• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fehér holló, de sikeres

Európai Unió Forrás: Weborvos

Több száz projekt közül azonban mindösszesen egyetlen egy, foglalkozik pszichiátriai problémákkal.

A hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű emberek sikeres visszatérése a munkaerőpiacra az egyik legnagyobb foglalkoztatáspolitikai kihívás. Különösen igaz ez a pszichiátriai betegekre, és van már sikeres hazai példa is. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt a közvetlen cél sikeres elérése mellett, új szakmai módszerekkel és követendő tapasztalatokkal is szolgált.


A modern módszereknek és eszközöknek hála a pszichiátriai betegségek kezelésének végső célja ma már nem a tünetek csillapítása vagy megszüntetése, hanem a betegek teljes életbe való visszavezetése. A társadalomba történő sikeres visszailleszkedés egyik kulcsa a munka világába való visszatérés.


Az Európai Uniós támogatással megvalósuló Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) egyik prioritásaként a társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet támogatja, a munkaerőpiacra belépés segítségével, többek között a megváltozott munkaképességűek körében is. A program keretében megvalósuló több száz projekt közül azonban mindösszesen egyetlen egy foglalkozik pszichiátriai problémákkal küzdő, hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítésével.


Ez a pályázat a Psychoeducatio - Léleknevelés Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelőintézet valamint a LUX-TEX Rehabilitációs Foglalkoztató Kft. együttműködésében valósult meg. A program célja 10 ECDL végzettséget adó számítógép-kezelő és 9 OKJ-s végzettségű női ruha készítő szakember munkaerő piaci elhelyezkedése és re-integrációja.


A munkaprogram 2006 augusztusában a célcsoport tagok kiválasztásával és a végrehajtók felkészítésével kezdődött. A képzés fázisában egyidejűleg zajlott az elméleti és gyakorlati oktatás-foglalkoztatás, valamint a pszichológiai és szociális segítségnyújtás, az egyéni fejlesztési tervek megvalósításával. A gyakorlati foglakoztatást – folyamatos pszichoszociális támogatás mellett – a Lux-tex szakemberei végezték. Az első szakasz sikeresen letett ECDL illetve OKJ vizsgával zárult.


A projekt utolsó, talán a legnehezebb 6 hónapos része a munkaerő piaci re-integráció. Ennek érdekében a szervezők együttműködési megállapodást kötöttek a Regionális Munkaügyi Központtal a foglalkoztatást igénylők regisztrációja és munkahely kereséssel kapcsolatos tréning ügyében, ami jelenleg (például a mai napon) is folyik.


Elmondható, hogy ez az úttörő jellegű projekt számos, a továbbiakban kiválóan hasznosítható szakmai tanulságokkal szolgált. Közülük a legfontosabb a célcsoport speciális voltának és a program kiírásának értelmezése közötti összhang megteremtése volt, mivel a projektben szereplő statikus kritérium – az iskolai végzettség – komoly mentális betegségben szenvedők esetében korántsem függ össze a valódi képességekkel, készségekkel. Fontos, hogy valamennyi nehézséget orvosolni lehetett, sőt új kreatív megoldás is született a fenti probléma kezelésében.


Azt is el kell mondani, hogy a program súlyos előfinanszírozási problémákkal küzd, az előleg például mind a mai napig nem érkezett meg.


A jövőre nézve a szervezők feltétlenül javasolják, hogy a projektek kiírásánál vegyék figyelembe a mentális betegséggel élők szempontjait, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a védett munkahelyek értékes, és gazdaságilag hasznos lehetőséget jelenthetnek a mentális betegséggel élők társadalmi re-integrációjában, így az ilyen típusú programokat „sokszorosítani" lenne szükséges.

Legolvasottabb cikkeink