• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Újabb három szakrendelő ellenőrzése zárult le

Egészségpolitika 2018.08.07 Forrás: Weborvos
Újabb három szakrendelő ellenőrzése zárult le

A most lezárt ellenőrzésekben érintett két szakrendelőnél az ÁSZ elmarasztaló megállapításokat tett.

Újabb két önkormányzati egészségügyi szakrendelőnél tárt fel szabálytalanságokat az ÁSZ, egy társaságnál viszont összességében betartották a gazdálkodásra vonatkozó előírásokat. A most lezárt ellenőrzésekben érintett két – egy rétsági és egy cigándi – szakrendelőnél az ÁSZ a korábbiakkal jelentős részben egybevágó, elmarasztaló megállapításokat tett, ugyanakkor a kisteleki társaság gazdálkodása megfelelő volt. Mindezek alátámasztják Domokos László elnök hétfőn megjelent interjúját, mely szerint visszatérő és sorozatos szabálytalanságok tapasztalhatók egyes egészségügyi gazdálkodó szervezeteknél, vannak ugyanakkor szabályszerűen gazdálkodó szervezetek is - írta jelentésének összefoglalójában a szervezet. 

Az Állami Számvevőszék az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése keretében idén júniusban hozta nyilvánosságra hét egészségügyi szolgáltató társaság 2013 és 2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséről szóló jelentéseit. A Tabon, Pannonhalmán, Ercsiben, Sellyén, Mezőcsáton, Abán és Sarkadon található egészségügyi szolgáltatók ellenőrzéséről tartott sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke úgy fogalmazott: az ÁSZ aggasztó diagnózist állított fel, hiszen a szolgáltatók működése nem volt átlátható, gazdálkodásuk és vagyongazdálkodásuk pedig nem volt szabályszerű. Az ÁSZ júliusban további három, egy szentlőrinci, egy jánoshalmi és egy zalakarosi társaság értékelését zárta le, melynek során az első héthez hasonló megállapításokat tett - írták.

Ismétlődő hiányosságok újabb három szakrendelőnél

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az ÁSZ ezért ütemezetten ellenőrzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket, melynek keretében lezárult a Rétsági Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató NKft., a Cigándon található Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelő NKft. és a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ NKft. ellenőrzése.

Háromból két társaságnál súlyos szabálytalanságok a gazdálkodás és vagyongazdálkodás terén

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a szakrendelők feletti tulajdonosi jogait sem Rétság Város Önkormányzata, sem Cigánd Város Önkormányzata nem gyakorolta szabályszerűen – míg a Kistelek Városi Önkormányzat joggyakorlása megfelelt az előírásoknak.

A Rétsági Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. működését megalapozó szabályozottsága és a gazdálkodási tevékenysége, a bevételek és a ráfordítások elszámolása nem volt szabályszerű. Számviteli beszámolói nem voltak leltárral alátámasztottak. A társaság nem alakította ki a tevékenységének és a célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszert, közérdekből nyilvános adatainak közzétételi kötelezettségét nem teljesítette. A kormányzati szektorba sorolt szervezetek számára előírt adatszolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget, így nem biztosította a működésének és gazdálkodásának átláthatóságát.

A cigándi központtal működő a Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelő Nonprofit Kft. gazdálkodása és vagyongazdálkodása a leltárak hiánya és a bevételek, illetve ráfordítások elszámolásának hiányosságai miatt nem volt szabályszerű. Mindezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a gazdálkodás, vagyongazdálkodás elszámoltathatóságát nem biztosították. A társaság a jogszabályban előírt közérdekű adatok és közérdekből nyilvános adatok megismerését nem biztosította, ezért működése nem volt átlátható.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ NKft. vagyongazdálkodási tevékenysége, bevételeinek és ráfordításainak elszámolása szabályszerű volt. Közzétételi kötelezettségének az egészségügyi szolgáltató társaság eleget tett, ezzel biztosította működésének és gazdálkodásának átláthatóságát. A társaság a kormányzati szektorba sorolt szervezetekre előírt adatszolgáltatási kötelezettséget azonban nem teljesítette – tárta fel az ÁSZ ellenőrzése.

Az Állami Számvevőszék jelentéseiben a rétsági szakrendelő ügyvezető igazgatójának tíz, a város polgármesterének kettő, a cigándi társaság ügyvezető igazgatójának tizenegy, a polgármesternek négy, míg a kisteleki társaság ügyvezetőjének mindössze kettő javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. A hiányosságok kijavítására tett lépéseket az ÁSZ a későbbiekben utóellenőrzés keretében értékelheti - áll az összefoglalóban. Az egyes szakrendelők ellenőrzésről szóló sajtó összefoglalókat itt érheti el

Legolvasottabb cikkeink