára a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében működő HIV-ambulancia. A decentrumban, melyben jelenleg 16, többségében fiatal férfibeteg kezelését látják el, eddig összesen 26 HIV-fertőzöttet kezeltek. Jelenleg egy orvos és egy asszisztens látja el a betegeket. Debrecen mellett Miskolcon és Pécsen működik még HIV-ambulancia. A HIV-fertőzés akkor kezelhető eredményesen, ha már a korai, tünetmentes szakaszban felismerik, a szakemberek ezért hangsúlyozzák a rendszeres szűrés jelentőségét. A hazai HIV-helyzet stabil, de szűrésre kevesen járnak, ez az oka, hogy minden negyedik ember már későn, AIDS-stádiumban kerül az ellátórendszerbe. 

A Debrecenben kezelt gondozottak nemek szerinti megoszlása kissé eltér az országos mintától: míg hazánkban a HIV fertőzöttek 80% férfi és 20% nő, Debrecenben mindösszesen egyetlen nőbeteget kezelnek. A páciensek túlnyomó többsége Hajdú-Bihar megyében is 25-40 éves kor között van, mindössze egy beteg 60 év feletti.

A debreceni ellátóközpontban a panaszmentes gondozottaknak 3 havonta kell gyógyszerkontrollra, illetve laborvizsgálatra járniuk. A szakorvosi ellátás is a kórházon belül történik, a társosztályokkal együttműködésben.

A vidéki ellátóközpontokat azért hozták létre, hogy a HIV-vel élők Budapesten kívül is a lakóhelyükhöz közel vehessenek részt a gondozásban, a rendszeres ellenőrzéseken és vizsgálatokon, különös tekintettel a HIV-vel összefüggő betegségekre. A decentrumokban lehetőség van a szükséges gyógyszeres terápia kialakítására és a legkorszerűbb gyógyszerek felírására és kiváltására is.

Modern antiretrovirális terápiával a HIV-fertőzés jól kezelhető: a vírusszám a kimutathatósági határ alá csökkenthető, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett pedig ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

„Ma már szerencsére elmondhatjuk, hogy egy kiválóan kezelhető betegségről van szó, amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a fertőzést, és elkezdődik a beteg kezelése – emelte ki a mai sajtótájékoztatón dr. Jancsik Viktor, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai szakambulanciájának részlegvezető főorvosa. Hangsúlyozta: hazánkban a legmodernebb kezelésben részesülnek a HIV-fertőzéssel élők, és az ellátás teljesen ingyenes a számukra.”

Dr. Jancsik Viktor hozzátette: a debreceni decentrumban kezelt betegek egy részét a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által biztosított anonim HIV-szűrésen diagnosztizálták, másokat valamilyen alapbetegség okán kért szűrés során azonosították, illetve vannak olyan betegek is,  akik korábban az Dél-Pesti Centrumkórház gondozottai voltak, de lakóhelyük szerint Hajdú- Bihar megyéhez tartoznak.

Tavaly 229 új HIV-fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon, amely megegyezik a korábbi évek nagyságrendjével, a helyzet tehát stabilnak mondható. Aggasztó azonban, hogy továbbra is magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában szűrnek ki: 2018-ban 57 beteget már AIDS stádiumban jelentettek, tehát minden 4. fertőzött későn szembesül a ténnyel, hogy beteg.

3-4000 főre becsüli a hazai HIV-fertőzöttek számát dr. Lakatos Botond,  a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa. „Közülük kétezren részesülnek kezelésben, tehát sajnos csak minden második fertőzött. Ők azonban az elérhető legkorszerűbb kezelést kapják, a közelmúltban új, még hatékonyabb gyógyszerek jelentek meg, amelyek egyre kevesebb mellékhatást okoznak, a vírusszámot viszont rendkívüli mértékben lecsökkentik. Ezek a gyógyszerek itthon is elérhetőek, államilag támogatottak – hangsúlyozta az Infektológiai Intézet főorvosa.  

A modern terápia radikális változást hozott a HIV-pozitív emberek életminőségét tekintve. Éppen ezért fontos rendszeresen szűrésre járni: a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-pozitív emberek is teljes értékű életét élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Másrészt, amennyiben a terápiában részesülő tisztában van az állapotával és folyamatos kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.

A legújabb kutatások is azt igazolják, hogy ha a vírusszámot sikerül lényegében nullára redukálni a szervezetben, akkor a fertőzés esélye is gyakorlatilag nullára csökkenhet.

„A megfelelő védekezés, az óvszerhasználat jelentőségét továbbra is minden fórumon érdemes elmondani – tette hozzá Lakatos Botond. A rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén pedig forduljanak az ellátóközpontokhoz, hiszen a korszerű terápiának köszönhetően tünetmentesen, jó életminőségben élhetnek.”

A HIV-szűrés menetével, illetve a hazai szűrőhelyekkel  kapcsolatban a www.hivszures.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Legolvasottabb cikkeink