• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Egészségpolitika 2021.05.05 Forrás: MTI
Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Elutalták a háziorvosok márciusi külön díjazását, praxisonként átlag 70 ezer forintot.

Már Szputnyik V vakcinára is lehet időpontot foglalni - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte: az érvényes regisztrációval rendelkezők jelenleg AstraZeneca-, Sinopharm- és Szputnyik V vakcinákra tudnak időpontokat foglalni. Hangsúlyozta: azokat a vakcinákat tudják oltásra kínálni, amelyekből éppen van az országban.

Felhívta a figyelmet, hogy megnyílt a regisztrációs lehetőség a 16-18 éveseknek is. Számukra az időpontfoglalási lehetőség később lesz elérhető, de a tervek szerint a jövő hét második felétől elkezdődhet e korosztály beoltása is Pfizer-vakcinával - tette hozzá. Kitért arra, hogy az oltásra magukkal kell vinniük egy szülői (vagy gondviselői) beleegyező nyilatkozatot is. Egyben arra kérte a szülőket, bíztassák az oltás felvételére gyermekeiket.

Müller Cecília közölte, hogy elutalták a háziorvosok márciusi külön díjazását, amellyel a hétvégi és ünnepnapi oltási munkájukat ismeri el a kormány. 92 millió forintot fizettek ki 1305 praxisnak, ez háziorvosonként 70 ezer forint plusz díjazást jelent - ismertette.

A védőoltás első adagját már 4 123 697-en kapták meg, ami a teljes lakosságnak majdnem 43 százaléka. A második adag oltóanyagot 2 248 775 embernek adták be. A 4,7 millió oltásra regisztrált 80 százaléka pedig már kapott oltást - ismertette.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a magyarországi megbetegedéseknél továbbra is a brit vírusvariáns dominál, az indiai mutánst még nem mutatták ki a magyar mintákban. Ugyanakkor hozzátette: ez csak idő kérdése, mivel a környező országokban már találtak azt is.

Megismételte, hogy az oltási után mért ellenanyagszint mennyisége önmagában nem ad elegendő információt a szervezet védettségéről. Hozzátette: annak sem ellenjavallt az oltás, aki három hónapon belül volt beteg.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, a növekvő átoltottsággal nő az egyéni védelem, ezzel együtt pedig a közösségi védelem is a vírussal szemben, de a már beoltottaknak is be kell tartaniuk a védelmi intézkedéseket.

Beszélt arról is, hogy országos átlagban stagnálnak a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért értékei, vannak nagyobb városok, ahol enyhe emelkedést és vannak olyanok, ahol enyhe csökkenést látnak.

Rémhírterjesztés miatt javasol vádemelést a rendőrség egy vírusszkeptikussal szemben, a nyomozást a napokban fejezték be és az ügy iratait megküldték az ügyészségnek - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf felidézte: tavaly decemberben számolt be arról, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya rémhírterjesztés miatt indított nyomozást vírusszkeptikusokkal szemben. Hozzátette: az eljárásban megállapították, hogy egyikük nagy nyilvánosság előtt olyan cikket publikált, amelyben a maszkviseléssel szemben, valamint a koronavírus-járvány veszélyességével szemben fogalmazott meg állításokat. A további gyanúsítottak ellen tovább nyomoznak.

Az alezredes úgy fogalmazott: a széles körben terjesztett kijelentések a rendőrség álláspontja szerint alkalmasak voltak arra, hogy a járványügyi védekezést akadályozzák vagy akár meghiúsítsák. Gál Kristóf sem decemberben, sem a szerdai tájékoztatón nem nevezte meg az ügy gyanúsítottját, ugyanakkor az MTI az ügyet jól ismerő forrásból úgy tudja: Gődény Györgyről van szó.

Legolvasottabb cikkeink