• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szalmonella-fertőzöttség az Unióban

Európai Unió Forrás: MTI

Legnagyobb arányban(68,2 százalékban) Magyarországon mutatták ki, a vizsgált élő csirkékben.

Mintegy negyedükben szalmonella-fertőzöttek a húsértékesítésre tenyésztett csirkeállományok az Európai Unióban - állítja egy felmérés, amelyet az EU pármai székhelyű élelmiszer-biztonsági hivatala (EFSA) kedden hozott nyilvánosságra.


Az interneten is olvasható tanulmány szerint uniós átlagban az élő állományok 23,7 százalékában bukkantak szalmonella nyomára. Legkisebb arányban - szinte egyáltalán nem - Svédországban találtak fertőzött szárnyasokat, míg a legnagyobb arányt, 68,2 százalékot Magyarországon mutatták ki, a levágás előtt vizsgált élő csirkékből. A vizsgálatot 2005 októberétől 2006 szeptemberéig végezték 23 uniós országban és Norvégiában, közel 7500 - egyenként az ötezer szárnyast meghaladó nagyságú - baromfiállományban.


Az ügynökség azt sürgeti, hogy az EU-tagországok szigorúbban tartsák be a szalmonella ellenőrzésére szolgáló nemzeti programjukat.


Németh Antal, a Baromfi Terméktanács szakértője az MTI-nek adott nyilatkozatában esetlegesnek nevezte a felmérést: mint mondta, a vizsgálati eredmények rendkívül különbözőek lehetnek attól függően, hogy a baromfi levágása előtt mikor, és honnan vettek mintát.  A korábban az ország főállatorvosaként dolgozó szakértő elismerte, hogy valóban egyes baromfitelepeken magas az élőszárnyasok szalmonella fertőzöttsége Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy vágás után a hús és a bőr is fertőzött maradna.


- A vágóhidakon olyan kopasztási technológiát alkalmaznak, ami szinte elképzelhetetlenné teszi a fertőzöttséget - hangoztatta Németh Antal. Hozzátette, hogy a megfelelően átsütve-főzve fogyasztott baromfiban kizárható a szalmonella.


A szakértő kitért arra, hogy a felmérés nem tekinthető hivatalosnak, egy az e témában készült számos vizsgálat közül. Az EU legkésőbb 2009-ig vár Magyarországtól olyan hivatalos felmérést, amely a Magyar Állategészségügyi Szolgálat vizsgálatain alapul. A hivatalos adatok alapján kell majd "mentesítési" intézkedéseket tenni a szalmonella elterjedtségének visszaszorítására - hangsúlyozta a Baromfi Terméktanács szakértője.


A szalmonella-fertőzés ritkán végződik kórházi kezeléssel vagy elhalálozással, de hasmenést, lázat és más tüneteket okozhat. 2005-ben uniós szinten mintegy 176 ezer szalmonella-megbetegedést jelentettek. Legtöbbször nyers tojás fogyasztásával kapható el a betegség, de esetenként a nem kellően átsütött hús is megfertőzheti fogyasztóját.

Legolvasottabb cikkeink