• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Újabb fejlesztéssel bővül az Egészséges Budapest Program

Egészségpolitika 2018.07.16 Forrás: MTI
Újabb fejlesztéssel bővül az Egészséges Budapest Program

Mintegy 5,1 milliárdos kormánytámogatással újul meg a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet.

Újabb fejlesztéssel bővül az Egészséges Budapest Program: mintegy 5,1 milliárd forinttal támogatja a kormány a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet telephelyeinek felújítását és műszerparkjának korszerűsítését. A témában tartott hétfői fővárosi sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője közölte, hogy az önkormányzat további 480 millió forint saját forrást biztosít a fejlesztéshez.

Hangsúlyozta: bár a magyar belpolitikában folyamatos a vita az egészségügyi kiadásokról, és soha senki nem lesz elégedett az ellátással - köztük ő maga sem -, jövőre több mint 2000 milliárd forintot fordítanak erre a területre, és ma 647 milliárddal költenek rá nagyobb összeget, mint a 2010-es kormányváltás időszakában.

A cél az ellátás színvonalának javítása, valamint az egészségük visszaadása az embereknek - jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor: a legjobb az lenne, ha meg sem betegednének. Lényeges, hogy minél többet tegyenek a megelőzésért, minél inkább használják a kültéri sporteszközöket.

Varga Mihály úgy vélekedett, az ország a saját lehetőségeihez képest egyre nagyobb összeget tud az egészségügyre fordítani. Jövőre 191 milliárd forinttal többet költenek majd a szektorra, mint idén, így a gazdaság növekedéséből ez a terület is megkapja azt a részt, amivel jelentős változásokat tud elérni - mondta. Szavai szerint érezhető, hogy nemcsak épületeket újítanak fel, gépeket szereznek be, hanem a dolgozókat is jobban megbecsülik. Az Egészséges Budapest Programra tavaly 40 milliárd forintot fordítottak, míg jövőre 42 milliárdot fognak - közölte a pénzügyminiszter.

Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára azt mondta, hogy 2017-ben Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja kezdődött el. Szavai szerint 2010 után az egészségügy rendszerváltás utáni legjelentősebb, több mint 500 milliárdos fejlesztését hajtották végre, amelynek keretében országszerte kórházak és rendelők újultak meg, azonban a legkomolyabb beruházások az úgynevezett konvergenciarégiókban, vagyis Budapesten és Pest megyén kívül valósultak meg. Pedig az itteni intézményhálózat 4 milliónál több embert lát el, akik szintén megérdemlik a jobb körülményeket. Ezért a kormány koncentrált fejlesztés mellett döntött, ami kiterjed az infrastruktúra és az eszközállomány megújítására is.

Az Egészséges Budapest Program keretében a következő években 700 milliárdos beruházást valósítanak meg a fővárosi és a megyei kórházakban. Csak orvosi eszközök vásárlására 42 milliárd forint jut jövőre, a következő években megépítenek három centrumkórházat Budapesten, valamint hét önálló szakrendelőt és további huszonöt kórházat fejlesztenek jelentősen.

Folyamatosan javítják az ellátás színvonalát is, az intézmények új készülékeket kapnak. Növelik a betegek elégedettségét - hangoztatta Nagy Anikó.

Az államtitkár közölte, hogy a Szent Margit Rendelőintézet egyik telephelyét megszüntetve annak funkcióit egy másik helyszínre viszik, így a beruházás végére koncentráltan, három helyett két telephelyen oldják meg az ellátást.

A kormányhatározat szerint az 5,6 milliárd forint teljes bruttó értékű fejlesztés magában foglalja a Vörösvári úti és a Csobánka téri telephelyek felújítását, az épületek gépészeti és műszaki korszerűsítését, az orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréjét - ismertette Nagy Anikó.

A várható eredmények között említette a betegelégedettség javulását és a várakozási idő csökkenését, a legfontosabbnak azonban azt nevezte, hogy mérséklődhetnek az idősek morbiditási, mortalitási mutatói a szív-érrendszeri és mozgásszervi problémák tekintetében. Az egészségnyereség számszerűsíthető lesz - jelentette ki az államtitkár.

Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere jelezte, hogy az egészségügyi alapellátás biztosítása túlmutat a kerület határain. Tavaly csaknem 440 ezer orvos-beteg találkozó jött létre a szakrendelőben, de az ellátottak közül csupán 359 ezren voltak óbudaiak: több mint 22 ezren más budapesti kerületből, míg 38 ezernél többen az agglomerációból - például Ürömről, Budakalászról - érkeztek.

Az Örlős Endre orvos nevét viselő népegészségügyi programban foglalták össze a célokat - jegyezte meg. Ő is kitért a megelőzés fontosságára. Ezt jeleníti meg az Egészségkörút Óbudán című rendezvénysorozat, amely különböző előadásokat, tanácsadásokat, szűréseket, méréseket kínál. Tavaly nyolc helyszínen csaknem 1300-an vettek részt szűrővizsgálaton, tanácsadáson - közölte.

Ma már huszonegy fitneszparkot használhatnak a kerületben azok, akik nem engedhetik meg maguknak az edzőtermek rendszeres látogatását - mondta Bús Balázs, megjegyezve: versenyeket is koordinálnak futóknak, kerékpárosoknak.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy fenntartóként pontosan látják, milyen felújítások szükségesek: a panelépületek többsége megérett a korszerűsítésre.

A Szent Margit Rendelőintézet rekonstrukciója után sem lehet majd megkerülni a Szent Margit Kórházat mint a kerületiek ellátásának döntő fontosságú egészségügyi szolgáltatóját, ezért Bús Balázs további kormányzati támogatást kért.

(MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink