• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

PRIMUS: önköltségi áron tehermentesítjük a közellátást!

Egészségpolitika 2021.03.07 Forrás: Weborvos
PRIMUS: önköltségi áron tehermentesítjük a közellátást!

Hétfőn tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi kormányzattal a részletek kidolgozásáról a vezető magánegészségügyi szolgáltatók.

Haladéktalanul készek bekapcsolódni a közellátásba a meghatározó magánegészségügyi szolgáltatók az ellátórendszer tehermentesítése érdekében, ezért kapacitásaik azonnali hasznosításáról kezdeményeznek tárgyalást az egészségügyi kormányzattal – jelentette be a PRIMUS Egyesület. A vezető hazai magánegészségügyi szolgáltatókat összefogó egyesület tagjai – az egészségügyi válsághelyzet idejére – védekezési tapasztalataikat, kapacitásaikat és infrastruktúrájukat ajánlják fel az állami rendszerben leállt diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs feladatok ellátására – önköltségi alapon, szolgáltatási profit nélkül. A részletek kidolgozására hétfőn javasolják az Egészségügyi Szolgáltatói Tanács létrehozását, és az egyesület szerint március közepén elkezdődhet a közfinanszírozott betegek ellátása.  

A hazai privát egészségügyi szolgáltatók készen állnak arra, hogy azonnal bekapcsolódjanak a közellátásba, és részt vállaljanak a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. A pandémia soha nem látott mértékű nyomás alá helyezte az egészségügyi ellátórendszert, ez azonban a privát szolgáltatók rendelkezésre álló kapacitásával jelentősen enyhíthető. Ezért a privát egészségügyi szektor meghatározó érdekvédelmi szervezete, a  PRIMUS Egyesület, a március 5-én megjelent 106/2021. (III. 5.) kormányrendeletben foglaltakra is reagálva, a magánszolgáltatók kapacitásainak hatékony felhasználását biztosító kész javaslatcsomaggal ülne tárgyalóasztalhoz az egészségügyi kormányzattal az ellátásbiztonság javítása és az állami kórházak tehermentesítése érdekében – már a jövő hét elején.   

„Nem lehet kérdéses, hogy a magánszolgáltatóknak szerepet kell vállalniuk a közellátásban a rendkívüli helyzet idején – hangsúlyozta Leitner György, a PRIMUS Egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója. – Érezzük a felelősségünket és a feladat súlyát is, ezért a PRIMUS tagjai egyhangúlag ajánlják fel segítségüket. Azt javasoljuk, hogy a közellátás tehermentesítése a magánszolgáltatók erősségeinek és kompetenciáinak szem előtt tartásával történjen. Kérjük az egészségügyi kormányzat képviselőit, hogy haladéktalanul üljenek tárgyalóasztalhoz a privát szolgáltatók képviselőivel, hogy rövid időn belül érdemi ellátási terhet vehessünk le a közfinanszírozott egészségügyről.” 

Leitner György szerint ha a tárgyalások azonnal elkezdődnek, a magánszolgáltatók március közepétől már be tudnának kapcsolódni a kiesett állami kapacitások pótlásába.   

Partnerség a krízisben 

A fent idézett kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idején az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezhet a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére. 

Ennek kapcsán a magánszolgáltatók azt kérik, hogy az állam tekintse partnereknek őket a védekezésben, hiszen nem csupán a rendeletben foglalt átirányítható szakemberek, eszközök és infrastruktúra biztosítására alkalmasak, hanem olyan, a járvány elmúlt egy éve alatt sokszorosan bizonyított, biztonságosan működő, magas szintű ellátást nyújtó szakmai kompetencia-központok, amelyek közvetlenül bevonhatók a közellátásba. 

„Ebben a helyzetben egy olyan megoldás hozná a legtöbb hasznot az országnak, amellyel a magánszolgáltatókat a Covid-védekezésre fókuszáló állami szféra tehermentesítésére használnák fel. Elsősorban olyan, a Coviddal nem összefüggő diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs feladatok ellátására, amelyekre ilyenkor is ugyanúgy szükség van, és amelyekre a privát szolgáltatók egyébként is specializálódtak” – mutatott rá dr. Kóka János, a Doktor24 Medicina Zrt. elnöke. 

Dr. Kóka János hozzátette, a krónikus betegségek – köztük a népbetegségnek számító keringési problémák, a diabétesz, és az asztma – nem „szünetelnek” a járvány alatt sem, kezelést és figyelmet igényelnek éppúgy, mint a vírushoz nem kötődő akut problémák, illetve ugyancsak figyelmet és megoldást igényel a jelenleg is 25 ezer feletti műtéti várólista.

Mivel a járvány elleni harc során a krónikus betegeket ellátó állami szakrendelések jelentős részét bezárták, az elektív műtéti beavatkozásokat pedig elhalasztották, a magánszféra készen áll arra, hogy ezekben a betegségcsoportokban feladatokat vegyen át az államtól ebben az időszakban. Ez annál is inkább célszerű lenne, hiszen a privát intézményeket nem hosszú időtartamú kórházi tartózkodásra, intenzív ellátásra tervezték, hanem éppen az állami rendszerből hiányzó gyors és hatékony diagnosztikára, járóbeteg-ellátásra, egynapos sebészeti beavatkozásokra, mozgásszervi műtétek elvégzésére, sportsérülések kezelésére.  

Pénzt és életet 

A PRIMUS javaslatának sarkalatos pontja, hogy a privát szolgáltatók nemcsak a szakértelmüket és az infrastruktúrájukat adják a közösbe, de a közellátás biztosítása érdekében mindezt önköltségen teszik.  

„A járvány okozta terhek csökkentése érdekében a PRIMUS tagjai vállalják a közfinanszírozott betegek fogadását a NEAK-kal közösen kialakított szolgáltatási struktúrában, önköltségi árakon, profit nélkül” – foglalta össze Leitner György az egyesület javaslatát.

A PRIMUS emlékeztet arra, hogy az egyesület már tavaly novemberben javaslatot tett a kormány, a meghatározó magánszolgáltatók, a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Szakdolgozói Kamara bevonásával az Egészségügyi Szolgáltatói Tanács létrehozására. Ezt az új fórumot alkalmasnak tartja arra, hogy nagyon rövid időn belül minden érintett számára kedvező megoldást találjon a finanszírozás és a kapacitás részleteinek véglegesítésére, illetve az együttműködések logisztikai és szervezési oldalának kialakítására. 

„A privát szolgáltatók készen állnak arra, hogy szolgáltatásaikat a legrövidebb időn belül elérhetővé tegyék az állami egészségbiztosítással rendelkező betegeknek, ezért javaslatunkat eljuttatjuk az egészségügyi kormányzathoz, és már hétfőn kezdeményezzük az érdemi egyeztetések elkezdését” – tette hozzá Leitner György. 

A PRIMUS Egyesület tagjai: az Affidea Magyarország, a DaVinci Klinika, a Doktor24 Cégcsoport, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum, az Istenhegyi Klinika, a Medserv, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, és a Rózsakert Medical Center.

 

Legolvasottabb cikkeink