• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Partnerségi megállapodást kötött az Emmi

Egészségpolitika 2018.11.21 Forrás: MTI
Partnerségi megállapodást kötött az Emmi

Fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel működik együtt az Emmi az intézményi férőhely kiváltási programban.

Partnerségi megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hat fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezettel az intézményi férőhely kiváltási program folytatásáról, aminek köszönhetően a nagy intézmények helyett kisebb lakóotthonokba költözhetnek a fogyatékossággal élők.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta, az intézményi férőhely kiváltási program rendkívül összetett és hosszútávú, ezért időről időre meg kell vizsgálni, hogy jó irányba haladnak-e. Ezért kötik ezt a megállapodást is, amely azokat a pontokat rögzíti, amelyekre a következő években fel lehet fűzni a fejlesztéseket - közölte az államtitkár. A férőhely kiváltási program célja, hogy kevesebb férőhellyel, emberközelibb, közösségközelibb lakóotthonokat alakítsanak ki. Ugyanakkor azt is szeretnék elérni, hogy az otthonukban gondozott emberek továbbra is a családjuk körében maradhassanak - ismertette Fülöp Attila.

Az államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon a fogyatékosságüggyel kapcsolatban a kommunizmus súlyos öröksége, hogy a fogyatékos embereket a társadalom elől elzárva tartották, a települések szélén álló több száz férőhelyes intézményekben.

Szeretnék elérni, hogy a társadalom minél természetesebben kezelje a fogyatékosságot, és minden városban, közösségben fogadják el őket, hiszen ez az egész társadalmat érintő ügy. Attól, hogy valaki fogyatékossággal él, és segítségre szorul, értékteremtő dolgokra lehet képes, ezért a fogyatékos emberekben a lehetőséget kell látni és nem a hiányt - emelte ki Fülöp Attila.

Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára felidézte, a fogyatékos embereknek ápolást, gondozástást nyújtó intézményi férőhelyek kiváltása 2011-ben indult el egy 30 évre szóló stratégia mentén.

2020-ig 80 milliárd forint áll rendelkezésre a fogyatékossággal élő, pszichiátriai és szenvedélybeteg embereket ellátó intézmények kiváltására - közölte az államtitkár. elmondta, a támogatott lakhatás révén az érintettek közvetlen segítséget kapnak ahhoz, hogy aktív, önrendelkező életet élhessenek kisebb létszámú, akadálymentes, családias környezetben.

A partnerségi megállapodást az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE) írta alá.

(Képünkön Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Éfoész) elnöke, Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke, Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár MTI/Koszticsák Szilárd)

Legolvasottabb cikkeink