• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A testsúly zavarainak elméleti alapja

Fogyokura Forrás: Weborvos

Az elhízottak jelentős részénél a meglévő örökletes zavarokra rárakódik a túlzott energia-bevitel okozta környezeti hatás.

Az emberiség fejlődésének kezdetén a természetnek nagymértékben kiszolgáltatottan az éhínséggel küszködött. Az emberiség fennmaradását az biztosította, hogy azok maradtak életben, akik az éhezéshez legjobban tudtak alkalmazkodni, a felvett táplálékot, kalóriát legjobban tudták hasznosítani. 

A XX. század ipari és mezőgazdasági fejlődése a terméshozamok jelentős mértékű fokozódásához vezetett, mely a fejlett nyugati országokban a korábbi táplálkozási és életmódbeli szokásokat gyökeresen megváltoztatta. A személygépkocsi, a tömegközlekedési eszközök, a mindennapi munkavégzés során használt gépek elterjedése, a fizikai aktivitás, egyúttal az energia-leadás csökkenését hozta létre.

Másrészt jelentős mértékben fokozódott a szénhidrátban és zsiradékban gazdag ételek fogyasztása, amely az energia-bevitel hirtelen, rövid idő alatti drasztikus emelését eredményezte. Ehhez az energia-bőséghez nem tudott alkalmazkodni az emberiség. Ennek eredménye az, hogy a fejlett nyugati világban napjainkban népbetegséggé vált az elhízás.

Hazánkban történt korábbi felmérések szerint a magyar lakosság 60%-a valamilyen súlyproblémával küszködik. Az elhízás kialakulásában egyrészt a fokozott kalória-felvétel, másrészt a csökkent kalória-leadás áll.

A táplálék- felvételt a szervezet a zsírsejtek és egyéb sejtek által termelt hormonok, fehérjék segítségével a központi idegrendszerben levő központokon keresztül szabályozza. Eddigi ismereteink szerint mintegy 40 fehérje vesz részt valamilyen módon a testsúly állandóságának fenntartásában. Ezen fehérjék örökletes károsodása egyik oka lehet az elhízás kialakulásának. Ezt bizonyítják azok a megfigyelések, hogy kövér szülők gyerekei gyakrabban elhízottak. Az olyan egypetéjű ikrekben végzett vizsgálatok, melyek során az egyik ikertestvér a szülőktől távol, más környezetben nevelkedett, ezt bizonyították, hogy az ikergyerekek súlya a szülők súlyával mutatott szoros kapcsolatot. Az elhízás egy részében hormonális, illetve központi idegrendszeri károsodások is szerepet játszhatnak.


Az elhízottak jelentős részénél a meglévő örökletes zavarokra rárakódik a túlzott energia-bevitel okozta környezeti hatás. Az örökletes zavar miatt a szervezet kompenzációs képessége csökken, ezért nem tudja kivédeni a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód okozta nem kívánt hatást. Ez azért is fontos, mert az elhízás nagyon gyakran az élettartamot megrövidítő és az életminőséget rontó kórállapotok elősegítője lehet, mint például a vastagbél, méh, prosztata, petefészek daganat, epekövesség, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, gerinc és csípő- vagy térdizületi kopásos betegségek.
Miért vált a világ elsőszámú népbetegségévé a súlyfelesleg?
Világtendencia az elhízás évente10-15%-kal gyakoribbá válása. A túlsúly és elhízás számos súlyos következmény kockázatát jelenti, úgy mint magas vérnyomás, cukorbetegség, vérzsír (ún. lipid) problémák, érelmeszesedés, izületi, légzőszervi bántalmak, daganatos betegségek, epekövesség, szülészeti és műtéti komplikációk.

Különösen veszélyes egyrészt a hasi zsírfelszaporodás, a pocak (az ún. „alma"-típusú elhízás), ami még normális testtömeg index esetén is kockázatot jelent, másrészt az egyidejű dohányzás, ami még akkor is nagyobb veszélyt jelent, mint a dohányzásról való leszokás utáni súlygyarapodás.

Azt szeretnénk, ha sorozatunk segítségével eredményesen venné fel a harcot a súlytöbblettel.


Általános tanácsok – mielőtt belevágna

•  Legyenek céljai, amiket el akar érni.

Reális célkitűzés például havi 2 kg fogyás. Általában 5-10%-os testsúly csökkenés elérése a cél. Ilyen mértékű súlycsökkenés az anyagcsere folyamatokra jelentős kedvező hatást fejt ki.

•  Mérje és jegyezze fel hetente többször is a testsúlyát.

Ne érje váratlanul az esetleges kudarc. Emiatt ne adja fel!

Előzetes kudarcok nélkül a siker elképzelhetetlen. Ráadásul az egyik legnehezebb hétköznapi feladattal kell szembesülnie: bizonyos szokásain kell változtatnia. Ezt senki más nem tudja átvállalni Öntől. Ez csak úgy sikerülhet, ha éveken át, sőt életre szólóan vállalja a korábbi években-évtizedekben rögzült egészségtelen életmódjának, táplálkozási és testmozgási szokásainak következetes megváltoztatását. Gyakran tapasztaljuk, hogy a kezdeti nagymértékű súlycsökkenés ugyanolyan intenzív fogyókúrás kezelés ellenére mérséklődik, vagy megáll. Ennek hátterében a szervezet alacsonyabb energia bevitelhez való alkalmazkodása áll. Ebben a helyzetben is kell folytatni a fogyókúrát, nem szabad feladni. Ez a kisebb testsúly fenntartását, sőt további, de lassúbb ütemű súlycsökkenést eredményez.

Érdemes a fogyókúrás kezelést csoportosan végezni. Ez segítheti azt, hogy a fogyókúrás programokban való részvétele rendszeresebb és kitartóbb legyen. A csoporton belül a testsúlycsökkentést illetően egészséges mértékű „versengés" is kialakulhat, illetve kellemes társasági programot jelenthetnek a közös kirándulások, séták, kocogás, kerékpározás. A beteg kluboknak (obes, diabetes, lipid kluboknak) a főzési gyakorlatok, diétás tanácsadás mellett nagyon fontos közösségformáló hatása is van, segít a magárahagyatottság érzésének, az elhízásban gyakran észlelhető depresszió tüneteinek enyhítésében („Együtt jobb és könnyebb fogyni.")

Legolvasottabb cikkeink