• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Plusz egymilliárd praxisvásárlásra, letelepedésre

Egészségpolitika 2017.10.09 16:08 Forrás: Weborvos Szerző: sj
Plusz egymilliárd praxisvásárlásra, letelepedésre

A jövő évi 130 ezer forintos havi praxistámogatás feltételeiről még mindig nem döntöttek.

Továbbra is háromszáz körül mozog a tartósan betöltetlen praxisok száma, nem véletlen, hogy idén egymilliárd forinttal növelték a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására, illetve a praxisvásárlásra szánt keretet - a két pályázatot szokás szerint márciusban hirdették meg 1,25 milliárdos kerettel, s hamarosan zárulnak. A mostani emeléssel 2,25 forintot tudnak fordítani erre a célra, jelentette be ma Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A letelepedési pályázat esetében annál nagyobb összeget nyerhet a pályázó, minél régebben betöltetlen praxist választ. Például ha legalább 12 hónapja betöltetlen, akkor 12 milliót, ha 24 hónapja, akkor 14 milliót, s ha már elérte az öt évet, akkor 20 millió forintot adnak a pályázónak – az összegek nettóban értendők. Már korábban is emelték a keretet, s most azért növelték, hogy minden pályázó megkaphassa a támogatást, tette hozzá az államtitkár sikeresnek minősítve a felhívást. Ha egy, az alapellátásban dolgozó orvos eredményesen pályázik, akkor hat évre kell elköteleződnie az adott praxis ellátására.

A praxisvásárlási támogatás célja, hogy a praxisjoggal nem rendelkező háziorvosok megvásárolhassák például egy nyugdíjba vonuló doktortól a praxist, s ne maradjon üresen a rendelő, továbbra is biztosítani tudják (nem helyettesítéssel) a körzet betegeinek ellátását. Ehhez szintén vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az érintettek, maximum négymillió forintot.

Mindkét esetben 1,25 milliárd forint a támogatási keret, és október 15-ig lehet benyújtani a pályázatokat Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK).

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, hogy eddig a letelepedési támogatásra a háziorvosoktól 37 pályázat érkezett, s 21 kapott támogatást, míg a fogorvosoktól 26 pályázat futott be, és 17 nyert támogatást. Praxisjog vásárlására 54 pályázat érkezett, s ebből 35 nyert támogatást. Eddig összesen több mint 626 millió forintot fizetett ki a nyertes pályázóknak a NEAK.

Szintén a kedvező feltételek között említette az államtitkár, hogy 2018-tól a praxisjog eladása után nem kell az érintetteknek SZJA-t fizetniük.

A szakmai érdekképviselők szerint szép, szép a támogatás, de a praxisok finanszírozását is növelni kellene, hiszen veszteséges vállalkozásba senki sem invesztál szívesen. Az államtitkár azonban továbbra is csak annyit ígért, hogy jövő év februárjától ismét 130 ezer forinttal fog emelkedni a praxisok havi finanszírozása. Ám hogy milyen formában, arról még mindig folyik az egyeztetés, így nem tudni, hogy kártyapénzként, területi szorzó alkalmazásával, minőségi indikátorral, vagy ezek bármilyen arányú alkalmazásával osztják-e majd szét az összeget.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink