• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Szerdától rendelkezhetünk egészségügyi adatainkról

Egészségpolitika 2017.02.14 16:48 Forrás: Weborvos Szerző: sj
Szerdától rendelkezhetünk egészségügyi adatainkról

Megkezdődött az egészségügyi szolgáltatási tér éles próbaüzeme, novembertől kötelező a csatlakozás.

Indul az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) éles próbaüzeme, jelentette be ma Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a szervezet sajtótájékoztatóján. A Tér fontos eleme az egészségügyi adatainkról történő rendelkezés, amelyet a digitális önrendelkezés (DÖR) alrendszerben tehetünk meg, s amelynek lépéseit Szabó Bálint, a projekt felelőse mutatott be. A lakosság számára létrehozott portálon (www.eeszt.gov.hu) tudunk belépni, ehhez szükség van az ügyfélkapus belépési azonosítóra és az (érvényes) TAJ-számunkra. Ez a kettő garantálja, hogy mindannyian csak saját adatainkhoz férhessünk hozzá. Önrendelkezésre lehetősége van mindenkinek a kormányablakoknál is, négyezer ügyintézőt képeztek ki a feladatra.

Fontos tudni, hogy az EESZT próbaüzeme alatt csak azoknak az ellátási adatai kerülnek be a rendszerbe, akiket a tesztüzemben részt vevő intézmények valamelyikében kezeltek, vizsgáltak. Az önrendelkezés érvényes marad az OEP-finanszírozott intézmények kötelező csatlakozása után is (2017 vége).

Az önrendelkezés során több lehetőséget kínál fel a rendszer, s ha valaki indokoltnak érzi, különböző korlátozásokat határozhat meg mind az adatokat lekérőkre, mind a saját adataira vonatkozóan – egészen a teljes tiltás állapotáig. Mielőtt bárki döntést hoz, fontos tudnia, hogy a betegadatokhoz csak megfelelő jogosultság birtokában férhetnek hozzá a kezelőorvosok, s a különösen érzékeny adatok, a nemi betegségre, pszichiátriai kórképre vonatkozóak külön instrukciók nélkül is rejtve maradnak, azokat csak a szakterület orvosai láthatják. A beállításokat lehet később is módosítani, visszaállítani, de semmiképpen nem szabad elfelejteni, hogy a betegek biztonságát szolgáló EESZT-szolgáltatásokat csak akkor tudják használni a kezelőorvosok, ha nincsenek tiltások, és hozzáférhetnek pácienseik korábbi betegellátással, aktuális gyógyszerezéssel kapcsolatos adataihoz.

Az EESZT leginkább is a betegbiztonságot szolgálja, hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, példaként említve, hogy sürgősségi ellátás esetén, amikor a beteg esetleg nem tud kommunikálni, a Térben rendelkezésre állnak egészségügyi adatai az orvos számára. Az orvosoknak is üzent az államtitkár, mondván: az EESZT teljes körűvé válásával nem lehet majd információhiányra hivatkozniuk a gyógyítóknak, hiszen a betegek minden adata rendelkezésre fog állni. Kivéve persze, ha valaki részleges/teljes tiltással élt, de a rendszer a tiltás tényét jelzi a kezelőorvosnak. És kivéve a régebbi eseményeket, ugyanis a TÉR csak a pilot, majd az éles üzem idején feltöltött adatokat kezdi tárolni.

Az is elhangzott, hogy a korábbi pilot tizenkét intézményéhez képest immár 70 kórházban, illetve a hozzájuk tartozó patikákban, háziorvosi praxisokban folyik az éles próbaüzem. 2017 szeptemberére szeretnék elérni a 70-80 százalékos „EESZT-képességet", vagyis a csatlakozást, rendszerhasználatot.

Szabó Bálint felhívta a figyelmet, hogy várják az egészségügyi intézmények és azok informatikai fejlesztő cégeinek jelentkezését a jelenkezes.eeszt@aeek.hu címen, hogy minden szolgáltató saját szoftverére el tudja készíteni az EESZT-kompatibilis verziót. Az egészségügyi ellátók várhatóan 2017. augusztus-szeptembertől tudnak szabadon csatlakozni a Térhez, majd vélhetően 2017 novemberétől válik kötelezővé minden közfinanszírozott szolgáltató számára a csatlakozás.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink