Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Többletkapacitásra, bérbeépítésre, drága gyógyszerekre

Egészségpolitika 2018.05.10 Forrás: Weborvos Szerző:
Többletkapacitásra, bérbeépítésre, drága gyógyszerekre

A nagy értékű, tételes finanszírozású gyógyszerek keretét 5,7 milliárd forinttal emelték.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, tizenegy milliárd forintot csoportosítottak át az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátás céltartalékából a 2018./57. számú Magyar Közlönyben megjelent 1228/2018. (IV. 24.) kormányhatározat alapján. 

Az átcsoportosítás az alábbi célok, illetve a feladatok fedezetének biztosítása érdekében történt, tájékoztatta lapunkat a NEAK. 

Célelőirányzatokra 2,425 milliárd forint. Elsődleges szempont volt, hogy a bérbeépítés miatt az egyes intézmények finanszírozása ne csökkenjen: azon intézményeknél, amelyeknél a teljesítményfinanszírozás rendszerében ez a célkitűzés nem volt elérhető, a különbözetet fix összegű díjjal kompenzálták. 

Mentésre 180 millió forint: Az Országos Mentőszolgálat részére jóváhagyott 2018. évi +10 százalékos béremelés fedezetének biztosításához volt szükség erre a többletforrásra. 

Összevont szakellátásra 8,497 milliárd forint. A többletforrás részben a 2018. február 15-ével a NEAK által kihirdetett (a szervezet honlapján elérhető), befogadott kórházi fekvő- és járóbeteg-többletkapacitások időarányos fedezetét tartalmazza, részben az ultra ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek közül a spinalis izomatrophia (SMA) szindrómában szenvedő betegek gyógyszerellátását biztosítja. Továbbá fedezetet nyújtottak a betegek számára térítésmentesen hozzáférhető úgynevezett nagy értékű, tételes finanszírozású gyógyszerek közül a hematológiai és onkológiai indikációkban alkalmazott hatóanyagok megnövekedett felhasználása miatt szükséges többletmennyiségre. A nagy értékű gyógyszerek finanszírozására 5,738 milliárd forintot, az SMA (Spinal Muscular Atrophy) öröklődő, jelenleg gyógyíthatatlan ritka betegségre többletforrásként 1,1 milliárd forintot biztosítottak – illetve néhány kisebb tételt egyéb célokra. 

Külső forrásból emelték meg a laboratóriumi ellátás előirányzatát kétmilliárd forinttal: az összeget a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ laboratóriuma kapta molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink