• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

OMSZ és MOMSZ a közös célért

Egészségpolitika 2017.05.29 15:19 Forrás: MTI
OMSZ és MOMSZ a közös célért

Csató Gábor konstruktívnak minősítette Kusper Zsolttal folytatott megbeszélését.

Egyetértett az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke hétfői megbeszélésén abban, hogy javítani kell a mentődolgozók életkörülményeit.

A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón Csató Gábor főigazgató és Kusper Zsolt szakszervezeti vezető egyaránt hangsúlyozta: közös céljuk az, hogy a mentőszolgálatnál dolgozók megkapják az őket megillető anyagi és erkölcsi megbecsülést.

A főigazgató arról beszélt, hogy konstruktív megbeszélést folytathatott a MOMSZ elnökével. Kiemelte: a legfontosabb a mentődolgozók helyzetének javítása, ebben az ügyben mindenkivel együtt akar dolgozni azzal, akinek ugyanez a célja.

A mentődolgozók bérén emelni kell, ez nem kérdés - szögezte le. Hozzátette: feltett szándéka, hogy ne csak a béreket emeljék, hanem javítsanak a dolgozók munkakörülményein is, így például dolgoznak a cafeteriaemelésen, a szakmai protokollokon, a digitalizáción, az új munkaruhákon.

Csató Gábor szólt arról is, hogy azt kérte a szakszervezeti vezetőtől, "zárják le a múltat", dolgozzanak közösen a jobb mentőszolgálat érdekében. Emellett kérte a szakszervezet támogatását, nyitottságát és azt, hogy ne kérjenek rajta számon olyasmit, amihez nincs köze, hiszen csak január óta vezeti az OMSZ-t. Ráadásul - tette hozzá - a fenntartó határozza meg a mentőszolgákat bérkeretét. Bértárgyalást folytatni mellettem lehet, nem velem szemben - fogalmazott.
Kusper Zsolt a tájékoztatón arról beszélt, idén hatéves a szakszervezet, és csak most tudták elérni, hogy asztalhoz üljenek a mentőszolgálat mindenkori főigazgatójával. A tárgyalás témája az OMSZ és a szakszervezet együttműködése volt, de érintették a szakszervezet által szerdára meghirdetett demonstráció kérdését is.

Kusper Zsolt közölte: a politikamentes demonstrációt megtartják, a rendőrség engedélyezte is az OMSZ székháza elé, a Markó utcába meghirdetett rendezvényt,a melyre eddig 550-en jelezték részvételüket. A demonstráció célja, hogy a mentődolgozók hallassák a hangjukat, elmondhassák a munkáltatónak és a társadalomnak, milyen anyagi körülmények között dolgoznak, milyen hiányosságokkal kell szembesülniük munkájuk során - mondta.

A Mentődolgozók Önálló Szakszervezete jelezte: reprezentatív szakszervezetként továbbra is tárgyalóasztalnál szeretnének eredményeket elérni, ezért nem vesznek részt a MOMSZ által szervezett demonstráción.

Kusper Zsolt május közepén jelentette be, hogy bértárgyalásra hívják a mentőszolgálat főigazgatóját, a mentőket pedig a mentőszolgálat Markó utcai székháza elé május 31-ére, hogy a szolgálatnál dolgozók megkapják a korábban már májustól ígért 60 százalékos béremelést.

Balog Zoltán a mentők napján jelentette be, hogy a kormány a tavalyi átlagosan 26,5 százalékos béremelés után idén újabb 12 százalékos emelést hajt végre, ami jövőre 10 százalék, majd 8 százalék újabb emelésekkel folytatódik, vagyis 2018 évégre a 2016 elejeihez képest legalább 67 százalékkal több lesz a mentők fizetése.

Az OMSZ videója az eseményről a szolgálat facebook oldalán:

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink