• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Ötmilliárdos uniós pályázat a szakrendelőknek

Egészségpolitika 2017.05.09 11:20 Frissítve Forrás: MTI - Weborvos
Ötmilliárdos uniós pályázat a szakrendelőknek

Jó hír azoknak, akik élhetnek vele, a Közép-Magyarországi Régió intézményei nem pályázhatnak erre a forrásra.

Műszerfejlesztésre, épületrekonstrukcióra vagy a betegek ellátását kényelmi szempontból javító beruházásokra pályázhatnak közfinanszírozott járóbeteg-szakellátók ötmilliárd forint keretösszegig - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, a pályázat célja, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a drágább kórházi ellátás keretén belül, és minél többen kapják meg a lakóhelyükhöz legközelebbi ellátást - tudósított az MTI.

Emlékeztetett arra, az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint érkezett az egészségügy fejlesztésére, a múlt év végén és ez év elején is már 75 milliárd forintot kötöttek le.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül a pályázatok április 25-től elérhetőek, a támogatási igény benyújtásának határideje május 26.

Hozzátette, a mostani pályázattal az infrastrukturális fejlesztések támogatása a cél, és hogy csökkenjen a kórházi dolgozókra nehezedő nyomás, javuljanak a szakrendelőkben a munkakörülmények.

Kiemelte: vissza nem térítendő támogatásról van szó, és pályázatonként maximum 300 millió forint az elnyerhető összeg, így várhatóan 16 és 100 között lesz a pályázatok száma.
Kérdésre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, a tervek között szerepel, hogy csökkentik a finanszírozott kórházi ápolási napok számát, hogy "ne legyen érdemes (a kórházban) túlápolni a beteget".

Polák László: aki pályázhat, annak jó
– Az ötmilliárd forintos pályázat meghirdetése jó hír azoknak, akik élhetnek vele, ugyanis a Közép-Magyarországi Régió intézményei nem pályázhatnak erre a forrásra – reagált a hírre Polák László, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség jelölt elnöke lapunk megkeresésére. Mint mondta, egy közepes rendelő számára nagy segítség, ha a pályázati maximum összeget, vagyis a háromszázmillió forintot meg tudja nyerni, mert olyan modernizálást, felújítást végezhet, amit tulajdonosi támogatással nem lenne képes végrehajtani. Ráadásul nem csak állami, hanem önkormányzati tulajdonú rendelőintézetek is pályázhatnak, így bizonyos értelemben szektorsemlegesnek tekinthető a felhívás.

Az elnök szerint a kimaradó régiónak legalább kétmilliárd forint fejlesztési forrásra lenne szüksége, hiszen sok a korszerűsítésre szoruló, régi épülettel rendelkező szolgáltató. A Pest megyei és a budapesti járóbeteg-ellátók abban reménykednek, hogy az Egészséges Budapestért Program keretében számukra is jut fejlesztési forrás, tette hozzá Polák László.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink