• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Nincs több éves várólista endometriózis műtétre

Egészségpolitika 2018.01.08 16:00 Forrás: Weborvos
Nincs több éves várólista endometriózis műtétre

Nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben.

A hiteles és tényszerű tájékoztatás érdekében felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy a médiában megjelentekkel ellentétben az endometriózis műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő. Ugyancsak nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt  - reagált közleményben a NEAK a napokban a facebookon és több lapban terjedő történetre.

A beavatkozások finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot és endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, vagy akár 100%-ban támogatja a társadalombiztosító. Ha egy beteg a fentiektől eltérő tájékoztatást kap, javasoljuk, hogy forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, ahol kivizsgálják a konkrét esetet.

Mint írták, a hatályos várólista vezetési szabályok alapján az endometriózis műtétei nem tartoznak kötelező nyilvántartásra elrendelt várólisták körébe, arra vonatkozóan az intézményeknek csak akkor kell a várólistát megnyitniuk, amennyiben kapacitáshiány miatt a várakozók száma meghaladja a 60 napot.

Intézményi bejelentésre két olyan várólista került megnyitásra, amely tartalmaz endometriózis miatt végzett műtéti beavatkozásokat:
─ Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus
folyamatokban,
─ A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus
folyamatokban.

Jelenleg 4 intézmény rendelkezik hivatalos várólistával Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban, amelyeken  azonban jelenleg mindössze egy eset várakozik endometriózis miatt („tervezett várakozási idő 62 nap").

A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban várólistát aktuálisan egyetlen intézet sem vezeti. 2017-ben endometriózis diagnózis miatt több mint 900 laparoszkópos műtétet végeztek el.

Az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is támogatja a biztosító. Ezek elsősorban azok a készítmények, melyek jelentős kiadást jelentenének az adott betegségben szenvedő nőknek. Az ún. GnRH-analógokat ezen diagnózis esetén 100 %-ban támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, mely készítmények bruttó ára dobozonként 20-30 ezer Ft. 2011. óta támogatott az innovatívnak mondható danogest hatóanyagú készítmény is.

A kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően több alkalommal fordított erre többletkeretet, összesen közel 20 milliárd forint összegben. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás.

A rendszer bevezetésének eredményeképpen elmondható, hogy a várólistán levő betegek száma a 2012. évi 70 ezerről 2017 decemberére közel 60%-kal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt. A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD országok között.

Amennyiben az ellátással kapcsolatosan panasza merülne fel, kérjük, forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz a konkrét eset kivizsgálása érdekébe

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink