hirdetés
 • ápolók
  2014-06-18 03:50

  A betegápoló családtagok, miért nem kapnak az Önkormányzatoktól, a Magyar államtól segítséget, anyagi hozzájárulást az utazási költségeikhez, a BKV bérlethez? Ez havonta jelentős kiadás az ápolási díjnak az 1/3 részét teszi ki! Mi marad akkor a megélhetésükre? Szinte még 500 ft- sem naponta! Mégis, ki az aki ezt eldöntötte,hogy nekik semmi utiköltség térítést nem biztosítanak, holott az ápolási munkához is szükséges a közlekedés naponta. A hivatalok, intézmények, rendelő intézetek, szolgáltatók nem jönnek házhoz! Sem a beteghez nem gyalogosan jutnak el! A távolság, időben is nagy ahhoz, hogy azt gyalog megtehessék! Miért csak a nyugdíjasoknak, kismamáknak, diákoknak jár kedvezményes utazási bérlet? Mi ez a negatív diszkrimináció! Akik sokkal több pénzt kapnak havonta bérként, azoknak ez természetesen jár! De, akik a legjobban rá lennének szorulva az ilyen jellegű támogatásra, akár étkezési utalvány formájában is, az ápolási díjon lévőknek semmiféle állami juttatás nem jár az ápolási díjon kívül, ami csak az éhezéshez elég!Ez tarthatatlan állapot,hogy semmi sem változott ez ügyben!Csak rosszabb lett a helyzet! Ezt főleg nyáron lehet érzékelni, mikor sokkal többe kerülnek az élelmiszerek is, a primör árut már meg sem tudja venni a betegápoló, hogy legalább néha gyümölcshöz is jusson! Az utazásról, nyaralásról álmodni sem mer, mert nincs aki akár egy pár napra is leváltsa Őt, hogy néha regenerálódni tudjon az ápolási munkákból, feladatokból kicsit kimozduljon, és a saját egészségére is tudjon szentelni egy kis pihenő időt! Miért nincs olyan szolgálat, aki ilyenkor ingyen pár napra leváltsa, legalább nyáron?!

 • ápolók
  2014-06-18 03:34

  Az otthoni betegápolást kellene sokkal jobban anyagilag támogatni! Nem az intézményeket, ahol nincs is kellő figyelem a betegekre! Állandóan panaszkodó nővéreket hallanak csak a betegek, meg kifogásokat, hogy miért nem tudják Őket kellően ellátni! Mindíg az államra mutogató fusztrált nővérek panaszáradatait kell végig hallgatniuk a betegeknek. Miért nem az otthoni ápolókat támogatják rendesen, hogy valóban azokhoz kerüljön a pénz, akik a legtöbbet tesznek az embertársaikért! Mégis Ők vannak a legnagyobb mélyszegénységben ma Magyarországon, akik az otthoni ápolási díjból kénytelenek elszegényedve megélni! Ez össz társadalmi probléma, hogy nincsenek kellően megfizetve az egész napos munkájukért, ami sokkal több tevékenységből áll, mint csak a betegápolás! A háztartási munkát, az egész napos ellátást senki sem finanszírozza meg helyettük! Sem az összes hivatalos ügyintézést, orvoslátogatást, receptekért utazást, kiváltást, bevásárlást, mosást, főzést, takarítást, a lakás karbantartását, senki sem finanszírozza, támogatja! Az ápolási díjból még az ennivalóra sem tellik, nemhogy az egészségmegőrzésre, ami az ápolót is megilletné!!! A lakhatását sem tudja ebből kifizetni, mégis miből éljen meg az ápoló, ha nem fizeti meg a Magyar állam a munkavégzését tisztességesen!

 • ápolók
  2014-06-18 03:27

  A közgyógyellátás ne a nyugdíjtól függjön, hanem a beteg valós állapotától! Hiszen egy fekvőbeteggé vált embernek a napi ellátásához sokkal több kiadásra van szüksége, mint a nyugdíja a legtöbb esetben! Ezt nem veszik figylembe sehol sem! Csak a nyugdíjat nézik minden esetben, ami egy nem elfogadható szempont! Az ápolójának is sokkal nagyobb teher ezt elhordozni, hiszen a betegért az ápolási díjából semmit sem tehet, csak, ha még azt a kevéske napi 1000.-ft-ot átlagban, amit a napi 24 órás munkájára kap, ill. családtagok, ha vannak, a legtöbb lemondás árán sem tudják kipótolni, anyagilag az összes ráfordítást, ami egy ilyen élethelyzetben minden napos plusz kiadásokkal jár! A bevétel annyira alacsony, hogy az ápoló abból egyáltalán nem tud hosszú távon, eladósodás nélkül fennmaradni, megélni! Erre is gondojanak, mikor a közterhekről beszélnek, hogy a legtöbb anyagi ráfordítást a beteggé vált ember ápolásánál a családok hordozzák el, nem az Állam, aki kapta a TB hozzájárulásokat a betegtől, még munkaképes állapotában hosszú éveken, évtizedeken keresztül! Ideje lenne már erre is figyelmet szentelni, hogy a legtöbb idős ember végig dolgozta az életét, nem a gyerekeinek adta a TB-t,hanem az államnak! Mégis, mikor rászorulna az ellátásra, akkor csak a családjára számíthat, nem a központi intézmény segít rajta!

 • ápolók
  2014-06-18 03:17

  Kihagyják évek, évtizedek óta ezeknek az embereknek a megélhetési gondjait a törvényhozásokból! Hátuk mögött döntenek, és nem kérik ki a véleményüket! Pedig pont Ők látják a valós helyzetet, a betegápolás nehézségeivel naponta szembesülnek, a saját élethelyzetükön keresztül! A legnagyobb terheket Ők hordozzák el, kellő anyagi, emberi, fizikai segítség nélkül! Ezen kellene változtatni, hogy méltó módon ismerjék már el végre ezt az önfeláldozó munkát, amit illene már végre megbecsülni a Magyar Társadalomnak! Hiszen az államról pont Ők veszik le a legnagyobb terheket! A kórházakról, szociális intézményekről! Nagyon sokat spórol rajtuk a Magyar Állam már évek, évtizedek óta! Meddig mehet mindez, hogy nem veszik észre, hogy ezzel nem segítik életben maradni pont azokat az embereket, akik a legtöbbet tesznek a társadalmunkért, fennmaradásunkért, a gyógyításért, utógondozóként. A legtöbb ember, pont a kórházak nem kellő odafigyelésének az áldozatai, mozgáskorlátozott betegekkel nem bánnak úgy a kórházakban, ahogy az elvárható lenne! Kiadják Őket decubitussal, magatehetetlenebb állapotban, mint ahogy bekerültek az állítólagos rehabilitációs kezelésekre. Hogy nem veszik észre, hogy mennyi áldozatot hoznak azok a családok, akik ezekre a betegekre a legtöbb energiát, figyelmet, odaadó munkavégzést fordítják! Fillérekből kell megélniük, eladósodnak, csak azért mert a társadalom, a Kormány nem kellő gondot fordít a beteggé vált emberek családtagjainak támogatására. Ha már a kórházak nem képesek ellátni rendesen a betegeket, és nem képesek feljavítani, csak sok esetben mégjobban leromlik az állapotuk a bent létük alatt! Legalább a családokat támogassák, ha már egyedül kénytelenek gondozni a kórházak után a beteg hozzátartozóikat! 2014.06.18.

 • ápolók
  2014-06-18 03:15

  Az Államnak mégmielőtt bármiféle döntést hoz, ki kellene kérnie az érintettek véleményét, tapasztalatát, észrevételeit! Például, aki fogyatékos embereket ápol, otthoni környezetben, az tudja a legjobban, hogy az ápolási díj csekély összegéből, nem hogy megélni, de egyre nehezebben lehet ellátni saját magát is az ápolónak! A beteg érdeke megkívánja, hogy az ápolója egészséges, kiegyensúlyozott, és nem anyagi gondokkal, terhekkel küszködő ápoló legyen! Hiszen önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, hogy az ápolási munkát felvállalta. Fillérekből kell, hogy megéljen, mert annyira alacsony az ápolási díj összege! Az ápolási munka nagyon sok lemondással, kiadással, felelősségvállalással jár! Nincs semmiféle kormányzati támogatás az ápoló segítésére, sem anyagilag, sem fizikailag! A családokat ez nagyon kiszolgáltatott helyzebe hozza! Holott gazdaságilag nagyon nagy terhet vállalnak magukra. És az önerejükön kívül, semmiféle társadalmi segítséget nem kapnak a munkájukhoz! Ezen kellene változtatni sürgősen, hogy munkaviszonként ismerjék el az otthoni betegápolók munkáját, ill. legalább a minimálbérrel honorálják azt! Továbbá, ne csak 1 ember kaphasson ezért megfelelő anyagi hozzájárulást, hanem a másik családtag is, aki szintén részt vesz folyamatosan a betegellátásában, gondozásában, és az összes teendőkben, ami ezzel jár! Az utazási költségeket is térítse ilyen esetben meg az állam, hiszen ma ez Magyarországon nem számít munkaviszonynak, és semmiféle kedvezményt nem kap a betegápoló családtag. Nincs kafetéria, nincs közlekedési bérlet térítés, sem semmilyen más jellegű juttatás, ehhez a nagyon összetett, felelősségteljes, fizikai, anyagi erőnlétet ráfordított munkavégzéshez. A kórházi dolgozók mindenféle juttatásban, béremelésekben részesülnek! De az otthoni betegápolási díjon lévőknek semmilyen anyagi juttatás nem jár a munkavégzésükhöz, csak a siralmasan alacsony ápolási díj, ami a napi megélhetésüket egyáltalán nem fedezi! Nem hogy a rezsik megfizetését!