• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új CT-t adtak át a balassagyarmati kórházban

Egészségpolitika 2019.07.23 Forrás: MTI nyomán
Új CT-t adtak át a balassagyarmati kórházban

A 80 detektorsoros CT jelentősen lerövidíti a vizsgálati időt, és számos új diagnosztikus lehetőséget nyújt.

Új CT-t adtak át kedden a balassagyarmati Kenessey Albert Kórházban. A 143 millió forintos, korszerű készülék üzembe helyezése jelentősen növeli a betegellátás színvonalát, a betegbiztonságot, a jobb, gyorsabb képalkotásnak köszönhetően bővülnek a diagnosztikus lehetőségek - hangzott el az ünnepségen az MTI híradása szerint.

Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára a Nógrád megyei városban tartott átadáson szólt arról, hogy az új CT minőségi változást jelent számos ellátási terület diagnosztikájában. Kitért arra is, hogy a régió évek óta részese az egész országot érintő fejlődési folyamatnak, a balassagyarmati kórház és rendelőintézet már két uniós ciklusban is számos projekt kedvezményezettje volt az energetikától a betegbiztonságon keresztül a diagnosztikáig.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb bérfejlesztési programját indította el a kormány az egészségügyben; ennek következtében a szakdolgozók bére 2010 és 2019 között a kétszeresére, az orvosoké közel két és félszeresére emelkedett - mondta Szigeti Szabolcs, hozzátéve, hogy a rezidenseket és a fiatal orvosokat célzó ösztöndíj-programokkal és a bérek folyamatos emelésével sikerült mérsékelni a szakemberek elvándorlását.

- Határozott célunk, hogy versenyképes feltételeket tudjunk biztosítani a hazai ellátórendszerben vidéken és a fővárosban egyaránt - szögezte le a helyettes államtitkár.

Szabó Géza, a balassagyarmati kórház főigazgató főorvosa elmondta: az új, 80 detektorsoros CT jelentősen lerövidíti a vizsgálati időt, és számos új diagnosztikus lehetőséget nyújt a klinikai szakmák és a betegek számára, emellett átlagosan 25 százalékkal kisebb az energiafelhasználása, mint a korábbi gépé. A beépített algoritmus lehetővé teszi, hogy a beteget érő sugárterhelés mintegy 75 százalékkal csökkenjen a korábbi készülékkel elvégzett vizsgálatokhoz képest, emellett azonnali képmegjelenítésre képes, szükség esetén akár 50 kép/másodperc sebességgel - mondta Szabó Géza.

Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a rendezvényen elmondta: a kormány korábban mintegy 3 milliárd forintot költött a kórház infrastruktúrájának fejlesztésére, de ez a keret nem tette lehetővé a diagnosztikai eszközök fejlesztését, amikor pedig kiderült, hogy az előző CT javítása 30-40 millió forintba kerül, az új készülékre biztosítottak 143 millió forintot.

Legolvasottabb cikkeink