• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Sürgősségi eljárást kérnek a szakdolgozók

Egészségpolitika 2017.12.08 16:32 Forrás: Weborvos
Sürgősségi eljárást kérnek a szakdolgozók

A korábban kialkudott bértábla korrekcióját, az emelések ütemezésének módosítását tartják szükségesnek.

2017. december 8-án a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az Országos Küldöttközgyűlést tartott. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Küldöttközgyűlése elismeri és megköszöni Magyarország Kormányának a 2016. évben tett intézkedéseit, melyet az egészségügyben foglalkoztatott szakdolgozók anyagi helyzetének javítása érdekében tettek, s ezt a 2016. szeptember 1.-től bevezetett új egészségügyi szakdolgozói bértáblában rögzítettek - áll a kamara pénteken kiadott közleményében.

Mint írták, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara továbbra is a 2016-ban elfogadott egészségügyi szakdolgozói bértábla rendezés alapelvei mellett áll ki, melyek a következők: A bértáblának differenciáltan tükröznie kell az egészségügyi szakdolgozó szakképesítésének szintjét és az egészségügyi pályán eltöltött életévek számát.

A 2016. június 8-án elfogadott elvek alapján kialakított bérfelzárkóztatási program, a megjelent konkrét táblázatok (2016.09.-2019.11.01.) ezt teljes mértékben tükrözték.

Az azóta eltelt időben a nemzetgazdaság kedvező változásai hatására bekövetkezett kormányzati intézkedések okán új helyzet alakult ki, mely felülírta az előzetesen elképzelt terveket, ezért tartjuk szükségesnek a korábban kialkudott bértábla korrekcióját, az emelések ütemezésének újra gondolását és módosítását.

Továbbra is javasoljuk, hogy a mindenkori garantált bérminimumhoz illeszkedve legyen kialakítva a szakdolgozói fizetések besorolásának rendszere.

Az egészségügyi ágazatban tapasztalható emberi erőforrás krízis a szakdolgozó munkavállalókat jelentősen érintik, ezáltal a még rendszerben dolgozó kollégák jelentős többlet terhet vállalnak napi munkájuk során.

Sürgősségi eljárást kérünk a bértábla 2017. évre történő egy havi alapilletménnyel történő korrekciója ügyében.

Kérjük, hogy az alapellátásban foglalkoztatott tagtársaink helyzete is kiemelten kerüljön megoldásra, különös tekintettel a védőnők, a fogászati ellátásban dolgozó asszisztensek, a háziorvosi praxisok és az otthoni szakápolás és hospice ellátás területén foglalkoztatott szakdolgozókra.

Kérjük, hogy 2018-ban a Kollektív Szerződés az egész ágazati szintre terjedjen ki.

A közel 105 000 főnyi tagságunk és családjuk nevében kérjük, hogy a soron következő kormányzati döntések során az egészségügyi szakdolgozói helyzet kapjon prioritást! - írták a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink