• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Orbán Viktorhoz fordult a Magyar Orvosi Kamara

Egészségpolitika 2017.03.13 06:32 Forrás: Weborvos
Orbán Viktorhoz fordult a Magyar Orvosi Kamara

Magas szintű, sürgős és az ügy stratégiai jelentőségéhez méltó politikai döntést szorgalmaznak.

Devalválódott a fél évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás, nem oldódott meg az abból kimaradók helyzete, ami jelentősen rontja a megállapodás keltette közhangulatot. A problémák jelentősége túlmutat az államtitkári szinten folyó tárgyalások keretein, ezért a kamara Területi Szervezetek Tanácsa úgy határozott, hogy közvetlenül a miniszterelnökhöz fordulnak - derült ki a MOK honlapján közzé tett levélből.

Mint Éger István elnök Orbán Viktornak címzett levélben a legégetőbb problémákat sorolva írta: az örvendetes, jelentős mértékű minimálbéremelés és a garantált bérminimum bevezetése máris devalválja a fél évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás eredményeit. A Magyar Orvosi kamara „nélkülözhetetlennek tartja, hogy – a helyes bérarányok, az egészségügyi béremelés értékének megvédése érdekében – a garantált bérminimum növekménye a teljes bértáblában átvezetésre kerüljön, és az ekképpen korrigált bérekre épüljön rá a kialkudott béremelés következő lépcsője.

Ennek a korrekciónak a KJT. bértáblája valamennyi fizetési osztályán át kell mennie, elfogadhatatlan az az államtitkári érvelés, amellyel tárgyalásunk során a minap találkoztunk, és amely teendőt csak az A-E közötti osztályok területén lát. Ugyancsak alaptalan volna jelen igényünket a 2016. szeptember 20-án aláírt megállapodás felmondásaként értékelni, hisz annak garanciái között (2. pont) a következőket rögzítettük: „A felek szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal – a nemzetgazdaság eredményei alapján – áttekintik a megállapodásban foglaltak végrehajtását, és megvizsgálják a megállapodástól való munkavállalók javára történő eltérés lehetőségét."

A kamara szerint egyre nagyobb a felzúdulás az alapellátásban dolgozók körében. A jelenlegi praxisfinanszírozásból nem kevesek számára már az is nehézséget jelent, hogy az említett garantált szakmai bérminimumot és annak megnövekedett közterhét kifizessék szakdolgozó alkalmazottaik részére. „Teljesen jogos elvárásuk, hogy szakorvosként és szakdolgozóként ugyanannyi havi legális bérjellegű jövedelemhez juthassanak, mint a velük egyívású, szakellátásban dolgozó kollégáik. Erre jelenleg semmilyen esély nincs, és nem is lesz mindaddig, amíg legalább még 5x évi 10 Mrd Ft praxispénz emelkedéshez nem jutnak. (Természetesen ezt lehetne és célszerű volna minél rövidebb idő alatt megtenni.) Feltéve persze, ha időközben a szakorvosi bérek tovább nem emelkednek, mert abban az esetben még ez sem volna elegendő.

Mit láthatunk ugyanakkor az idei költségvetésben? Azt, hogy már a soron következő 10 Mrd sincs betervezve, nemhogy a folytatás. Így valóban ellátás nélkül maradhat rövidesen az ország jó része, mert ha a praxisok eltartó képességét nem rendezik, nem lesz, aki veszteségre ítélt vállalkozást vásárolva az idős generáció helyébe lépjen" – áll a levélben.

Ugyancsak beavatkozást várnak az orvosegyetemek oktatói érdekében, akik „méltatlan módon nem kapták és nem kapják a valamennyi járó-fekvőbeteg ellátásban dolgozók számára kialkudott, és októbertől fizetett 107.000,- Ft-os béremelést. Ez a diszkrimináció megengedhetetlen, és egyes helyeken már azzal fenyegetnek, hogy az oktatói besorolású szakorvosok felhagynak gyógyító tevékenységükkel mindaddig, amíg a nekik is járó béremelést meg nem kapják".

Éger István szerint „a fentebb felsorolt, a költségvetést érintő kérdéseken túl, ám azokkal egyenrangú módon kínzó probléma a kollégáink számára a kiszámíthatóság hiánya! Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy legalább 5 évre előre garantált, kiszámítható és elégséges egzisztencianövelés tudná itthon és pályán, a közellátásban tartani az egészségügyi szakembereket.

Mint írták, „magas szintű, sürgős és az ügy stratégiai jelentőségéhez méltó politikai döntést szorgalmaznak. Arra kérik Orbán Viktort, hogy világítson rá a Kormányban és az Országgyűlésben az egészségügy munkavállalói helyzetének súlyos problémáira, és minden erejével szorgalmazzon érdemi, kiszámítható jövőt garantáló lépéseket". A teljes levél a kamara honlapján olvasható

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink