• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

MOK: Alaptalanok a törvényességi aggályok

Egészségpolitika 2017.02.21 06:30 Forrás: MOK Online
MOK: Alaptalanok a törvényességi aggályok

A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságai jogosultak eljárás lefolytatására a kamara tagjával szemben - döntött a Kúria.

Hatályon kívül helyezte a Kúria a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5. K. 27.030/2016/4. számon hozott ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította. Ez eddig egy elszigetelt ügy újabb bírósági fordulata is lehetne, ám nem az, mivel a Kúria végzésében (minden kamarai tagot érintve) kimondta: „A Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének etikai bizottsága és az Országos Etikai Bizottság a Magyar Orvosi Kamara tagjával szemben jogosult etikai eljárás lefolytatására" - ismertette a Magyar Orvosi Kamara folyóiratában dr. Gyovai Sándor, a kamara ügyvédje a megszületett dokumentumot.

Mint írja, „... néhányan kamaránk tagjai közül – nyilván a jogszabályoknak megfelelő működést elősegítendő – számos alkalommal, és a lehetséges összes fórumon igyekeztek felhívni a figyelmet a MOK és szervei szabálytalan működésére. Eszerint a szóban forgó szabálytalanságok mélyreható hibákat okoztak a kamara működésében, a kifogások lényege az volt, hogy maga a kamara, és annak valamennyi szerve a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával lett megalakítva.

Az említett felfogás szerint sem a MOK, sem annak szervei nem léteznek, és emiatt természetesen a szervezet különböző jogi aktusai sem érvényesek. Emiatt nem alkalmazható sem az Alapszabály, sem az Etikai Kódex, az etikai bizottságok döntései pedig nagyjából olyan jogi relevanciával bírnak a kötelező erejüket, végrehajthatóságukat illetően, mint egy magánlevél.

Bár a kamara szakemberei többször és szintén több fórumon kifejtették ezzel ellentétes álláspontjukat, egy tavaly megszületett bírósági ítélet helyt adott a felperes fenti véleményének, vagyis annak, hogy az etikai bizottságok „az etikai eljárást jogképességük hiányában folytatták le".

Ezt az ítéletet a per alperese, az OEB, nem fogadhatta el, ezért kérte a Kúriától a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletét felülvizsgálni és kérte azt hatályon kívül helyezni, mivel az ítélet számos jogszabálysértő megállapítást tartalmazott, és mivel az ítélet ezeken alapult, az maga is jogszabálysértő volt.

A Kúria az alperes OEB álláspontjával értett egyet, és végzéssel döntött a kérelemről, ebben a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5. K. 27.030/2016/4. számon hozott ítéletét hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította. A teljes írás a kamara honlapján is olvasható.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink